Λαφαζάνης: Η Ρωσία δεν θα μας δώσει προκαταβολή 5 δισ. ευρώ

Λαφαζάνης: Η Ρωσία δεν θα μας δώσει προκαταβολή 5 δισ. ευρώ

«Η Ελλάδα ενώ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το έργο θα βρεθεί να έχει στην κατοχή της το 50% του έργου που θα χρηματοδοτήσουν άλλοι».

Από το βήμα της Βουλής, ο Υπουργός Ενέργειας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφέρθηκε στο ζήτημα του αγωγού και των συμφωνιών που υπεγράφησαν πριν λίγες ημέρες στην Αγία Πετρούπολη.

“Μας λέτε για 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι δυνατόν να κάνετε αυτές τις αιτιάσεις αυτή την ώρα; Η Ελλάδα ενώ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το έργο θα βρεθεί να έχει στην κατοχή της το 50% του έργου που θα χρηματοδοτήσουν άλλοι. Από την λειτουργία του αγωγού θα υπάρξουν αναπτυξιακά, δημοσιονομικά οφέλη», τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή και προσέθεσε: «Μας λέτε για τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ! Μα βρήκατε καμία αγελάδα που να μπορούμε να αρμέγουμε και να μας προσφέρει δισεκατομμύρια;».

Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο άμεσης χρηματοδότησης της υπό σύσταση ελληνικής εταιρίας (ΔΕΠΑΝΕ) από ρώσικες τράπεζες: «Η ΔΕΠΕΝΕ την οποία ιδρύουμε θα μπορεί να κάνει αίτηση σε κοινοπραξίες ρώσικων τραπεζών και κυρίως προς την αναπτυξιακή τράπεζα της Ρωσίας για να λάβει χρηματοδότηση έναντι των κερδών που θα έχει από την λειτουργία του έργου και αυτό θα μπορεί να γίνει το επόμενο διάστημα».