Κουβέλης: «Ούτε με ΝΔ και συντήρηση, ούτε με ΣΥΡΙΖΑ και λαϊκισμό»

Κουβέλης: «Ούτε με ΝΔ και συντήρηση, ούτε με ΣΥΡΙΖΑ και λαϊκισμό»

«Η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο πόλο για την ανάπτυξη της» ανέφερε στη ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης άνοιξε με την ομιλία του διήμερη συνεδρίαση της Κ.Ε του κόμματος. Ο κ. Κουβέλης επιτέθηκε τόσο στη κυβέρνηση ΝΔΠΑΣΟΚ όσο και στην αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ούτε η κυρίαρχη αφήγηση της απαρέγκλιτης εφαρμογής του μνημονίου, με την οποία ταυτίστηκε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, δεν αποδεικνύεται η αποτελεσματική μέθοδος για έξοδο από την κρίση, ούτε η δεύτερη αφήγηση, με βασικό εκπρόσωπό της τον ΣΥΡΙΖΑ, υποσχέθηκε και υπόσχεται μαγικές λύσεις καθώς καλλιεργεί αυταπάτες για κατάργηση εν μία νυκτί των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας, θέτοντας σε διακινδύνευση την ευρωπαϊκή πορεία της».

Παράλληλα πρότεινε την εφαρμογή ενός συνεκτικού προγράμματος εξυγιαντικών, εκσυγχρονιστικών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία και ταυτόχρονα την προώθηση ενός εθνικού προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης.

Διαβάστε ακόμη: Συμφωνία Κουβέλη – Λοβέρδου για τρίτο πολιτικό πόλο

Ακόμη επέκρινε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ πως «με την οξεία πόλωση, με ακρότητες, υπερβολές και δημαγωγίες, οι αυταρχικές μέθοδοι της κυβέρνησης, αλλά και η χρήση λαϊκιστικών μεθόδων από την αντιπολίτευση, αναπαράγουν μία καρικατούρα δικομματισμού».
Ο κ. Κουβέλης, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της συγκρότησης ενός τρίτου προοδευτικού πόλου, από τις δυνάμεις που εντοπίζονται σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων, στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας, των νέων κοινωνικών κινημάτων.

Κατά τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, επιδίωξη αυτής της προσπάθειας είναι ο προοδευτικός τρίτος πόλος να γίνει μια ελκυστική πρόταση εξουσίας, η οποία θα καθορίσει τη νέα πορεία της χώρας, να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας για την κυβερνησιμότητα της χώρας και να θέσει ως προτεραιότητα αυτής προσπάθειας, μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση, μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο κοινωνικό κράτος, μεγάλες παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα, εκπόνηση ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης και νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Ο κ. Κουβέλης, κάλεσε την κυβέρνηση να αναδιαπραγματευθεί με την τρόικα τη ριζική τροποποίηση του προγράμματος προσαρμογής, διεκδικώντας το τέλος της εποχής των μνημονίων λιτότητας και μια νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα περιλαμβάνει: μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους με περικοπή μέρους του, μείωση των επιτοκίων και χρονική μετακύλιση των ομολόγων, ενίσχυση μ’ ένα ισχυρό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων που να στοχεύει στην ανάκαμψη, με διάχυση των ωφελειών σε όλους τους συντελεστές, στήριξη για να πετύχουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση με διαρθρωτικές αλλαγές στη διοίκηση και στο αναπτυξιακό πρότυπο, την αποδοτική διαχείριση πόρων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων.