Κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής της Wall Street διαψεύδει τις ρόδινες οικονομικές προβλέψεις

Κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής της Wall Street διαψεύδει τις ρόδινες οικονομικές προβλέψεις
epa08434544 A view of a sign for Wall Street and the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 20 May 2020. The New York Exchange is set to reopen its trading floor next week after being closed since March due to the coronavirus pandemic. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υποστηρίζει ότι η συζήτηση περί «μη προσγείωσης» είναι η «μεγαλύτερη φάρσα» της Wall Street εδώ και χρόνια.

του Will Daniel

Ο David Rosenberg δεν συμμερίζεται το πρόσφατο χαρούμενο οικονομικό αφήγημα της Wall Street. Ο βετεράνος στρατηγικός αναλυτής και ιδρυτής της Rosenberg Research υποστηρίζει ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη καθώς οι γρήγορες αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επιβραδύνουν την οικονομία.

Τα πρόσφατα δεδομένα για την αγορά εργασίας και τις καταναλωτικές δαπάνες οδήγησαν ορισμένους οικονομολόγους να πιστέψουν σε ένα σενάριο «μη προσγείωσης» – στο οποίο οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν πυροδοτούν ύφεση, η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται και ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός. Ωστόσο, ο Rosenberg λέει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να «καμφθεί» ο πληθωρισμός, ανεξάρτητα από τις συνέπειες.

«Το αφήγημα περί ‘μη προσγείωσης’ είναι η μεγαλύτερη φάρσα που έχουν υποστηρίξει οι οικονομολόγοι της Wall Street από την ‘παγκόσμια αποσύνδεση’ το 2008. Ακολουθήστε τους κορυφαίους δείκτες, όχι τους δημαγωγούς», έγραψε στο Twitter την Πέμπτη.

Ο Rosenberg αναφερόταν στο επιχείρημα της «παγκόσμιας αποσύνδεσης» της πρώιμης παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Η ιδέα που υποστήριζαν τότε μερικοί οικονομολόγοι του ΔΝΤ ήταν ότι οι οικονομικοί κύκλοι των χωρών των αναδυόμενων αγορών διέφεραν από εκείνους των αναπτυγμένων χωρών, πράγμα που σημαίνει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να πέσει σε ύφεση χωρίς να πυροδοτήσει μια παγκόσμια κρίση.

«Η μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ των βιομηχανικών χωρών και μεταξύ των οικονομιών των αναδυόμενων αγορών έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση κύκλων για συγκεκριμένες ομάδες χωρών», έγραψαν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ σε μια ερευνητική τους εργασία τον Ιούνιο του 2008.

Αλλά λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι «η οικονομική πτώση μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα στις αναδυόμενες οικονομίες» και «οι χρηματοοικονομικοί δεσμοί με τις προηγμένες οικονομίες αποτελούν βασικό κανάλι» αφού η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση συνέχισε να σπέρνει τον όλεθρο παγκοσμίως.

Ο Rosenberg πιστεύει ότι οι οικονομολόγοι που υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αποφύγουν μια ύφεση κάνουν παρόμοιο λάθος με τους προκατόχους τους του ΔΝΤ. Περιέγραψε τον πιο σημαντικό δείκτη για τη μέτρηση των «κυκλικών θεμελίων» της οικονομίας: την «πραγματική ιδιωτική ζήτηση» – αναφερόμενος σε κάτι που τεχνικά ονομάζεται πραγματικές ιδιωτικές πωλήσεις σε εγχώριους αγοραστές.

Ο δείκτης μετρά τις τελικές πωλήσεις σε εγχώριες εταιρείες, αφαιρώντας τις επιπτώσεις της κρατικής κατανάλωσης και χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της υποκείμενης οικονομικής ισχύος. Το τέταρτο τρίμηνο, αυξήθηκε μόλις 0,1%, παρόλο που το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), ένας άλλος κοινός δείκτης της οικονομικής ανάπτυξης, αυξήθηκε κατά 2,7%.

«Λοιπόν, μαντέψτε: Η οικονομία έχει ήδη προσγειωθεί!» υποστήριξε ο Rosenberg.

Τα τελευταία του σχόλια δεν αποτελούν την πρώτη του προειδοποίηση προς τους επενδυτές. Ο Rosenberg είναι γνωστός για τις αρνητικές οικονομικές του προβλέψεις. Τον Οκτώβριο, υποστήριξε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ήταν «υπερβολικές», ο πληθωρισμός θα μειωνόταν στο 3% φέτος και ότι θα δημιουργείτο μια «οικονομική καταιγίδα». Και νωρίτερα αυτόν τον μήνα, προειδοποίησε ότι μια ύφεση είχε ήδη ξεκινήσει και ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει έως και 30%.

Την Παρασκευή, ο Rosenberg προσέφερε μια συμβουλή στους ιδιώτες επενδυτές που θέλουν να αποφύγουν τη θύελλα που περιμένει τις αγορές:

«Πώς να μείνετε ήρεμοι και να συνεχίσετε να επενδύετε όταν πλησιάζει η ύφεση; Θα μπορούσε να εξοικονομηθεί πολύς χώρος κειμένου με μία μόνο λέξη. Μετρητά», έγραψε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com