Κρυπτονομίσματα: Το dogecoin ξεπερνά το bitcoin σε όρους σταθερότητας τιμών

Κρυπτονομίσματα: Το dogecoin ξεπερνά το bitcoin σε όρους σταθερότητας τιμών
Dogecoin logo is displayed on a mobile phone screen photographed for illustration photo. Gliwice, Poland on May 6, 2021. Dogecoin, the meme cryptocurrency styled after an internet-famous Shiba Inu that was launched as a joke in 2013, is now worth more than the Ford motor company, BP or Tesco. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Εν μέσω της σχετικής «ηρεμίας» που καταγράφεται στις διεθνείς αγορές για τα κρυπτονομίσματα.

Εν μέσω της σχετικής «ηρεμίας» που καταγράφεται στις διεθνείς αγορές για τα κρυπτονομίσματα, η μεταβλητότητα στο dogecoin έχει μειωθεί τόσο πολύ που τώρα φαίνεται πιο σταθερό από το μεγαλύτερο crypto του κόσμου, το bitcoin.

Σύμφωνα με το TradingView, η ετήσια μεταβλητότητα για ένα διάστημα 30 ημερών (πραγματοποιημένη ή ιστορική) του doge ήταν 30%, σημαντικά χαμηλότερη από το 35% του bitcoin.

Το Coindesk.com σημειώνει πως η πραγματοποιηθείσα μεταβλητότητα υπολογίζεται ως η τυπική απόκλιση της ημερήσιας ποσοστιαίας μεταβολής της τιμής ενός assets κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως το dogecoin ιστορικά παρουσιάζει μεγαλύτερη μεταβλητότητα από το bitcoin, αποθαρρύνοντας τους επενδυτές που αποφεύγουν τον κίνδυνο. Ο λόγος είναι πως το bitcoin υπάρχει από το 2009 και με την πάροδο των ετών έχει εξελιχθεί ως μακροοικονομικό asset, με αυξανόμενη θεσμική συμμετοχή τα τελευταία τρία χρόνια.

Αντίθετα, το doge -που υπάρχει από το 2013- έχει θεωρηθεί ένα μη σοβαρό crypto project.

Το νέο status του doge ως λιγότερου ευμετάβλητου asset δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι υποδηλώνει ωριμότητα της αγοράς και πιθανώς προέρχεται από την έλλειψη ενδιαφέροντος των επενδυτών για τα εναλλακτικά κρυπτονομίσματα (altcoins) .

Το ποσοστό κυριαρχίας του bitcoin, ή το μερίδιο στη συνολική αγορά κρυπτογράφησης, έχει εκτοξευθεί στο 50% από σχεδόν 40% φέτος, σε ένα σημάδι η ρευστότητά στρέφεται από τα εναλλακτικά κρυπτονομίσματα προς το bitcoin.

Ενώ η τιμή του bitcoin έχει κερδίσει 60% από την αρχή του 2023, το doge έχει χάσει μόλις λίγο πάνω από 12%, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinDesk.

Ένα βασικός δείκτης μέτρησης της ρευστότητας, όπως το 1% προς το «βάθος» της αγοράς (μετρά τις προσφορές και τις ζητήσεις εντός του 1% της μέσης τιμής για όλα τα βιβλία εντολών στα μεγάλα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης), φανερώνει το ίδιο συμπέρασμα.

Το συνολικό «βάθος» αγοράς 1% για τα 10 κορυφαία altcoins ήταν πολύ χαμηλότερο από αυτό του bitcoin και του ether στο τέλος του περασμένου μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρακολουθεί η Kaiko.

Υπήρξε μείωση της δραστηριότητας σε ολόκληρη την αγορά των κρυπτονομισμάτων, με τον όγκο συναλλαγών στην αγορά spot να φτάνει σε χαμηλό τετραετίας, στα 475 δισ. δολάρια, τον Αύγουστο.

Η χαμηλή ρευστότητα στο doge και σε άλλα νομίσματα συνάδει με τις προοπτικές που έχουν τα μικρότερα κρυπτονομίσματα ως προς την αντιμετώπιση τους από τις ρυθμιστικές αρχές.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), στην αγωγή της κατά των κορυφαίων ανταλλακτηρίων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Coinbase και Binance, αναφέρθηκε σε διάφορα altcoins ως εμπορεύσιμους τίτλους (securities).

Τα doge και Shiba Inu δεν αναφέρθηκαν από την SEC, αλλά οι πιθανές αυστηρότερες ρυθμίσεις για τα altcoins θα μπορούσαν τελικά να επηρεάσουν τα νομίσματα meme, σύμφωνα με το Coindesk.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: