Κρυπτονομισμάτα: Η χρεοκοπημένη FTX υπόσχεται πλήρη εξόφληση στους πιστωτές της

Κρυπτονομισμάτα: Η χρεοκοπημένη FTX υπόσχεται πλήρη εξόφληση στους πιστωτές της
(FILES) In this file photo illustration taken on November 13, 2022, shows the logo of cryptocurrency FTX, reflected in an image of former chief executive Samuel Bankman-Fried, in Washington, DC - Collapsed cryptocurrency exchange FTX suffered a "complete failure of corporate controls" under founder Sam Bankman-Fried, the company's new chief executive said on November 17, 2022, calling the situation "unprecedented." The scathing condemnation came in a filing in US bankruptcy court from John J. Ray -- an executive with 40 years of experience in corporate restructurings including the infamous implosion of Enron in 2001. (Photo by Stefani Reynolds / AFP)
Η FTX δήλωσε την Τρίτη ότι είχε ανακτήσει περιουσιακά στοιχεία, με εκτιμώμενη αξία μεταξύ 14,5 και 16,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σχεδόν 1,5 χρόνο μετά από την κατάρρευση της, η FTX ανακοίνωσε την Τρίτη πως έχει ανακτήσει αρκετά περιουσιακά στοιχεία για να εξοφλήσει πλήρως τους περισσότερους πιστωτές της.

«Το σχέδιο προβλέπει την πλήρη πληρωμή όλων των μη κυβερνητικών πιστωτών με βάση την αξία των απαιτήσεών τους, όπως καθορίζεται από το (αρμόδιο) πτωχευτικό δικαστήριο», σημείωσε το πτωχευμένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων.

Το σχέδιο, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από το αμερικανικό δικαστήριο, θα επιλύσει τις διαφορές με κυβερνητικούς και ιδιωτικούς φορείς «χωρίς δαπανηρές και παρατεταμένες δικαστικές διαδικασίες», πρόσθεσε η FTX.

Όπως μετέδωσε το CNN, το άλλοτε υψηλότατο χρηματιστήριο κατέρρευσε τον Νοέμβριο του 2022, προκαλώντας σοκ στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, αφού οι καταθέτες έσπευσαν να αποσύρουν τα μετρητά τους. Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος και η εταιρεία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Μπάνκμαν-Φριντ κρίθηκε ένοχος για επτά κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας, μεταξύ άλλων για κλοπή δισεκατομμυρίων από λογαριασμούς που ανήκαν σε πελάτες της FTX και εξαπάτηση των δανειστών της αδελφής της εταιρείας, του αμοιβαίου κεφαλαίου αντιστάθμισης κινδύνου Alameda Research. Καταδικάστηκε τον Μάρτιο σε 25 χρόνια φυλάκισης.

Η FTX δήλωσε την Τρίτη ότι είχε ανακτήσει περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονταν με το χρηματιστήριο κατά τη στιγμή της κατάρρευσής του, με εκτιμώμενη αξία μεταξύ 14,5 και 16,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να είμαστε σε θέση να προτείνουμε ένα σχέδιο κεφαλαίου 11 (πτώχευσης) που προβλέπει την επιστροφή του 100% των ποσών των πτωχευτικών απαιτήσεων συν τους τόκους για τους μη κυβερνητικούς πιστωτές», ανέφερε ο John J. Ray III, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής της αναδιάρθρωσης της FTX, στην ανακοίνωση της Τρίτης.

Εάν το σχέδιό του εγκριθεί από το Πτωχευτικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών για το Περιφερειακό Δικαστήριο του Delaware, η FTX αναμένει ότι το 98% των πιστωτών της θα λάβει περίπου το 118% του ποσού των εγκεκριμένων απαιτήσεών τους, δήλωσε η FTX.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: