Κρας τεστ για τη νέα κυβέρνηση η ψηφοφορία της Τετάρτης

Κρας τεστ για τη νέα κυβέρνηση η ψηφοφορία της Τετάρτης
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΝΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛ.

Ποιο είναι το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή - Ανασχηματισμός με το βλέμμα...σε κάλπες. 

Κρας τεστ για τον Αλέξη Τσίπρα και για τη νέα κυβέρνηση θα είναι η ψηφοφορία της Τετάρτης στη Βουλή με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων. Το ενδεχόμενο οι αντάρτες του κυβερνώντος κόμματος να αυξηθούν είναι πολύ πιθανό, καθώς στην ψηφοφορία θα μπουν φορολόγηση αγροτών, ασφαλιστικό αλλά και αποκρατικοποιήσεις, ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν και διαρροές από την αντιπολίτευση.

Στη ψηφοφορία του πρώτου πακέτου μέτρων, ο Αλέξης Τσίπρας έχασε συνολικά 39 βουλευτές, γεγονός που τον οδήγησε σε ανασχηματισμό με κύριο χαρακτηριστικό την έξοδο της αριστερής πλατφόρμας από την νέα κυβέρνηση.

Στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να ψηφίζει επ άπειρον αντιλαϊκούς νόμους και παράλληλα να σφυρίζει αδιάφορα. Πρέπει λένε να αναλάβει και να υποστεί το κόστος των αποφάσεων του. Μάλιστα στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκλείουν τη δρομολόγηση εξελίξεων από Πέμπτη, αν ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψηφίσουν αυξηθεί.

Στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε πως η το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζει την κυβέρνηση και «βάζει πλάτη» για τη σωτηρία της χώρας. Πρόσθεσε μάλιστα πως η ανοχή θα σταματήσει μετά τις 22 Ιουλίου, οπότε και θα ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους.

Στόχος η αντιστροφή του κλίματος
Από την πλευρά της κυβέρνησης ως άμεσος στόχος τίθεται η αντιστροφή του κλίματος και η προσπάθεια εξεύρεσης αντίρροπων μέτρων στα κατά γενική παραδοχή σκληρά μέτρα που προβλέπει η νέα συμφωνία.

«Οι στιγμές είναι δύσκολες, η δουλειά μας θα μετρηθεί και είναι κρίσιμη περίοδος για την χώρα γι’ αυτό τα λόγια είναι φτωχά αυτόν τον καιρό και ειδικά σήμερα, (καθώς) είμαστε από χθες με πολλούς συμπολίτες μας να πλήττονται πραγματικά και από τις πυρκαγιές και νομίζω ότι είναι ώρα το επόμενο διάστημα να αντιστρέψουμε το αίσθημα των ανθρώπων, (ώστε) να αισθανθούν ασφάλεια και σιγουριά με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Υπογράμμισε ότι η δουλειά της κυβέρνησης είναι μετρήσιμη ως προς το αποτέλεσμα.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη συναίσθηση της «κακής συμφωνίας με δύσκολα μέτρα», προσθέτοντας, «το μεγάλο στοίχημα είναι τα αντιρροπιστικά μέτρα, προκειμένου να υποστηριχθούν τα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα».

Είπε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την διάρκεια της κυβέρνησης, καθώς αυτό θα φανεί δεδομένου ότι «οι συνθήκες διαμορφώνονται κάθε μέρα, ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και τα δεδομένα πολλά και από την εξέλιξή τους θα φανεί».

Τι θα ψηφίσει η Βουλή την Τετάρτη
Στο δεύτερο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν οι διατάξεις για τους αγρότες, για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ο κώδικας πολιτικής δικονομίας και η οδηγία για τη θέσπιση πλαισίου για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ταυτόχρονα θα γίνουν διορθώσεις στο πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε στις 15 Ιουλίου από τη Βουλή, καθώς και διορθώσεις στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στη φορολογία των αγροτών αναμένεται να καταργηθούν-μειωθούν οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα για τους, ενώ ενδέχεται να φορολογηθούν οι αποζημιώσεις και ενισχύσεις που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Όσον αφορά στους φορολογικούς συντελεστές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα υπάρχει αύξηση στο 26% από 13% που είναι σήμερα, ενώ εξετάζεται η αύξηση της προκαταβολής φόρου σε επίπεδα υψηλότερα του 27,5% που ανέρχεται σήμερα.

Για το ασφαλιστικό αλλάζουν οι όροι θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο Δημόσιο και κλείνουν όλες οι πόρτες στην πρόωρη συνταξιοδότηση, με σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας που ξεκινά άμεσα, ώστε έως το 2023 να βγαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι, σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με πλήρη σύνταξη μόνο στα 67 με 15 έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης) ή στα 62 με 40 έτη (12.000 ημέρες) και με μειωμένη στα 62 με 15ετία. Στη μεταβατική περίοδο προβλέπεται ποινή 16% για όποιον επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του νέου ορίου. Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για βαρέα και ανθυγιεινά, για μητέρες, συζύγους, γονείς και αδελφούς αναπήρων. Θεμελιωμένα δικαιώματα μέχρι 30/06/2015 δεν θίγονται. Για όσους θεμελίωναν χωρίς όριο προβλέπεται η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου να ξεκινήσει από 1/1/2016 με όριο ηλικίας τα 58 (εφόσον η συνταξιοδότηση γίνεται με 35ετία, και σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο τα 55).