Λαγκάρντ: Νέα ρίσκα από την αναζωπύρωση της πανδημίας- Ανάγκη για άπλετη τόνωση

Λαγκάρντ: Νέα ρίσκα από την αναζωπύρωση της πανδημίας- Ανάγκη για άπλετη τόνωση
(FILES) This file photo taken on November 27, 2019 shows Christine Lagarde, President of the European Central Bank (ECB), during a press conference in Frankfurt am Main, western Germany. - European Central Bank governors meet on January 21, 2021 to take stock of their monetary stimulus efforts as more infectious strains of the coronavirus and stricter shutdowns cloud the economic outlook. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP
Η νέα αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού και τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε πολλά κράτη μέλη της ευρωζώνης διαταράσσουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, προειδοποίησε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η έναρξη των εμβολιασμών στην ευρωζώνη είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης, αλλά η πανδημία συνεχίζει να θέτει σοβαρά ρίσκα για τη δημόσια υγεία και την οικονομία της ευρωζώνης, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η νέα αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού και τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε πολλά κράτη μέλη της ευρωζώνης διαταράσσουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, επισήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Όπως διευκρίνισε, η δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίηση συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα, αλλά η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αν και μικρότερο από ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Η ίδια σημείωσε πως η παραγωγή πιθανότατα συρρικνώθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020, προσθέτοντας πως η αναζωπύρωση της πανδημίας θέτει καθοδικά ρίσκα για το οικονομικό outlook βραχυπρόθεσμα. Ο πληθωρισμός παραμένει εξαιρετικά χαμηλός λόγω της χαμηλής ζήτησης και των προβλημάτων στην αγορά εργασίας.

Στο περιβάλλον αυτό, σημείωσε η κα. Λαγκάρντ, συνεχίζει να έχει μεγάλη σημασία η παροχή άπλετης δημοσιονομικής τόνωσης για να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας για όλους τους τομείς της οικονομίας.