Κρίσιμη μέρα για το Χρηματιστήριο μετά τη χθεσινή πτώση – Το βλέμμα στραμμένο στις τράπεζες

Κρίσιμη μέρα για το Χρηματιστήριο μετά τη χθεσινή πτώση – Το βλέμμα στραμμένο στις τράπεζες
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιδιαίτερα κρίσιμη για το Χρηματιστήριο είναι η σημερινή μέρα μετά και τις χθεσινές βαρύτατες απώλειες που έφεραν τον γενικό δείκτη κάτω από τις 630 μονάδες.

Η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον Fitch αλλά και οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν στάθηκαν ικανές να σταματήσουν το πτωτικό σπιράλ στο οποίο έχει περιέλθει όχι μόνο ο τραπεζικός κλάδος αλλά και το Χρηματιστήριο που από τις 28 Σεπτεμβρίου πτωτικό σερί με εξαίρεση μία ανοδική συνεδρίαση μετά τη μαύρη Τετάρτη.

Η εικόνα του τραπεζικού κλάδου είναι απογοητευτική, καθώς η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών έχει υποχωρήσει κάτω από τα 5 δισ. ευρώ, από σχεδόν 8,6 δισ. στις αρχές του έτους και από τα 16,5 δισ. ευρώ το 2015.

Οι τράπεζες μέσα σε επτά συνεδριάσεις έχουν χάσει το 15% της αξίας τους. Οι τιμές των μετοχών καταγράφουν συνολικές απώλειες 7,42% και μείωση της χρηματιστηριακής αξίας τους κατά 3,146 δισ. ευρώ μετά τη μεγάλη υποχώρηση των τελευταίων τριών συνεδριάσεων. Από τις αρχές της χρονιάς ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικές απώλειες σε ποσοστό 21,96%.

Και όλα αυτά την ώρα που οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα είναι πιο αισιόδοξες, καθώς αναθέωρησε τις προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ στο 2% το 2018 και στο 2,4% το 2019 ενώ επιπλέον ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Την ίδια ώρα οι αυξανόμενες ανησυχίες για τη διαμάχη της Ιταλίας με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό πυροδοτούν τις αγορές ομολόγων με την Ελλάδα να είναι ευάλωτη σε εξωτερικές αναταράξεις. Αντίστοιχες πιέσεις εκτός από τα ιταλικά που έχουν εκτοξευτεί στα ύψη δέχονται και τα ισπανικά και πορτογαλικά κρατικά ομόλογα.