Κρίσιμο διπλό ραντεβού Στουρνάρα με την Τρόικα

Κρίσιμο διπλό ραντεβού Στουρνάρα με την Τρόικα

Προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού εν αναμονή του Eurogroup της Πέμπτης.

Δύο φορές αναμένεται να διαβούν την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών οι επικεφαλείς της τρόικας σήμερα, καθώς τα ραντεβού με το οικονομικό επιτελείο έχουν προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι και τις 5 το απόγευμα. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει μερική συμφωνία ως το Eurogroup της Πέμπτης ή να υπάρξει έστω συμφωνία για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα μετά το Eurogroup, όπου θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση της προόδου που έχει επιτευχθεί και αναμένεται η άσκηση νέου κύκλου πίεσης προς την κυβέρνηση.

«Αν η τρόικα δεν επιστρέψει στην Αθήνα μετά το Eurogroup της Πέμπτης, τότε φοβάμαι ότι θα ζητήσει σαφή δείγματα γραφής για το πως θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014 προτού γυρίσει ξανά στην Αθήνα», διεμήνυσε χθες στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτήσουν οι δανειστές τη λήψη νέων μέτρων προτού καθίσουν εκ νέου στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων.

Χθες το οικονομικό επιτελείο διέρρευσε πως είναι πιθανό να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις και μετά τα Χριστούγεννα. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επιρρίπτουν στους εκπροσώπους της τρόικας την ευθύνη για την καθυστέρηση που παρατηρείται έως τώρα στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά, «εμείς ήμασταν καθ’ όλα έτοιμοι, ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά».

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν από την πλευρά τους, ότι, εκ των πραγμάτων, η ελληνική πλευρά είναι αναγκασμένη να προχωρήσει μονομερώς, χωρίς την έγκριση της τρόικας, στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων και του προϋπολογισμού 2014, καθώς και στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ).

Διαβάστε ακόμη: «Κλειστά» χαρτιά για τα νέα μέτρα