Κρυπτονομίσματα στην Αργεντινή: Η κατρακύλα του πέσο και η «μαύρη αγορά» των crypto caves

Κρυπτονομίσματα στην Αργεντινή: Η κατρακύλα του πέσο και η «μαύρη αγορά» των crypto caves
Cryptocurrency digital currency exchange, illustration (Photo by RICHARD JONES/SCIENCE PHOTO LIBR / RJX / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Τα crypto caves είναι υπόγεια ανταλλακτήρια peer-to-peer που λειτουργούν κρυφά και κρυμμένα σε «μη ορατά μέρη».

Οι Αργεντινοί χρησιμοποιούν τα ανταλλακτήρια της «μαύρης αγοράς» κρυπτονομισμάτων, γνωστά σε τοπικό επίπεδο ως «cryto caves», για να αγοράσουν stablecoins σε δολάρια σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τους αυστηρούς νομισματικούς ελέγχους και τον τριψήφιο πληθωρισμό του πέσο.

Τα crypto caves είναι υπόγεια ανταλλακτήρια peer-to-peer που λειτουργούν κρυφά και κρυμμένα σε «μη ορατά μέρη», δήλωσε στο Cointelegraph ο Γκιγιέρμο Εσκουδέρο της CryptoMarket.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι ντόπιοι μπορούν να πάρουν πολύ καλύτερη ισοτιμία από την επίσημη ισοτιμία. Οι τοπικές τράπεζες δεν μπορούν να δεχτούν επίσημα δολάρια ΗΠΑ, οπότε τα κρυπτογραφικά πορτοφόλια έχουν γίνει δημοφιλή για την αποθήκευση stablecoins σε ισοτιμία δολαρίου, όπως το tether, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα.

«Η δυνατότητα αποταμίευσης σε “ψηφιακά δολάρια” επιτρέπει στους Αργεντινούς να εξοικονομήσουν χρήματα μακροπρόθεσμα, καθώς το τοπικό νόμισμα χάνει την αξία του», δήλωσε ο Ραμιέρο Ραπόσο, αντιπρόεδρος της Bitwage.

Τα crypto caves προέκυψαν από τις οντότητες που λειτουργούσαν προηγουμένως ως δημόσια χρηματιστήρια αλλά κρύφτηκαν όταν η Αργεντινή έθεσε σε εφαρμογή τους νομισματικούς ελέγχους τη δεκαετία του 1980.

Η υποτίμηση του πέσο

Αυτό οδήγησε στο «μπλε δολάριο» -την ανεπίσημη και άτυπη ισοτιμία του δολαρίου της Αργεντινής- που σήμερα προσφέρει στους ντόπιους 1.115 πέσος για 1 δολάριο.

Τον Δεκέμβριο του 2023 η επίσημη ισοτιμία κυμαινόταν γύρω στα 365 πέσο ανά δολάριο, αλλά έχει αυξηθεί στα 829 πέσο από τότε που ο Χαβιέρ Μιλέι έγινε ο νέος πρόεδρος της χώρας.

Ο πληθωρισμός της Αργεντινής έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο 32 ετών, στο 211,4% το 2023, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της 11ης Ιανουαρίου από την στατιστική υπηρεσία της χώρας, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Απογραφής.

Ο Εσκουντέρο δήλωσε ότι ορισμένα cryptos caves έχουν ερευνηθεί και μάλιστα έχουν γίνει έφοδοι από τις αρχές. Ωστόσο, δεν δίνουν «κακή εικόνα» στους ντόπιους, καθώς είναι ένα από τα λίγα μέρη που μπορούν να ανταλλάξουν τα πληθωρισμένα πέσος τους.

Ωστόσο, ο Εσκουδέρο εξήγησε ότι οι νομισματικοί έλεγχοι «αναμένεται ευρέως» να σβηστούν υπό την ηγεσία του Μιλέι, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για για τα crypto caves, καθώς η πρόσβαση σε επίσημα κανάλια γίνεται διαθέσιμη.

«Δεδομένου ότι η φορολογική πίεση είναι τόσο υψηλή στην Αργεντινή, θα συνεχίσουμε να έχουμε μια “μαύρη αγορά” που έχει την προτίμηση να λειτουργεί κάτω από το ραντάρ των ελεγκτικών οντοτήτων» συμπλήρωσε.

Ακόμα, ο ίδιος είπε πως crypto caves υπάρχουν επίσης στην Κούβα, τη Βενεζουέλα, το Ιράν και αρκετές αφρικανικές χώρες.

Οι Αργεντινοί αποφεύγουν τις πληρωμές με Bitcoin

Τον Δεκέμβριο του 2023, η Αργεντινή προχώρησε στη νομιμοποίηση του bitcoin ως μέθοδο πληρωμής για συμβάσεις, μέρος της προεκλογικής υπόσχεσης του Μίλεϊ να αναμορφώσει την οικονομία της χώρας.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της CryptoMarket Μαρία Φερνάντα Γιούπετ δήλωσε στο Cointelegraph ότι ενώ η αλλαγή σηματοδοτεί πρόοδο, «δεν είναι σοφό από επιχειρηματική άποψη» να πραγματοποιούνται συμβάσεις σε bitcoin εν μέσω του περιβάλλοντος υψηλού πληθωρισμού της Αργεντινής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: