Κόντρα Μαξίμου-ΝΔ για την προστασία των μακεδονικών εμπορικών σημάτων

Κόντρα Μαξίμου-ΝΔ για την προστασία των μακεδονικών εμπορικών σημάτων
ÁÈÇÍÁ ÌÅÃÑÏ ÌÁÎÉÌÏÕ.(EUROKINISSI ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα κόντρα ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία ξέσπασε χθες, αυτήν τη φορά με αφορμή την προαναγγελθείσα από τον Αλέξη Τσίπρα επίσκεψη επιχειρηματιών και οικονομικών παραγόντων στη Βόρεια Μακεδονία και το ζήτημα της προστασίας των προϊόντων μακεδονικής προέλευσης.

«Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε σε Μακεδόνες επιχειρηματίες πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να προστατεύσει τα εμπορικά σήματα. Τον πληροφορούμε ότι τα εμπορικά σήματα προστατεύονται από τη σημερινή κυβέρνηση και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε εδώ και τριάντα χρόνια.  Το θέμα είναι να προστατεύσει ο ίδιος τον εαυτό του και το κόμμα του από την αβάσταχτη ελαφρότητα της δήθεν πατριωτικής πλειοδοσίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σε συνέχεια των δηλώσεων του προέδρου της ΝΔ.

Νωρίτερα από τη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας τη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς, ανέλαβε πέντε δεσμεύσεις για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων από τις «επιβλαβείς» επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα ανέφερε την «εκκίνηση επικοινωνιακής καμπάνιας για την προστασία του brand “Μακεδονία”, με χρηματοδότηση όχι μόνο από περιφερειακούς αλλά και από εθνικούς πόρους», διευκόλυνση των επιχειρήσεων «να κατοχυρώσουν εμπορικά σήματα για την προστασία των προϊόντων τους όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (κατάθεση ευρωπαϊκών σημάτων στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε.)», την κατοχύρωση «περισσότερων μακεδονικών προϊόντων ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στην Ε.Ε.», την έκδοση «υπουργικής απόφασης, η οποία θα απονέμει αυτόματα το σήμα «GR» στα προϊόντα όλων των μακεδονικών επιχειρήσεων που έχουν κατοχυρώσει το παράγωγο «Μακεδονικός -ή -ό» στο σήμα τους» και τέλος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα διατηρεί δικαίωμα «βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε. όσο τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας δεν διασφαλίζονται και αν δεν επιλυθούν τα σχετικά με τα μακεδονικά προϊόντα προβλήματα».