Κορωνοϊός: Σταθερό το ιικό φορτίο σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Κορωνοϊός: Σταθερό το ιικό φορτίο σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 και εικονίζει την Κατερίνα Κοντού, μεταπτυχιακή φοιτήτρια και μέλος της ερευνητικής ομάδας που μελετά τα λύματα της Αττικής, να κρατά το δείγμα σε δοκιμαστικούς σωλήνες στο εργαστήριο της Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Αθήνα, Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020. Από την στιγμή που παραλαμβάνουν το δείγμα, αυτό μεταφέρεται σε δύο φυγοκεντρικούς σωλήνες των 50 ml για να ξεκινήσει το πρώτο στάδιο που αφορά το στάδιο της προσυγκέντρωσης του δείγματος. Οι ερευνητές τοποθετούν τους φυγοκεντρικούς σωλήνες μέσα σε μια συσκευή που λέγεται ψυχόμενη φυγόκεντρος, η οποία έχει ρυθμιστεί στους 4οC για να απομακρυνθούν τα σωματίδια μεγάλου μεγέθους και τα βακτήρια. Το επόμενο στάδιο αφορά την απομόνωση του ιικού φορτίου . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυξητική τάση παρατηρήθηκε σε μία από τις έντεκα περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποίηση σε τρεις περιοχές του ΕΔΕΛ.

Πτωτικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε επτά από τις έντεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 22-28 Αυγούστου σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Αυγούστου. Αυξητική τάση παρατηρήθηκε σε μία από τις έντεκα περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποίηση σε τρεις περιοχές του ΕΔΕΛ.

Καθαρά πτωτικές τάσεις διαπιστώθηκαν στην Πάτρα (-97%), στη Λάρισα (-65%), στα Ιωάννινα (-54%), στην Ξάνθη (-50%), στην Αλεξανδρούπολη (-48%), στο Βόλο (-45%) και στο Ηράκλειο (-43%). Οριακά αυξητική ήταν η τάση μεταβολής του μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων στον Άγιο Νικόλαο (+15%). Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Θεσσαλονίκη (-10%), στην Αττική (-7%) και στα Χανιά (-2%).