«Κουπόνι» 10.000 ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ιστοσελίδες

«Κουπόνι» 10.000 ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ιστοσελίδες

Πρωτοβουλία της Κομισιόν για την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών- Ποια είναι τα κριτήρια για την χρηματοδότηση. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) επιδιώκει την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των ψηφιακών τεχνολογιών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο προωθεί την παροχή «κουπονιών» (vouchers) ύψους έως 10.000 ευρώ, τα οποία θα διαθέτουν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις οι περιφέρειες των κρατών – μελών.

Τα vouchers θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να τα ανταλλάξουν με εξειδικευμένες υπηρεσίες για την ανάπτυξη ιστοσελίδων, ηλεκτρονικό εμπόριο ή για την υιοθέτηση πιο προηγμένων ψηφιακών λύσεων. Το πρόγραμμα ήδη έχει εφαρμοστεί πιλοτικά με επιτυχία, στις ισπανικές περιφέρειες της Μούρθια και της Εστρεμαδούρα.

Το παρουσίασαν χθες, η Επίτροπος για τις Ψηφιακές Τεχνολογίες, Νέλι Κρους και ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν. «Οι μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες αναπτύσσονται με διπλάσιο ρυθμό, εξάγουν με διπλάσιο ρυθμό και δημιουργούν διπλάσιες θέσεις εργασίας. Κάθε εταιρεία θα πρέπει να τις αξιοποιήσει με τον τρόπο που το κάνουν στη Μούρθια και στην Εστρεμαδούρα», υποστήριξε η κ. Κρους. Η Κομισιόν εξέδωσε ειδικό εγχειρίδιο (blueprint) προς τις περιφέρειες αναφορικά με το πως θα προωθήσουν τα «κουπόνια» και θα επιλέξουν τις επιχειρήσεις που θα τα αξιοποιήσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Κομισιόν, στις χώρες του G20, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν παρουσία στο Διαδίκτυο έχουν 22% περισσότερα έσοδα από εκείνες που δεν έχουν ή κάνουν μικρή χρήση, ενώ στη Γερμανία το 93% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με αισθητή παρουσία στο Web αύξησαν τις θέσεις εργασίας τους έναντι 50% που ήταν σε αυτές που δεν είναι online.