Το λιµάνι που κέρδισε το στοίχηµα της κρουαζιέρας

Το λιµάνι που κέρδισε το στοίχηµα της κρουαζιέρας

Πώς το λιµάνι του Ηρακλείου µετατράπηκε σε πρότυπο κέντρο προσέλκυσης εταιρειών home port κρουαζιέρας µέσα σε τρία χρόνια. 

Μπορεί ένα λιµάνι µέσα σε τρία χρόνια να βγει από την αφάνεια και να γίνει παράδειγµα προς µίµηση; Μπορεί, αν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση. Μια τέτοια περίπτωση είναι το λιµάνι του Ηρακλείου Κρήτης, που πλέον θεωρείται πρότυπο στον χώρο της κρουαζιέρας, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Μπρα.

Ο 40χρονος µάνατζερ, µε µακρά πείρα στην ανάπτυξη ακινήτων και εµπορικών κέντρων, στην παροχή εξειδικευµένων συµβουλευτικών υπηρεσιών project management, καθώς και στην ανάπτυξη νέων επενδυτικών έργων, είναι ο βασικός αναµορφωτής ενός ζωτικού οργανισµού για την τουριστική πορεία της Μεγαλονήσου. Ανέλαβε τον Οργανισµό Λιµένος Ηρακλείου Α.Ε. (ΟΛΗ) τον Ιούνιο του 2010 και από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συµβούλου έχει καταφέρει να µετατρέψει το λιµάνι σε επιλογή για home port κρουαζιέρα από µεγάλες εταιρείες του κλάδου. Τα βραβεία άλλωστε επιβεβαιώνουν την ανοδική πορεία του οργανισµού, µε τελευταία διάκριση την ανάδειξή του ως «Most Improved Destination 2012» από το Cruise Insight Magazine. «Όταν ανέλαβα, στο Ηράκλειο δεν υπήρχε home port κρουαζιέρα και η συνεργασία µε τους υπόλοιπους φορείς ήταν σε υποτυπώδες επίπεδο» αναφέρει ο Γιάννης Μπρας. Αυτό ήταν και το πρώτο στοιχείο που άλλαξε, µε ένα πρόγραµµα ανάπτυξης που έδινε έµφαση στην κρουαζιέρα και στις σχέσεις µε όλους τους φορείς που µπορούν να συµβάλουν στην εξωστρέφεια ενός από τους πλέον κοµβικούς λιµένες στη Μεσόγειο.

Δείτε ποια είναι τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου

Το «i4crete» σχέδιο (innovation, information, infrastructure, invest-ment) απέδωσε, µε αποτέλεσµα σε µια «θερµή» χρονιά για τον τουρισµό στη χώρα µας το λιµάνι του Ηρακλείου να σηµειώνει σηµαντική άνοδο στις αφίξεις, που υπολογίζεται ότι έως το τέλος του 2013 θα ξεπεράσουν τις 300.000 – «αυξηµένες µεσοσταθµικά κατά 35% σε σχέση µε το 2012».

1/7
35% Αύξηση των αφίξεων των τουριστών στον ΟΛΗ το 2013 σε σύγκριση με τον 2012.
Ελιά 480 ετών στο λιμάνι του Ηρακλείου

Το τετράπτυχο που καθιστά ένα λιµάνι πόλο έλξης για εταιρείες οι οποίες κάνουν home port κρουαζιέρα είναι η ασφάλεια, η ύπαρξη διεθνούς αεροδροµίου, η σύνδεση του αεροδροµίου µε πολλούς σταθµούς και η αξιοπιστία των αεροµεταφορών όσον αφορά στις ώρες άφιξης και αναχώρησης. «Έχω κάνει τον γύρο του κόσµου για να µπορέσουµε να προσεγγίσουµε εταιρείες κρουαζιέρας. Σηµαντικό ρόλο παίζουν η ασφάλεια, οι υποδοµές και η δυνατότητα να παρέχεις στον πελάτη ένα πλήρες πρόγραµµα που θα καλύπτει τις ανάγκες του» υποστηρίζει ο Γιάννης Μπρας, ο οποίος προχώρησε ένα βήµα παραπέρα, συνδέοντας την κρουαζιέρα µε τον πρωτογενή τοµέα της Κρήτης και την κουλτούρα της.

Μία από τις κινήσεις που έκαναν οι άνθρωποι του ΟΛΗ τους τελευταίους µήνες είναι να τοποθετήσουν µια ελιά-σύµβολο, δώρο από το Χουδέτσι Ηρακλείου, στην είσοδο του λιµανιού µε σαφή συµβολισµό για την ανάδειξη της φυσιογνωµίας της κρητικής γης. «Είναι ένα αρχαίο ελαιόδεντρο, “µνηµείο της φύσης”, 480 ετών και βάρους επτά τόνων, που µπορεί να παραγάγει λάδι για 1.800.000 ελληνικές σαλάτες».

Διαβάστε ακόμη: Ο τουρισμός περνάει και από τις άγονες γραμμές

Νέο στοίχηµα για τον Γιάννη Μπρα είναι η προσέλκυση µεγάλων εταιρειών, που την επόµενη διετία θα καθιερώσουν το Ηράκλειο ως home port λιµάνι για την πραγµατοποίηση κρουαζιερών. Σύµφωνα µε πηγές, ήδη εξετάζεται η συνεργασία µε τέσσερις εταιρείες: την ιταλική MSC Cruises, την ισπανική Pullmantur και τις γερµανικές Tui Cruises και Aida. «Για τις ξένες εταιρείες µετρά η καλή εξυπηρέτηση των πελατών τους στο αεροδρόµιο. Εµείς, σε συνεργασία µε την ΥΠΑ και το αεροδρόµιο, έχουµε δροµολογήσει την κατασκευή ειδικού χώρου 800 τ.µ. για την εξυπηρέτηση των αφίξεων – αναχωρήσεων επιβατών για κρουαζιέρες στο αεροδρόµιο Ηρακλείου».

Ο Γιάννης Μπρας επένδυσε, επίσης, στη σύνδεση λιµένα – αεροδροµίου, µε τη χρηµατοδότηση της µελέτης για την κατασκευή του cruise terminal στο αεροδρόµιο του Ηρακλείου. «Πρόκειται για ένα project ύψους 3 εκατ. ευρώ, στοίχηµα για το λιµάνι, του οποίου τη σηµασία αντιλαµβάνονται όλοι οι φορείς, καθώς θα ελαχιστοποιεί τον χρόνο µετάβασης του επιβάτη από το καράβι στο αεροδρόµιο». Παράλληλα, οι φορείς του ΟΛΗ επενδύουν στις νέες τεχνολογίες µε παροχή δωρεάν ασύρµατης σύνδεσης ίντερνετ στους τουρίστες, videogames στο αεροδρόµιο, αλλά και δυνατότητα download εφαρµογής πλοήγησης για την πόλη του Ηρακλείου.

Ο πρόεδρος του λιµένα Ηρακλείου δεν εφησυχάζει και προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις. «Το 2013 ήταν µια καλή τουριστική χρονιά για την Ελλάδα. Όµως η χώρα µας πρέπει να στραφεί για τα επόµενα χρόνια στην Κίνα, καθώς από το 2014 αναµένεται να υπάρξουν ανακατατάξεις στην κρουαζιέρα. Υπολογίζεται ότι η αγορά θα διπλασιαστεί λόγω Ασίας και θα φτάσει τα 40 εκατ. άτοµα».

*To κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα – Ο Τάσος Ζάχος είναι αρχισυντάκτης του Fortune και του FortuneGreece.com