Μάρδας: Τουλάχιστον στο 1:1000 η ισοτιμία ευρώ-δραχμής

Μάρδας: Τουλάχιστον στο 1:1000 η ισοτιμία ευρώ-δραχμής

Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών περιγράφει γλαφυρά τις επιπτώσεις ενδεχόμενης επιστροφής της χώρας μας στη δραχμή. 

Ως επιεική υποτίμηση της δραχμής έναντι του ευρώ χαρακτήρισε ο Δημήτρης Μάρδας το 1:1000, κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης. Όπως εξήγησε, η υποτίμηση της δραχμής σε σχέση με τα άλλα νομίσματα θα έφτανε και το 70%, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών.

«Επιστροφή στη δραχμή θα σημαίνει εκρηκτική αύξηση των τιμών και σημαντική υποβάθμιση των εσόδων των Ελλήνων. Υποτίμηση ενός νομίσματος σημαίνει πως ό,τι εισάγεται αυξάνεται όσον αφορά την τιμή του. Αυτά τα έζησε η Ελλάδα το 1974-2000. Ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί στο 20% ή το 30%», σημείωσε ο τέως αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε: «Θα χρειαστεί να πηγαίνουμε με σακουλίτσες με χρήματα για να πάμε στο εστιατόριο. Αυτό το έζησε το Ζαΐρ που εφάρμοσε μια μορφή του σχεδίου αυτού».

Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την Αργεντινή της οποίας το νόμισμα κατά την πρώτη χρονιά της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 75% και πλέον έχει υποτιμηθεί σωρρευτικά κατά 1.000%.

Ο κ. Μάρδας προανήγγειλε πως θα δώσει στη δημοσιότητα ένα κείμενο σε συνεργασία με άλλο υπουργό της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις επιστροφής στη δραχμή.