Λονδίνο VS Βερολίνο: Ποια πόλη θα γίνει τελικά η «Βασίλισσα των startups»

Λονδίνο VS Βερολίνο: Ποια πόλη θα γίνει τελικά η «Βασίλισσα των startups»

Μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια ή καλή ποιότητα ζωής; Τι είναι πιο σημαντικό για του startuppers;

Η μάχη για την ευρωπαϊκή «πρωτεύουσα» των startups έχει ξεκινήσει και επισήμως. Μέχρι πρότινος το Λονδίνο θεωρούταν η «Μέκκα» των τεχνολογικών εταιρειών, αλλά μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση  τα δεδομένα άλλαξαν.

Το Βερολίνο ξεκίνησε να κερδίζει έδαφος και να «μαγνητίζει» τις startups οι οποίες σπεύδουν να μεταφέρουν εκεί τα γραφεία τους ή να κάνουν τα πρώτα τους βήματα επί γερμανικού εδάφους.

Σήμερα, πάνω από 250 εταιρείες του περιζήτητου κλάδου του FinTech δραστηριοποιούνται στη Γερμανία, με τις 70 από αυτές να βρίσκονται στο Βερολίνο, δηλαδή σχεδόν διπλάσιες από εκείνες στη Φρανκφούρτη, η οποία θεωρείται παραδοσιακά οικονομικό κέντρο της Γερμανίας και γίνονται προσπάθειες ώστε να αναδειχθεί σε κόμβο τεχνολογικών εταιρειών.

Επιπλέον, οι γερμανικές αρχές έχουν ήδη ανακοινώσει πώς οι επιχειρηματίες από Βρετανία και από άλλες χώρες είναι ευπρόσδεκτοι.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2015 στο Βερολίνο επενδύθηκαν 2,1 δισ. ευρώ σε νεοφυείς επιχειρήσεις και στο Λονδίνο 1,7 δισ. ευρώ.

Δεν είναι, όμως, μόνο το σύνολο των επενδύσεων που γίνονται σε κάθε χώρα. Είναι το φορολογικό και νομικό πλαίσιο υπό το οποίο δραστηριοποιούνται, οι κρατικές παροχές, ακόμα και το επίπεδο ζωής της κάθε πόλης.

Το Techstars, ένας απ’ τους κορυφαίου accelerator στον κόσμο, δημιούργησε ένα ενδιαφέρον infographic προσπαθώντας να καταγράψει τα «υπέρ» και τα «κατά» και να μας κάνει να αποφασίσουμε εμείς ποια πόλη αξίζει να είναι η «Βασίλισσα των startups».

startupcitybattle-pounds-uk-2