«Σήμα» Λαγκάρντ για τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ;

«Σήμα» Λαγκάρντ για τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ;
epa10860184 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde arrives for a press conference following a meeting of the ECB Governing Council in Frankfurt am Main, Germany, 14 September 2023. The ECB held a two-day meeting from 13 to 14 September. Market expectations are split on whether the central bank will maintain its current rate or raise it for the tenth time in a row to 4 percent due to persistently high inflation and growing recession fears. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Έχουμε κάνει πολλά με τα επιτόκια, τώρα παρακολουθούμε πως αποδίδουν οι πολιτικές μας» δήλωσε η κεντρική τραπεζίτρια της Ευρωζώνης.

Την «πόρτα» ώστε να μην υπάρξουν νέες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το επόμενο χρονικό διάστημα άφησε «ανοιχτή» η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε εκδήλωση της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Bundesbank) την Παρασκευή.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος αναφέρθηκε στις αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες έχει προχωρήσει η ΕΚΤ από το καλοκαίρι του 2022 με στόχο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στα επίπεδα του 2%, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ενισχύοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Υπενθυμίζεται πως ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,9% τον Νοέμβριο ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού κατά τον Νοέμβριο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε στην εκδήλωση της Bundesbank πως «βλέπουμε πρόοδο σχετικά με τον πληθωρισμό», συμπληρώνοντας πως «δεν μπορούμε ακόμα να ανακηρύξουμε νίκη στη μάχη μαζί του. Η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει» πρόσθεσε.

Ωστόσο, στη συνέχεια η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε πως «έχουμε κάνει πολλά» σχετικά με την επιτοκιακή πολιτική της τράπεζας, σε μια αναφορά που «διαβάζεται» από μερίδα αναλυτών ως πρόθεση της ευρωτράπεζας για να μην προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων της κατά τους επόμενους μήνες.

«Δεδομένης της ποσότητας των “πυρομαχικών” που έχουμε χρησιμοποιήσει, μπορούμε να παρατηρήσουμε πολύ προσεκτικά τις συνιστώσες της ζωής μας, όπως οι μισθοί, τα κέρδη, όπως τα δημοσιονομικά, όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις και βεβαίως τον τρόπο με τον οποίο τα “πυρομαχικά” μας επηρεάζουν την οικονομική μας ζωή, για να αποφασίσουμε πόσο καιρό πρέπει να μείνουμε εκεί και ποια απόφαση πρέπει να πάρουμε, προς τα πάνω ή προς τα κάτω» σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: