UBS: Η Ελλάδα μειώνει το χρέος όταν η Ευρωζώνη βυθίζεται ξανά στα ελλείμματα
- 19/05/2026, 14:53
- SHARE
- Η UBS καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη για την Ελλάδα το 2025.
- Το ελληνικό χρέος υποχώρησε κατά 8,1 ποσοστιαίες μονάδες, στο 146% του ΑΕΠ.
- Η UBS προειδοποιεί ότι η αποκλιμάκωση δεν θα στηρίζεται πλέον στον πληθωρισμό αλλά στην πραγματική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική πειθαρχία.
- Η μεγαλύτερη αδυναμία της Ελλάδας παραμένει η αρνητική διεθνής επενδυτική θέση και η εξάρτηση από το εξωτερικό περιβάλλον.
Η Ελλάδα συνεχίζει να ξεχωρίζει θετικά στην Ευρωζώνη σε ό,τι αφορά τη δυναμική του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με νέα ανάλυση της UBS, σε μια περίοδο όπου οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες βλέπουν ξανά τα χρέη τους να αυξάνονται.
Με βάση τη μεθοδολογία παρακολούθησης του Συμφώνου Σταθερότητας, το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες το 2025, φτάνοντας στο 87,9% του ΑΕΠ.
Η επιβάρυνση ήταν ευρεία, καθώς περίπου τα δύο τρίτα των χωρών της νομισματικής ένωσης εμφάνισαν αύξηση χρέους.
Τις μεγαλύτερες αυξήσεις κατέγραψαν:
- η Φινλανδία (+6,1 μονάδες στο 89%),
- το Βέλγιο (+4 μονάδες στο 108%),
- και η Γαλλία (+3 μονάδες στο 116%).
Αντίθετα, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, με μείωση 8,1 ποσοστιαίων μονάδων και τελικό λόγο χρέους προς ΑΕΠ στο 146% στο τέλος του 2025.
Μαζί με την Ελλάδα, σημαντική βελτίωση εμφάνισαν επίσης η Κύπρος (-7,7 μονάδες), η Ιρλανδία (-5,4 μονάδες) και η Πορτογαλία (-3,8 μονάδες).
Η UBS σημειώνει ότι η ελληνική πορεία επιβεβαιώνει τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, όμως τονίζει ότι το περιβάλλον αλλάζει.
Τα προηγούμενα χρόνια, ο υψηλός πληθωρισμός βοήθησε σημαντικά στη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ μέσω της ισχυρής ονομαστικής ανάπτυξης. Αυτή η επίδραση όμως αρχίζει πλέον να εξασθενεί.
Στην Ευρωζώνη, ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ υποχώρησε στο 2,5% στο τέλος του 2025, από 6,7% στην κορύφωση του 2023. Στην Ελλάδα, ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στο 1,9%, έναντι 2,8% στο τέλος του 2024.
Η UBS εκτιμά ότι η επόμενη φάση αποκλιμάκωσης του ελληνικού χρέους δεν θα μπορεί πλέον να στηριχθεί στον πληθωρισμό στον ίδιο βαθμό.
Αυτό σημαίνει ότι η πορεία του χρέους θα εξαρτηθεί κυρίως από την πραγματική οικονομική ανάπτυξη, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Παράλληλα, η τράπεζα προβλέπει ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα δουν τα επίπεδα χρέους τους είτε να σταθεροποιούνται είτε να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια.
Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο σύνθετη αν ληφθούν υπόψη οι νέες γεωπολιτικές και ενεργειακές πιέσεις. Η UBS θεωρεί ότι το νέο ενεργειακό σοκ από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή δεν θα επηρεάσει σημαντικά τη δυναμική του χρέους μέσω του πληθωρισμού, καθώς οι αποπληθωριστές του ΑΕΠ ακολουθούν περισσότερο τον δομικό πληθωρισμό και όχι τις βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας.
Στο μέτωπο του ιδιωτικού χρέους, η Ελλάδα εμφανίζει σχετικά χαμηλή μόχλευση σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Το συνολικό χρέος δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο 288% του ΑΕΠ ή περίπου 713 δισ. ευρώ, αισθητά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που φτάνει το 351,6%.
Η UBS επισημαίνει ότι:
- το χρέος των νοικοκυριών υποχώρησε στο 38,1% του ΑΕΠ,
- τα στεγαστικά δάνεια βρίσκονται μόλις στο 11,1% του ΑΕΠ,
- ενώ το χρέος των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων διαμορφώνεται στο 59,3%.
Ωστόσο, το μεγάλο αδύναμο σημείο της χώρας παραμένει η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση.
Η UBS καταγράφει αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση στο 137% του ΑΕΠ στο τέλος του 2025 — τη χειρότερη μεταξύ των χωρών που εξετάζει.
Για την αγορά, το μήνυμα είναι διπλό: η Ελλάδα έχει πετύχει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρωζώνη, όμως η βιωσιμότητα της επόμενης φάσης θα εξαρτηθεί από τη διατηρήσιμη ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και τη βελτίωση της εξωτερικής θέσης της οικονομίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Moody’s: Τα 4 εκλογικά σενάρια που μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας
- Business Monitor: Πώς τα Panathēnea επιχειρούν να βάλουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας
- Η μπλόφα Μητσοτάκη και το ντόμινο εξελίξεων
- Έλον Μασκ εναντίον Σαμ Άλτμαν: Πώς δύο κορυφαίοι σύμμαχοι έγιναν οι πιο ορκισμένοι εχθροί της Silicon Valley