Λουτρό αίματος στην Υεμένη με τουλάχιστον 40 νεκρούς

Λουτρό αίματος στην Υεμένη με τουλάχιστον 40 νεκρούς

Φονική έκρηξη που προκλήθηκε από καμικάζι κοντά στο υπουργείο Άμυνας.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν την Πέμπτη, όταν καμικάζι ανατίναξε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του παραβιάζοντας την πύλη του υπουργείου Άμυνας στη Σαναά και οι συνεργοί του άνοιξαν πυρ εναντίον κτιρίων του υπουργείου, ανακοίνωσε το υπουργείο. Στόχος της επίθεσης ήταν το στρατιωτικό νοσοκομείο που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του υπουργείου.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Άμυνας που επικαλείται το Ρόιτερς, οι ένοπλοι εκτέλεσαν μπροστά στα μάτια των εργαζόμενων στο νοσοκομείο έναν γιατρό από δυτική χώρα και μία νοσοκόμα από τις Φιλιππίνες.

Εξι γιατροί, εκ των οποίων τρεις ξένοι, βρίσκονται μεταξύ των τουλάχιστον 40 νεκρών από την σημερινή επίθεση ενόπλων στη Σαναά, πρωτεύουσας της Υεμένης, σύμφωνα με ιατρικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το αυτοκίνητο εξερράγη στην πύλη του κτιριακού συγκροτήματος που βρίσκεται στη συνοικία Μπαμπ α-Γιαμάν, στην είσοδο της παλιάς πόλης, όπου βρίσκεται και η κεντρική τράπεζα της χώρας. Σύμφωνα με το BBC, αρχικά οι ένοπλοι κατέλαβαν το νοσοκομείο, αλλά στη συνέχεια οι δυνάμεις ασφαλείας επανέκτησαν τον έλεγχο του κτιρίου, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές.

Η τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Barakish ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας έκανε έκκληση για δωρεά αίματος. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται οι περισσότεροι από τους ενόπλους που άνοιξαν πυρ εναντίον κτιρίων του υπουργείου.

Οι δράστες που φορούσαν στρατιωτικές στολές κι ήταν εξοπλισμένοι με αυτόματα όπλα, κατάφεραν να φθάσουν στο στρατιωτικό νοσοκομείο και σε δύο ακόμη κτίρια που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις.

«Οι δράστες εκμεταλλεύθηκαν τα κατασκευαστικά έργα που πραγματοποιούνταν εκεί για να εκτελέσουν αυτή την εγκληματική ενέργεια…η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας στην ιστοσελίδα του. Μετά την επίθεση, ο τομέας όπου βρίσκεται το υπουργείο αποκλείστηκε από τις δυνάμεις της τάξης. Ασθενοφόρα και στρατιωτικές ενισχύσεις κατέφθασαν στο σημείο της επίθεσης.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Ανταποκριτές, πάντως, επισημαίνουν ότι παραπέμπει στην αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, ενώ ένας υπουργός της κυβέρνησης, επισημαίνει το BBC, απέδωσε την ευθύνη σε άτομα του περιβάλλοντος του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γερμ.Πρακτ, Γαλλικό Πρακτορείο