Λάβρος κατά Σνόουντεν το αφεντικό του FBI

Λάβρος κατά Σνόουντεν το αφεντικό του FBI

«Μαύρο πρόβατο» των αμερικανικών αρχών ο πρώην συνεργάτης της NSA.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν δεν πρέπει απλά να θεωρείται ένα πρόσωπο που κατήγγειλε ατασθαλίες, αλλά να λαμβάνεται υπόψη η «καταιγίδα» που προκάλεσε, δήλωσε ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος δήλωσε πλήρω αντίθετος στη μεταρρύθμιση των αμερικανικών προγραμμάτων παρακολούθησης που είναι σε εξέλιξη.

Ο επικεφαλής του FBI απέρριψε τις πρόσφατες εκκλήσεις για επίδειξη επιείκειας έναντι του πρώην τεχνικού συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε την έκταση καθώς και πολλές πτυχές των προγραμμάτων παρακολουθήσεων των επικοινωνιών της NSA.

Διαβάστε ακόμη: O Σνόουντεν μέσω τηλεδιάσκεψης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

«Δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς μπορεί να αποδοθεί η ετικέτα του ήρωα καταμηνυτή ατασθαλιών σε (κάποιον που αποκαλύπτει) πληροφορίες αυτού του τύπου», είπε ο Τζέιμς Κόμεϊ μιλώντας σε επιλεγμένους δημοσιογράφους.

«Τα πρόσωπα που καταγγέλλουν ατασθαλίες είναι πολύ σημαντικά. Ωστόσο όταν κοιτάζω το πρόγραμμα αυτό, βλέπω την κυβέρνηση να ενεργεί σύμφωνα με όσα ήθελαν οι πατέρες του έθνους… και δυσκολεύομαι να αποδώσω τον όρο του καταμηνυτή ατασθαλιών σε κάποιον που δεν συμφωνεί με τον τρόπο που η κυβέρνησή μας δομείται και εργάζεται».

Την Πέμπτη Αμερικανοί βουλευτές δήλωσαν ότι οι ενέργειες του Σνόουντεν θα μπορούσαν να έχουν «θανατηφόρες συνέπειες» και να «θέσουν σε κίνδυνο» Αμερικανούς στρατιώτες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο