Μαραθώνιο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών χωρίς συμφωνία για το ασφαλιστικό

Μαραθώνιο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών χωρίς συμφωνία για το ασφαλιστικό
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Πλήρης η διάσταση των απόψεων για τις συντάξεις - Συμφώνησαν σε κείμενο για το προσφυγικό - Όλοι, πλην ΝΔ, είπαν «ναι» σε νέο εκλογικό νόμο.

Ανακοινωθέν με τα σημεία σύγκλισης των πολιτικών αρχηγών στο ζήτημα του Ασφαλιστικού συντάσσεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή την ώρα στην Προεδρία της Δημοκρατίας όπου συνεδριάζει για περισσότερες από πέντε ώρες το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Εξάλλου το ανακοινωθέν αναμένεται να περιλαμβάνει και τα σημεία σύγκλισης στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και του εκλογικού συστήματος, όπως αυτά διαφάνηκαν κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας σύσκεψης.

Παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός δεν έλαβε τη στήριξη που ζητήσε από τους πολιτικούς αρχηγούς για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Στο κλίμα αυτό ο πρωθυπουργός πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, πρόταση όμως στην οποία προβάλλουν αντιρρήσεις τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης όσο και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Ο πρωθυπουργός είχε προτείνει νωρίτερα τη δημιουργία δυο επιτροπών, μια για το Ασφαλιστικό και μια για την Συνταγματική Αναθεώρηση, πρόταση όμως που επίσης δεν έγινε αποδεκτή από κάποιους πολιτικούς αρχηγούς.

Κόντρα για την περικοπή των συντάξεων
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός μετά την απόρριψη της αρχικής πρότασης του για σύσταση δύο διακομματικών επιτροπών για το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, άρχισε να αναλύει στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς όλες τις μειώσεις που έχουν γίνει στις συντάξεις από το 2010 και μετά επί Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας: «Έχετε το θράσος να λέτε ότι αυτό είναι το χειρότερο μνημόνιο, όταν επί των ημερών σας έγιναν τέτοιες μειώσεις στις συντάξεις; Εάν δεν υπογράψετε το κοινό ανακοινωθέν, θα είναι σαν να θέλετε τη μείωση των συντάξεων».

Οι συγκεκριμένες πηγές υποστήριζαν μάλιστα ότι η πρόταση αυτή προσέκρουσε στην άρνηση του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του για τη δημιουργία hot spots στα νησιά.

Κύκλοι της ΝΔ χαρακτήριζαν προσπάθεια παγίδευσης το αίτημα για κοινό ανακοινωθέν, καθώς όπως ανέφεραν ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από την κυβερνητική πλειοψηφία περιλαμβάνει ούτως ή άλλως 2,2 δισ περικοπές συντάξεων. «Αυτός που έχει κόψει ήδη τις συντάξεις, μας ζητά να συμφωνήσουμε σε τι ακριβώς;», έλεγαν οι ίδιοι γαλάζιοι κύκλοι, προσθέτοντας ότι η ΝΔ έχει ψηφίσει κατά των μειώσεων στην επιτροπή.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έθεσε ως βασικό θέμα το προσφυγικό ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ως δεύτερο θέμα, έθεσε τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό προτείνοντας τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής, όπου κάθε κόμμα θα εκπροσωπείται από έναν εμπειρογνώμονα, ώστε η συζήτηση να γίνεται και σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση για το ασφαλιστικό μπορεί να χρειασθεί παραπάνω από 15 ημέρες και δεν είναι δεσμευτική η 15η Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός, φέρεται να πρότεινε τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής και για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, απάντησαν όχι και στα δύο, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης άφησε ανοιχτό παράθυρο συμμετοχής στην επιτροπή για τη Συνταγματική αναθεώρηση, υπό την προϋπόθεση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος μέσα στο 2016.

Η στάση της ΝΔ διαμορφώνεται υπό το πρίσμα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης με την εκκρεμή εκλογή νέου προέδρου και μάλιστα η σύσκεψη διεκόπη για να διαβουλευτεί ο μεταβατικός πρόεδρος με τους τέσσερις υποψήφιους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης συμφωνούν με τη στάση του μεταβατικού προέδρου Γιάννη Πλακιωτάκη να αρνηθεί τη συμμετοχή της ΝΔ σε διακομματικές επιτροπές για το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Από την πλευρά του κ.Μητσοτάκη μάλιστα χαρακτήριζαν προσχηματική τη σύσταση μίας ακόμη επιτροπής για το ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή μεταξύ των κομμάτων, ενώ συμφωνούσαν ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις, σημειώνοντας όμως πως ο κ.Τσίπρας με το να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο οδήγησε τη χώρα σε εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και τορπίλισε στην ουσία την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πάντως από τη Λάρισα όπου μίλησε ενώ ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έστειλε ένα σαφές μήνυμα υπέρ συναίνεσης στα μεγάλα θέματα, «καρφώνοντας» ταυτόχρονα στελέχη όπως οι κ.κ Γεωργιάδης και ο Βορίδης.