Τα φοροέσοδα θα «τραβήξουν» τον προϋπολογισμό το 2024 – Πού θα στηριχθούν

Τα φοροέσοδα θα «τραβήξουν» τον προϋπολογισμό το 2024 – Πού θα στηριχθούν
Τα πρώτα στοιχεία του 2024 δείχνουν μια τάση αύξησης των φορολογικών εσόδων, ιδίως από τον φόρο εισοδήματος.

Ο κρατικός προϋπολογισμός αναμένεται να λάβει σημαντική υποστήριξη από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα, τα οποία αναμένεται να προκύψουν χωρίς την ανάγκη επιπλέον φόρων. Αυτή η υποστήριξη θα βασιστεί σε δύο κύριες παράμετρους.

Καταρχάς, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, όπου η διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών αποτελούν σημαντικό μέσο, ενώ αναμένονται αυξημένα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος λόγω αυξήσεων στο εισόδημα δημοσίων υπαλλήλων και του κατώτατου μισθού, καθώς και το νέο σύστημα υπολογισμού του εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες.

Επιπλέον, συμβάλλει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων η επιπρόσθετη ανάπτυξη της οικονομίας, παρά τις πιέσεις του πληθωρισμού, η οποία αναμένεται να υπερβεί τα επίπεδα της Ευρωζώνης.

Τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του πρώτου τριμήνου επιβεβαιώνουν αυτήν την τάση, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα έσοδα από φόρο εισοδήματος και από επιχειρήσεις.

Επίσης, τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσιάζουν θετική τάση, αν και παραμένουν υψηλά παρά την περσινή υψηλή βάση, λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας και της ευρείας χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, το 2024 αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική τάση των κρατικών εσόδων στην Ελλάδα, με τους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών και τους φόρους εισοδήματος να αποτελούν τους κύριους παράγοντες.

Τέλος, η ενίσχυση των εισοδημάτων αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στον προϋπολογισμό μέσω του επιπλέον φόρου εισοδήματος.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί η σημαντική μείωση της φοροδιαφυγής μέσω μέτρων όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και η βελτίωση των ελέγχων, ενώ η παραοικονομία έχει μειωθεί σημαντικά, ενισχύοντας την οικονομική σταθερότητα και τη δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι θετικές εξελίξεις σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023, που υπερβαίνει τις εκτιμήσεις, αναδεικνύουν τη σημαντική συνεισφορά των φορολογικών εσόδων, κυρίως από τους άμεσους φόρους εισοδήματος.

Τα πρώτα στοιχεία του 2024 δείχνουν μια τάση αύξησης των φορολογικών εσόδων, ιδίως από τον φόρο εισοδήματος. Αυτή η τάση επιβεβαιώνεται πλήρως από τα επίσημα στοιχεία του τριμήνου.

Τα έσοδα από την κατηγορία “Φόροι” ανήλθαν σε 14,844 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 598 εκατ. ευρώ ή 4,2% σε σχέση με τον στόχο που είχε οριστεί. Συγκεκριμένα, για τους κυριότερους φόρους αυτής της κατηγορίας παρατηρούμε τα εξής:

  1. Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 5,876 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 16 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.
  2. Τα έσοδα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ανήλθαν σε 1,532 δις. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.
  3. Τα έσοδα από τους φόρους ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 260 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 19 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.
  4. Τα έσοδα από τους φόρους εισοδήματος ανήλθαν σε 5,105 δις. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 563 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Από αυτό το ποσό, ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων αυξήθηκε κατά 66 εκατ. ευρώ και ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων αυξήθηκε κατά 451 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: