Νίκη ιστορικών διαστάσεων της ΝΔ με πάνω από 20 μονάδες – Μητσοτάκης: «Οι ψηφοφόροι ζητούν αυτοδύναμη ΝΔ»

Νίκη ιστορικών διαστάσεων της ΝΔ με πάνω από 20 μονάδες – Μητσοτάκης: «Οι ψηφοφόροι ζητούν αυτοδύναμη ΝΔ»
Ï ðñùèõðïõñãüò êáé ðñüåäñïò ôçò ÍÝáò Äçìïêñáôßáò, ÊõñéÜêïò ÌçôóïôÜêçò, ÷áéñåôÜåé ôïí óõãêåíôñùìÝíï êüóìï ðñéí áðü ôçí Ýíáñîç ôçò ïìéëßáò ôïõ óôçí ôåëåõôáßá ôïõ ðñïåêëïãéêÞ óõãêÝíôñùóç óôï Èçóåßï, ÐáñáóêåõÞ 19 ÌáÀïõ 2023. Ïé åèíéêÝò êáé âïõëåôéêÝò åêëïãÝò ôçò ÅëëÜäáò èá ðñáãìáôïðïçèïýí ôçí ÊõñéáêÞ, 21 ÌáÀïõ 2023. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÃÉÙÑÃÏÓ ÂÉÔÓÁÑÁÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ποσοστό της ΝΔ διαμορφώνεται στο 40,8% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 20,06%. Σημαντική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ στο 11,53% και του ΚΚΕ στο 7,2%. Εκτός βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Με ποσοστό που αγγίζει το 41% η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε νικήτρια στις εκλογές της 21ης Μαΐου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει μεγάλη πτώση στα ποσοστά του και να φτάνει μετά βίας πάνω από το 20%. Κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ που κατάφερε να ξεπεράσει τελικά το 11%, το ΚΚΕ ανέβασε τα ποσοστά του άνω του 7%, ενώ η Ελληνική Λύση κατάφερε να μπει στη Βουλή.

Εκτός Βουλής το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που έκανε την έκπληξη φτάνοντας κοντά στο 3%.

Με ενσωματωμένο το 95,55% τα κόμματα έλαβαν:

ΝΔ: 40,78% και 145 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 20,07% και 72 έδρες

ΠΑΣΟΚ: 11,53% και 41 έδρες

ΚΚΕ: 7,20% και 26 έδρες

Ελληνική Λύση: 4,46% και 16 έδρες

Νίκη: 2,92%

Πλεύση Ελευθερίας: 2,87%

ΜέΡΑ25: 2,59%

Το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώνεται στο 60,73%, των κομμάτων εκτός Βουλής στο 15,96% και των άκυρων/λευκών στο 2,61%.

Σύμφωνα με τη SingularLogic, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 41%

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: 20%

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: 11,7%

ΚΚΕ: 7,2%

Ελληνική Λύση: 4,5%

Η τελική εκτίμηση του exit poll

Νωρίτερα, νίκη της ΝΔ έδειξε και  το κοινό exit poll (με ενσωμάτωση στο 100% του δείγματος, ώρα 20:00) των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Τα ποσοστά διαμορφώνονταν ως εξής:

ΝΔ 37,5-41,5%

ΣΥΡΙΖΑ 23,5-27,5%

ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ 11,5-12,5%

ΚΚΕ 6,5-7,5%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,3-5,3%

ΜεΡΑ25 2,5-3,5 %

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2,5-3,5%

ΝΙΚΗ 2,5-3,5

ΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 2,2%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συμμετοχή έφτασε λίγο πάνω από το 60% με τα άκυρα να είναι στο 2% και τα λευκά στο 0,5%. Συνολικά τα λοιπά κόμματα, πλην των πέντε που μπαίνουν στη Βουλή, μάζεψαν ποσοστό κοντά στο 16%. Βάσει των exit polls, η συσπείρωση που κατέγραψε η ΝΔ έφτασε στο 82% ενώ του ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 68,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι χαρακτηριστικό πως η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 58 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, μέσα σε αυτές και η Κρήτη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μόνο τη Ροδόπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος σε 51 περιφέρειες και το ΠΑΣΟΚ σε επτά.

Μητσοτάκης: Οι Έλληνες πολίτες έδωσαν εντολή για έμπειρο χέρι στο τιμόνι της χώρας

«Η ΝΔ έχει την έγκριση να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν σήμερα οι ψηφοφόροι με τρόπο εμφατικό και απόλυτο. Ζήτησαν να τρέξουμε πιο γρήγορα στον δρόμο της προόδου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση που να πιστεύει αλλά και να μπορεί να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Έκανε λόγο για “πολιτικό σεισμό” αναφερόμενος στον αποψινό εκλογικό θρίαμβο της ΝΔ και επεσήμανε ότι οι Έλληνες πολίτες έδωσαν εντολή για έμπειρο χέρι στο τιμόνι της χώρας εγκρίνοντας την επιλογή του ιδίου και της ΝΔ για αυτοδύναμη Ελλάδα και αυτοδύναμη ΝΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσίπρας: Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται

Τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές από τη Νέα Δημοκρατία, σχολίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα “εξαιρετικά αρνητικό”.

Στην δήλωσή του ανέφερε: «Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα. Ο εκλογικός κύκλος δεν έχει ακόμη τελειώσει δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση συνεπώς δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους στην επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στήριξαν με την ψήφο τους και κυρίως τα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που δώσαμε τη δύσκολη εκλογική μάχη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ είναι ο πραγματικός αντίπαλος της ΝΔ

Το ΠΑΣΟΚ είναι ο πραγματικός και γνήσιος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, ΝίκοςΑνδρουλάκης, απευθύνοντας κάλεσμα «σε κάθε Δημοκράτη, κάθε προοδευτικό Ελληνα να αγωνιστούμε μαζί σε αυτή τη νέα ελπιδοφόρα πορεία»

«Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μεγάλη μάχη, για την επόμενη μεγάλη νίκη. Ξαναπιάνουμε το νήμα της Ιστορίας. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είμαστε και πάλι νικητές», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα ασκεί τη μόνη ελπιδοφόρα για το λαό αντιπολίτευση

«Το αποτέλεσμα αυτό είναι καρπός της πείρας των εργατικών-λαϊκών δυνάμεων που πήραν μέρος όλα τα προηγούμενα χρόνια σε αγώνες, σε σημαντικές δράσεις μαζί με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες. Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους και όσες συμπορεύθηκαν μαζί μας σε αυτή την εκλογική μάχη είτε ως υποψήφιοι, είτε με την προσωπική τους πολύπλευρη συνεισφορά για την ενίσχυση του ΚΚΕ» σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας και προσέθεσε: «Οι νέες δυνάμεις στο πλάι των παλιών που συσπειρώθηκαν γύρω από το κόμμα μας μπορούν σήμερα να τροφοδοτήσουν μια νέα δυναμική στο δρόμο μιας μεγάλης λαϊκής αντεπίθεσης της μαζικής ταξικής πάλης, της ανασύνταξης συνολικά του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος, της προώθησης της Κοινωνικής Συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια, το κεφάλαιο, τον καπιταλισμό».