Κρίνεται σήμερα η δόση του ενός δισ. ευρώ

Κρίνεται σήμερα η δόση του ενός δισ. ευρώ
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ Ε ΘΕΣΜΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Με το βλέμμα στραμμένο στην πρώτη αξιολόγηση η κυβέρνηση. Μετά το τέλος του πρώτου 15νθημέρου του Ιανουαρίου στην Αθήνα οι δανειστές.

της Μαρίνας Φούντα

Την απόφαση του ευρωπαϊκού μηχανισμού ESM για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης του 1 δισ. ευρώ αναμένει εντός της ημέρας η Αθήνα, μετά το μίνι-θρίλερ που προέκυψε αναφορικά με τους αστερίσκους του Euro Working Group και δη το προαπαιτούμενο από τον κλάδο της υγείας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να επιβεβαιώσει πως το προαπαιτούμενο που συνδέεται με τη μείωση των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων έχει υλοποιηθεί. Δεδομένου ότι έως το βράδυ της Κυριακής παρέμενε η διαφωνία υπουργείου Υγείας και δανειστών για το εν λόγω προαπαιτούμενο, οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή με στόχο την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών.

Υπενθυμίζεται ότι οι ξένοι πίεζαν για μεγάλες μειώσεις στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των διαγνωστικών εξετάσεων, μέτρο το οποίο το υπουργείο Υγείας δεν έβλεπε με καλό μάτι. Το εάν υπήρξε σύγκλιση θέσεων μεταξύ των δύο πλευρών μένει να αποδειχθεί σήμερα.

Με την απόφαση για εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ αναμένεται να μπει τέλος σε μια πολύμηνη και δύσκολη διαπραγματευτικά περίοδο για την ελληνική πλευρά. Ταυτόχρονα όμως θα ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος, η επιτυχής ολοκλήρωση της οποίας συνδέεται με τη χορήγηση δόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ.

Τελευταίες πληροφορίες θέλουν την πρώτη αξιολόγηση να ξεκινά σχεδόν αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, με τους επικεφαλής των δανειστών να σχεδιάζουν την επιστροφή τους στην Αθήνα το διάστημα 18 με 20 Ιανουαρίου.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το κουαρτέτο να ετοιμάζεται να “αλλάξει” τακτική με αφορμή την έλευση της νέας χρονιάς, μακριά από τις καθυστερήσεις του 2015 και αυξάνοντας τις πιέσεις προς την Αθήνα για αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων.

Και όλα αυτά την ώρα που έρχονται στο φως πληροφορίες που θέλουν τους δανειστές να έχουν ήδη θέσει θέμα προϋπολογισμού κατά την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος, αμφισβητώντας τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2016. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν να το διαψεύσουν.

Ακόμη ωστόσο κι αν διαψεύδονται οι συγκεκριμένες πληροφορίες, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως τα δύσκολα έρχονται για την κυβέρνηση τον Ιανουάριο. Η πρώτη αξιολόγηση θα συνοδευθεί από την ανάγκη υλοποίησης δύο σοβαρών φορολογικών εκκρεμοτήτων (αγρότες, ενοίκια), ενώ θα πρέπει να ανοίξει ο διάλογος για το νέο φορολογικό και το ασφαλιστικό, τις δύο “καυτές πατάτες” της διαπραγμάτευσης.

Πηγή: news247.gr