Λιγότεροι από τέσσερις στους 10 Ευρωπαίους ξέρουν πότε γίνονται Ευρωεκλογές

Λιγότεροι από τέσσερις στους 10 Ευρωπαίους ξέρουν πότε γίνονται Ευρωεκλογές
Ωστόσο, σύμφωνα με το εαρινό βαρόμετρο, η μεγάλη πλειονότητα Ευρωπαίων υποστηρίζει τη συμμετοχή στην ΕΕ.

Λιγότεροι από το 40% των Ευρωπαίων ξέρουν ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο και μόνο 5% μπορούν να επικαλεσθούν τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής τους, από τις 23 έως τις 26 Μαΐου, σύμφωνα με ένα βαρόμετρο της Kantar Public.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 38% των Ευρωπαίων (εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου) γνώριζαν στα τέλη Φεβρουαρίου ποιον μήνα θα διεξαχθούν οι επόμενες ευρωεκλογές. Το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο του 50% σε επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, και έφθανε το 34% στη Γαλλία.

Σε τέσσερις χώρες (Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Βέλγιο), περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες δήλωσαν πως είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσουν (58% έως 65% των ερωτηθέντων).

Στη Γαλλία το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 44%, υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (35%) και σε άνοδο κατά 10 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο βαρόμετρο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Έντι Βοτρέν-Ντιμέν της Kantar Public France, τον οποίο επικαλείται ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, το ποσοστό συμμετοχής στη Γαλλία αναμένεται να πλησιάσει αυτό του 2014 (42,4%), αν και η πρόβλεψη αυτή χαρακτηρίζεται «ευαίσθητη»: από τη μια πλευρά πρόκειται για το πρώτο εκλογικό τεστ για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, από την άλλη οι γάλλοι ψηφοφόροι «μπορεί να εκπλαγούν από την απουσία γνωστών ονομάτων μεταξύ των επικεφαλής των ψηφοδελτίων, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένδειξη πως η γαλλική πολιτική τάξη θεωρεί ότι οι εκλογές αυτές είναι ήσσονος σημασίας».

Τα κύρια θέματα που ανησυχούν τους Ευρωπαίους παραμένουν η οικονομία, η ανάπτυξη, ο αγώνας κατά της ανεργίας των νέων και η μετανάστευση. Στο τελευταίο αυτό θέμα, 44% εκτιμούν πως η μετανάστευση θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στην προεκλογική εκστρατεία, έναντι 50% που πίστευαν το ίδιο τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Αντιθέτως αυξάνεται η σημασία που δίνουν οι ψηφοφόροι στην κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελούν προτεραιότητα για το 43% (έναντι 40% τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο). Η μάχη κατά της τρομοκρατίας παραμένει επίσης ανάμεσα στις προτεραιότητες που αναφέρονται συχνότερα.

Σύμφωνα με αυτό το εαρινό βαρόμετρο, μια μεγάλη πλειονότητα Ευρωπαίων υποστηρίζει τη συμμετοχή στην ΕΕ (61% κατά μέσο όρο στις 27 χώρες, εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου), ποσοστό πρωτοφανές μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου (1989) και την υιοθέτηση της συνθήκης του Μάαστριχτ (1992).

Ωστόσο, επισημαίνει η Kantar Public, «το επίπεδο της αβεβαιότητας έχει εξελιχθεί, όπως φαίνεται από το 27% των Ευρωπαίων που εκτιμούν πως η ΕΕ δεν είναι “ουτε καλό ούτε κακό πράγμα”, με αύξηση να καταγράφεται σε 19 χώρες».

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 19 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου σε 28 κράτη μέλη, σε δείγμα 27.973 προσώπων αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού άνω των 15 ετών.