Λύση «πακέτο» για οφειλές σε ταμεία, τράπεζες και εφορία

Λύση «πακέτο» για οφειλές σε ταμεία, τράπεζες και εφορία

Ρύθμιση χρεών σε 100 δόσεις προωθεί η κυβέρνηση - Τη βόμβα των «κόκκινων» δανείων αφοπλίζουν κυβέρνηση και τραπεζίτες.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς και η δημιουργία χρηματοοικονομικών εργαλείων για την ενίσχυση της καινοτομίας των νέων επιχειρήσεων και τη μείωση της ανεργίας τέθηκαν στο επίκεντρο κατά την πρώτη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκου Δένδια με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), την Τετάρτη.

Με το θέμα των κόκκινων δανείων να είναι μείζων για την τρόικα, το υπουργείο επιχειρεί να δημιουργήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο μηχανισμό αντιμετώπισης, ζητώντας τη συνεργασία των τραπεζών.

Ο μηχανισμός αυτός θα αποφαίνεται, καθιστώντας το σαφές και για το τραπεζικό σύστημα, ποιες επιχειρήσεις μπορούν να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης ώστε να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία μέσα από τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα «καλάθι χρηματοπιστωτικών προϊόντων» στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που υπάρχει σήμερα, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, αλλά και με επιπλέον δικλείδες ασφαλείας.

Ο στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να τεθούν οι κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου τον Σεπτέμβριο στην καλύτερη περίπτωση να αρχίσει να τρέχει ο μηχανισμός.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης «εάν δεν εξυγιανθούν κάποια οχήματα ώστε να υπάρξουν επενδύσεις, το σύστημα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει», ενώ το ίδιο στέλεχος συμπλήρωσε ότι η συνεργασία υπουργείου τραπεζών είναι σημαντική καθώς: το τραπεζικό σύστημα μόνο με τα δικά του κριτήρια δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

ΔΝΤ: «Σήμα κινδύνου» για τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα

Λύση πακέτο για οφειλές σε ταμεία, τράπεζες, εφορία
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει να κάνει με τη ρύθμιση όλων των ειδών των επιχειρηματικών οφειλών προς τις τράπεζες, το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τους προμηθευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Hμερησίας», ο υπουργός Aνάπτυξης Nίκος Δένδιας προωθεί την καθιέρωση ενός εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης χρεών των επιχειρήσεων εφόσον, όμως, αυτές θα μπορούν να είναι βιώσιμες, δηλαδή να συνεχίσουν τη λειτουργία τους χωρίς να βρεθούν σε νέα αδιέξοδα.

Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, θέλουν τον «θεσμό» αυτόν να τεθεί σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο και να υπάγονται εταιρείες εθελοντικά. Σκοπός είναι με γρήγορες διαδικασίες να ρυθμίζονται οι οφειλές των επιχειρήσεων είτε αυτές είναι σε τράπεζες, είτε στην εφορία και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, είτε και στους ίδιους τους προμηθευτές τους. Kατά πάσα πιθανότητα, όπως αναφέρουν πληροφορίες στην «H», την απόφαση για το αν θα ρυθμίζονται τα χρέη θα τη λαμβάνουν οι πιστωτές της εταιρείας. Προς την κατεύθυνση αυτή οι δύο πλευρές θα υπογράφουν και σχετική συμφωνία.

Eτσι, μία επιχείρηση που θέλει να διευθετήσει τις οφειλές της θα μπορεί να υπάγεται στον συγκεκριμένο εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος, όπως τονίζουν πηγές, δεν θα έχει καμία σχέση με δικαστήρια και πτωχευτικές διαδικασίες. Oι πιστωτές θα υποδεικνύουν, εφόσον χρειάζεται, συγκεκριμένα βήματα αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων προκειμένου να τύχουν τα χρέη τους ευνοϊκής μεταχείρισης. Aν δεν απαιτούνται τέτοιες κινήσεις, τότε θα αποφασίζονται απλά η καταβολή των ποσών σε πολλές δόσεις, ίσως και σε εκατό.

Oι προτεινόμενοι τρόποι ρύθμισης των οφειλών, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα προσαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση της κάθε επιχείρησης. Έτσι, αυτοί είναι: η πληρωμή των χρεών σε πολλές δόσεις, η διαγραφή των τόκων υπερημερίας, η μείωση ή η διαγραφή προστίμων (αν πρόκειται για οφειλές προς το Δημόσιο), η μείωση του επιτοκίου ακόμη και η διαγραφή τμήματος των χρεών.

Bέβαια, στην τελευταία περίπτωση οι πιστωτές ή εκείνος που θα αναλάβει την κάλυψη του ποσού που διαγράφεται, θα μπορεί να μπει στην εταιρεία με απόκτηση μετοχών, αναφέρει η εφημερίδα.

Δάνεια μόνο σε πραγματικά βιώσιμες επιχειρήσεις

Σάλλας: Σοβαρό θέμα τα κόκκινα δάνεια άλλα ελεγχόμενο
Σε χθεσινοβραδυνή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, εξετάσθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων ρευστότητας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας και εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» και η κατεύθυνση, με βάση και την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι να υπάρξει αντιμετώπιση του προβλήματος, ακόμα και πέραν του πλαισίου της ΤτΕ, ώστε να υπάρξει ουσιαστική στήριξη και αποτελεσματικές αποφάσεις για την προστασία όλων των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Το δεύτερο σκέλος της συζήτησης αφορούσε στις τράπεζες και την πραγματική οικονομία, τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, μέσω της ρευστότητας στην αγορά, δηλαδή στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αρμόδιοι υπουργοί όσο και η πλευρά των τραπεζών ανέλαβαν να φέρουν για τα δύο αυτά θέματα κάποια ολοκληρωμένα σχέδια το επόμενο διάστημα.

Μετά το πέρας της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, σημείωσε ότι: Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων είναι ελεγχόμενο, υπογραμμίζοντας πως «δεν αποτελούν απειλή για την ευστάθεια των τραπεζών». Η διαχείριση τους, συνέχισε θα γίνει σταδιακά και με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει κανένα κοινωνικό πρόβλημα.

«Τα κόκκινα δάνεια δεν αφορούν 10-20 επιχειρήσεις, ή στεγαστικά, αλλά χιλιάδες επιχειρήσεις και η αντιμετώπιση τους συνδέεται με την ανάπτυξη της οικονομίας και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» ανέφερε με έμφαση ο κ. Σάλλας.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει «κούρεμα» στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια απάντησε: «αυτό που έχει σημασία δεν είναι να δημιουργήσουμε πρόβλημα ή στο τραπεζικό σύστημα ή στις επιχειρήσεις, αλλά να υπάρχει μία ισορροπημένη εξέλιξη και αντιμετώπιση που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα πουθενά».

Διαβάστε ακόμη: 

Αποπληρωμή χρεών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ταμεία