Κομισιόν σε Ελλάδα: Δώστε πίσω τα 327 εκατ. ευρώ για τους αγρότες

Κομισιόν σε Ελλάδα: Δώστε πίσω τα 327 εκατ. ευρώ για τους αγρότες

Την επιστροφή των παράνομων αποζημιώσεων του «πακέτου Χατζηγάκη» ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Να επιστραφούν τα χρήματα των παράνομων αποζημιώσεων του «πακέτου Χατζηγάκη» -και μάλιστα με τόκο – ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από 700.000 αγρότες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος».

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν προκειμένου να μειωθεί το ύψος του απαιτούμενου ποσού, αλλά και με στόχο την εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών από την επιστροφή των χρημάτων.

Στις κατηγορίες αυτές, συγκαταλέγονται οι 25.000 συνταξιούχοι αγρότες, καθώς και εκείνοι που εισέπραξαν πολύ μικρά ποσά. Σε ένα βαθμό, αυτό έχει επιτευχθεί, καθώς το αρχικό ποσό ανερχόταν στα 424 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, περίπου 270.000 αγρότες εισέπραξαν ποσά έως 100 ευρώ, ενώ μόλις 80 είναι οι αγρότες που έλαβαν ποσά μεταξύ 30.000 και 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά είχε καταθέσει αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο όμως απερρίφθη αφού κρίθηκε πως τα ποσά δεν αφορούσαν αποζημιώσεις, αλλά κρατικές ενισχύσεις.