Λαγκάρντ: Με τόσο ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις δεν θα κάνουμε παύση στην αύξηση των επιτοκίων

Λαγκάρντ: Με τόσο ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις δεν θα κάνουμε παύση στην αύξηση των επιτοκίων
epa10533729 President of the European Central Bank (ECB) Christine Lagarde speaks during a Committee on Economic and Monetary Affairs at the European Parliament in Brussels, Belgium, 20 March 2023. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε τις κυβερνήσεις να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την κατανάλωση ενέργειας.

Το outlook του πληθωρισμού συνεχίζει να είναι πολύ υψηλό για πολύ καιρό, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας ότι δεδομένων των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να αυξήσει τα τρία επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Η ίδια επισήμανε ότι η απόφαση ήταν «σχεδόν ομόφωνη» και ότι όλοι συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η αύξηση επιτοκίων. «Δεν θα κάνουμε παύση» τόνισε η κα. Λαγκάρντ, λέγοντας ότι η ΕΚΤ έχει ακόμα δρόμο να διανύσει.

Συνολικά, τα εισερχόμενα στοιχεία στηρίζουν την αξιολόγηση για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό που διαμορφώσαμε στην προηγούμενη συνέντευξη τύπου, σημείωσε η κα. Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως σημείωσε, ο γενικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες αλλά οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρούς.  Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια μας θα φτάσουν σε επίπεδο αρκούντως περιοριστικό για την έγκαιρη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2% και θα βασίζονται στα οικονομικά δεδομένα, υπογράμμισε.

Παράλληλα, όμως, η επικεφαλής της ΕΚΤ αναγνώρισε σε ορισμένους κλάδους, οι εταιρείες κατόρθωσαν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους, λόγω των αναντιστοιχιών μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης και την αβεβαιότητα που δημιουργεί ο υψηλός και ασταθής πληθωρισμός.

Οσον αφορά στις εξελίξεις στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,1% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο η εγχώρια ζήτηση, και κυρίως η κατανάλωση παραμένει αδύναμη. Αντίθετα σημάδια δυναμισμού όπως είπε εμφανίζει ο κλάδος των υπηρεσιών.

Η ίδια σημείωσε ότι οι πιέσεις στους μισθούς παραμένουν ισχυρές, προειδοποιώντας ότι υπάρχουν ανοδικά ρίσκα για τον πληθωρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις κυβερνήσεις να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την κατανάλωση ενέργειας.

Ερωτηθείσα για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο υπό το φως όσων συνέβησαν με την Credit Suisse η Kριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι οι Ελβετικές αρχές αντέδρασαν αποτελεσματικά, για την λύση της συγχώνευσης με την UBS, η οποία προκρίθηκε. Εμφανίστηκε δε καθησυχαστική αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο «επεισόδιο» δεν συνιστά τραπεζική κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: