Λαγκάρντ: H προστασία των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό πρέπει να είναι προσωρινή και στοχευμένη

Λαγκάρντ: H προστασία των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό πρέπει να είναι προσωρινή και στοχευμένη
epa10207381 The President of the European Central Bank (ECB) Christine Lagarde speaks during a Committee on Economic and Monetary Affair at the European Parliament in Brussels, Belgium, 26 September 2022. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάλεσε τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τις επιδοτήσεις στα τρόφιμα και στην ενέργεια.

Τα ρίσκα για νέα άνοδο του πληθωρισμού είναι αυξημένα, αντανακλώντας την πιθανότητα περαιτέρω διαταραχών στις ενεργειακές προμήθειες, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της σε Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

H ίδια τόνισε ότι τα ρίσκα αυτά αναμένεται να οδηγήσουν χαμηλότερα την ανάπτυξη.

«Αναμένουμε ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω στις επόμενες συνεδριάσεις, για να περιοριστεί η ζήτηση και να αποτραπεί ο κίνδυνος επίμονης ανοδικής αναθεώρησης των πληθωριστικών προσδοκιών», πρόσθεσε.

Η κα Λαγκάρντ κάλεσε παράλληλα τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τις επιδοτήσεις στα τρόφιμα και στην ενέργεια.

«Είναι σημαντικό η δημοσιονομική στήριξη που χρησιμοποιείται για την προστασία των νοικοκυριών από τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών να είναι προσωρινή και στοχευμένη», υπογράμμισε. «Αυτό περιορίζει τον κίνδυνο άσκησης πληθωριστικών πιέσεων», τόνισε.