Κρίση τύπου 2008 στις ΗΠΑ: Καταρρέει και η περιφερειακή τράπεζα Pac West

Κρίση τύπου 2008 στις ΗΠΑ: Καταρρέει και η περιφερειακή τράπεζα Pac West
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τραπεζική κρίση δίχως τέλος…

Δίχως τέλος φαίνεται πως είναι η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, με τη σκυτάλη σε ό,τι αφορά το ντόμινο κατάρρευση να παίρνει το καλιφορνέζικο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα  Pac West, το οποίο μετά από διολίσθηση -50% στη μετοχή του εξετάζει την πιθανότητα εύρεσης αγοραστή.

Ειδικότερα, η PacWest, όπως ανέφερε, έχει προσεγγίσει δυνητικούς εταίρους και επενδυτές ενώ επανεξετάζει στρατηγικές επιλογές. «Εξετάζουμε όλες τις επιλογές για τη μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων» υπογράμμιζε σχετική δήλωση. 

Σύμφωνα δε με όσα μεταδίδουν οι Financial Times, η τράπεζα έδωσε εντολή στην μπουτίκ επενδυτική τράπεζα Piper Sandler να τη βοηθήσει να διερευνήσει στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας πώλησης ή placement.  Η απόφαση της PacWest να αναζητήσει αγοραστή ή νέα κεφάλαια έρχεται λίγες ημέρες αφότου η αρμόδια ρυθμιστική αρχή στις ΗΠΑ Federal Deposit Insurance Corporation έβαλε λουκέτο στη First Republic και πούλησε τις καταθέσεις και τα περιουσιακά της στοιχεία στην JPMorgan Chase.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσης, έρχεται έξι εβδομάδες αφότου η PacWest είπε ότι είχε εξασφαλίσει πρόσβαση σε μετρητά συγκεντρώνοντας 1,4 δισ. δολάρια μέσω δανειακής διευκόλυνσης από την επενδυτική εταιρεία Atlas SP Partners, που υποστηρίζεται από την Apollo. 

Στο επίκεντρο είναι επίσης οι μετοχές της Western Alliance, της Zions Bancorp και της Comerica, που υποχώρησαν περίπου 10%. Όπως συμβαίνει και με άλλες περιφερειακές τράπεζες, η PacWest έχει τραβήξει την προσοχή λόγω των ομοιοτήτων της με τη Silicon Valley Bank, η οποία κατέρρευσε τον Μάρτιο. 

Με έδρα το Μπέβερλι Χιλς, η PacWest ανέφερε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι είχε χάσει περισσότερα από 5 δισ. δολάρια σε καταθέσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, αλλά, όπως είπε, εμπόδισε τις εκροές ενώ δέχτηκε εισροές άνω του 1 δισ. δολάρια από τον Μάρτιο. 

Σε μια ενημέρωση που έγινε την Τετάρτη 4 Μαΐου, ανέφερε ότι οι συνολικές καταθέσεις ήταν 28 δισ. δολάρια, κάτι που τις καθιστά σημαντικά μικρότερες από την SVB ή την First Republic. «Τα μετρητά και η διαθέσιμη ρευστότητά μας παραμένουν σταθερά», ανέφερε η τράπεζα. Η τράπεζα, η οποία αποκόμιζε μικρά κέρδη, ανακοίνωσε καθαρές ζημίες ύψους 1,21 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανέφερε επίσης μη πραγματοποιημένες ζημίες ύψους 860 εκατ. δολαρίων στο χαρτοφυλάκιο τίτλων της. Το 29% των καταθέσεων δεν καλύπτεται από την ομοσπονδιακή ασφάλιση, από 52%. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα του δανεισμού της είναι σε ακίνητα, ένας άλλος τομέας ανησυχίας σε μια περίοδο αύξησης των επιτοκίων, και το 8% είναι σε επιχειρηματικά κεφάλαια. Ο επιχειρηματικός της τομέας είχε καταθέσεις ύψους 6 δισ. δολαρίων στα τέλη Μαρτίου.

Οι μετοχές της τράπεζας έχουν υποχωρήσει κατά 77% από τις αρχές Μαρτίου και το short ενδιαφέρον για τις μετοχές της εκτοξεύθηκε από λιγότερο του 1% στα τέλη Ιανουαρίου σε 25% αυτή την εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: