Μ. Σχοινάς για συντάξεις: Να τηρηθούν τα συμφωνημένα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε

Μ. Σχοινάς για συντάξεις: Να τηρηθούν τα συμφωνημένα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε

Ταυτόχρονα έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει «οι διάφορες πηγές να αφήσουν την Κομισιόν να κάνει τη δουλειά της».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε για το θέμα αυτό ότι στόχος είναι να υπάρξει ένας διάλογος σχετικά με τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, όπως γίνεται με όλες τις χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ταυτόχρονα έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει «οι διάφορες πηγές να αφήσουν την Κομισιόν να κάνει τη δουλειά της».

«Το κλειδί της ελληνικής εξόδου από τα μνημόνια είναι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου που είναι η βάση της εξόδου. Εμείς δεν είμαστε δανειστές της Ελλάδας, αλλά θεματοφύλακες της συμφωνίας του Ιουνίου, είμαστε οι εγγυητές της ώστε η σταθερότητα της Ελλάδας που βγαίνει από τα μνημόνια να είναι κατανοητή παντού. Για αυτό είπαμε ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται. Επειδή η Ελλάδα έχοντας βγει πια από τα μνημόνια είναι μια κανονική χώρα της ευρωζώνης γίνεται μια διαδικασία διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό την επόμενη χρονιά, μέσω της συζήτησης αυτής θα δούμε τα περιθώρια που προσφέρουν τα πλεονάσματα, να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους αδύναμους Έλληνες. Θα παρακαλούσα τις διάφορες πηγές, κρουνούς, ρυάκια και όσους προσπαθούν να μας τραβήξουν σε μια άλλη διάσταση, να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας. Η Κομισιόν είναι δίπλα στην Ελλάδα δεν θα είναι σε καμία περίπτωση απέναντι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι το κλειδί της ελληνικής εξόδου από το μνημόνιο είναι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου, το οποίο «περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων».

«Ο δικός μας ρόλος ως Κομισιόν, που δεν είμαστε δανειστές της χώρας αλλά εγγυητές της συγκεκριμένης συμφωνίας. Για αυτό και δηλώσαμε πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται», είπε ο κ. Σχοινάς τονίζοντας την ανάγκη της εκπλήρωσης των μέτρων και συνέχισε: «Επειδή όμως η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια είναι σε μία διαδικασία διαλόγου για την διαμόρφωση του προϋπολογισμού της με τους θεσμούς. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ελέγξουμε τα περιθώρια και πλεονάσματα. Να τηρηθούν τα συμφωνημένα και θα συζητήσουμε».

Αναφερόμενος στην πορεία της Ελλάδας από το 2015 μέχρι και σήμερα ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε πως ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση την οποία δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να ξαναζήσει. «Η Ελλάδα πέρασε πολύ κοντά από το Grexit, ήταν μαύρες εκείνες οι στιγμές το πρώτο εξάμηνο του 2015. Χωρίς τον Γιούνκερ δεν θα είχε αποσοβηθεί η καταστροφή. Βούτηξε στα βαθιά έχοντας πολλά πιστόλια πάνω από το κεφάλι του που του έλεγαν μην μπλέκεις δεν είναι η Επιτροπή δανείστρια της Ελλάδας».

«Η Ελλάδα είναι όντως μία ιστορία επιτυχίας ειδικά εάν σκεφθεί κανείς το σημείο αφετηρίας στο οποίο βρέθηκε από το 2009 και μετά, μετά την εκκίνηση της κρίσης. Το ζητούμενο για το μέλλον της χώρας είναι πως μέσα από την περιπέτεια μάθαμε και αλλάξαμε. Μπορούμε να φτιάξουμε μία οικονομία που θα γεννά ευκαιρίες και όχι χρέη, ένα κράτος χωρίς πατρωνία που τόσο μας κόστισαν. Τα ελληνικά προγράμματα θεωρούνταν από πολλούς η τελευταία ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα σύγχρονο κράτος. Οφείλουμε να βελτιώσουμε το οικονομικό κλίμα, να εξυγιάνουμε περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα και να μην ξεχάσουμε τους ευάλωτους Έλληνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση εάν τελικά η χώρα μας ήταν ένα success story για την Κομισιόν, τόνισε ότι πράγματι «η Ελλάδα είναι μια ιστορία επιτυχίας, ειδικά αν σκεφτεί κανείς το σημείο αφετηρίας που βρέθηκε με την πρωτοφανή κρίση που τη χτύπησε. Για μια χώρα που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ χρέους και της γύρισαν την πλάτη όλοι, με εξαίρεση την ευρωπαϊκή οικογένεια, μέσα σε οκτώ χρόνια να βρίσκεται εδώ που βρισκόμαστε, δεν λέμε ότι θα τρέξουμε μαραθώνιο ή θα κάνουμε αγώνα ταχύτητας στην οικονομική ανάπτυξη αλλά βρισκόμαστε σε καλό σημείο».