Κοτζιάς: Στις Πρέσπες δείξαμε ότι ουδείς μπορεί να βάλει τον άλλο στη γωνία

Κοτζιάς: Στις Πρέσπες δείξαμε ότι ουδείς μπορεί να βάλει τον άλλο στη γωνία
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (Κ) συνομιλεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη (Δ) πριν την οικογενειακή φωτογραφία, στο πλαίσιο την τρίτης Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα που πραγματοποιείται στις 21 και 22 Ιουνίου με τη συμμετοχή Υπουργών Εξωτερικών και υψηλών αξιωματούχων προερχομένων από χώρες της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, Οργανισμούς συνεργασίας αραβικών χωρών, καθώς και παρατηρητών από χώρες εκτός της περιοχής, όπως το Βιετνάμ, η Κολομβία και η Ινδονησία, Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018. ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη.

Με την επίκληση της επιτυχίας στην πρόσφατη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό ως ακόμη ένα φωτεινό παράδειγμα για την επίλυση των σημαντικών διαφορών και στην ευρύτερη λεκάνη της ΝΑ Μεσογείου, ξεκίνησε την εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη, στη Ρόδο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Στις Πρέσπες καταλήξαμε σε έναν συμβιβασμό και δείξαμε ότι ουδείς μπορεί να βάλει τον άλλο στη γωνία» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς και ευχήθηκε επικύρωση της συμφωνίας, σημειώνοντας πως «η αντίθεση που υπάρχει είναι ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν να βρεθεί λύση και ανάμεσα σε δυνάμεις της αδράνειας που βολεύονται από τη μη λύση».

«Θέλουμε να έχουμε μία θετική ατζέντα» τόνισε ο κ. Κοτζιάς, όμως η κατάσταση στην περιοχή είναι δύσκολη και παρουσιάζει πολλές δυσκολίες. Ωστόσο, όπως επισήμανε η κατάσταση στη βόρεια πλευρά της περιοχής μας είναι καλύτερη από πέρυσι, σημειώνοντας πως η Βουλγαρία για πρώτη φορά ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ, ενώ η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία βαθαίνουν τη συνεργασία τους, και από πέρυσι ξεκίνησε και η συνεργασία των βαλκανικών χωρών και του Βίζεγκραντ. Παράλληλα σημείωσε την έναρξη της συνεργασίας της ΕΕ με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, γεγονός που θα καταστεί επικερδές και για τα δύο κράτη, αλλά και γενικότερα.

Ο κ. Κοτζιάς στην εναρκτήρια ομιλία του έκανε ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία του Παλαιστίνιου ΥΠΕΞ Ριγιάντ Αλ Μάλκι και τόνισε τη βαρύνουσα σημασία επίλυσης του Παλαιστινιακού για την ειρήνευση στην περιοχή.

Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στην εξέλιξη της σύρραξης στη Συρία, η οποία έχει σταθεί πηγή αποσταθεροποίησης στην περιοχή και πρόξενος του μεταναστευτικού προβλήματος, επισημαίνοντας πως όλοι θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να εμποδισθούν οι πόλεμοι “δι΄ αντιπροσώπων”, επισημαίνοντας την ανάγκη μεγαλύτερης διαμεσολάβησης της ΕΕ στην περιοχή.

Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, επισήμανε ο κ. Κοτζιάς και υπογράμμισε πως η μόνη λύση για το μέγα τούτο πρόβλημα αποτελεί η παύση των συγκρούσεων και να σταματήσουν οι καταστάσεις που βιώνουμε στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη. «Εάν δεν υπάρξει ειρήνη και ανάπτυξη σ΄ αυτές τις περιοχές, εάν δεν υπάρξει ίδρυση και ανάπτυξη παλαιστινιακού κράτους, δεν θα ησυχάσει αυτή η περιοχή και θα εξακολουθεί να τροφοδοτεί την Ευρώπη με κύματα προσφυγιάς και μετανάστευσης», ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι το κόστος να στηριχθεί η ασφάλεια και η ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή, είναι λιγότερο από αυτό που κοστίζει στην Ευρώπη η προσφυγιά και η ανασφάλεια.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό, «ένα ζήτημα-κόμβος για την περιοχή» και συζητήθηκε πολύ τον περασμένο χρόνο, εκφράζοντας τη στήριξη στην κυπριακή πολιτική, ένα κράτος με καλές σχέσεις με τη Μέση Ανατολή, που μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας εάν επιλυθεί το ζήτημα που ταλανίζει τη Μεγαλόνησο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ