To μάρκετινγκ ανακαλύπτει τα δεδομένα

To μάρκετινγκ ανακαλύπτει τα δεδομένα

Μπορούν οι ειδικοί πωλήσεων να ξεχωρίσουν τα σωστά δεδομένα από τα «μεγάλα δεδομένα;» Σίγουρα προσπαθούν.

της Κόρτνεϊ Σαμπραμάνιαν

Μεγάλα δεδομένα. Η δημοφιλής λέξη στη Σίλικον Βάλεϊ έχει γίνει πανταχού παρούσα – ο όρος προστέθηκε πέρυσι και στο Oxford English Dictionary – και μοιάζει να σημαίνει τα πάντα και ταυτόχρονα τίποτα.

Τα πλεονεκτήματα των μεγάλων δεδομένων είναι ακόμα νεφελώδη για ορισμένους, αλλά η βιομηχανία του μάρκετινγκ έχει μια πιο ξεκάθαρη πρόταση. Η χαλιναγώγηση των σύνθετων συνόλων δεδομένων για το κοινό που στοχεύουν, μπορεί να παραγάγει πιο αποτελεσματικές διαφημιστικές εκστρατείες και να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα.

«Δεν τίθεται ζήτημα περί μεγάλων δεδομένων, αλλά περί των σωστών δεδομένων,» λέει η Σέριλ Πάτεκ της Forrester. «Είναι η διαδικασία της μετατροπής των δεδομένων σε γνώση για να προωθήσεις τη δουλειά σου.»

Οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ δεν είναι ειδικοί σε θέματα ανάλυσης δεδομένων. Όμως πρέπει να δικαιολογούν το κάθε δολάριο που επενδύουν και να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση δεδομένα για τη στρατηγική της κάθε μάρκας.

Εταιρείες διαφημιστικής τεχνολογίας όπως η Rocket Fuel, κάνουν χρήση τεχνητής νοημοσύνης για να προσδιορίσουν τις διαφημιστικές στρατηγικές στο διαδίκτυο, και βοηθούν για την αυτοματοποίηση των δεδομένων για τη βέλτιστη διαφήμιση χρησιμοποιώντας αλγόριθμους για προβλέψεις σε σχέση με τις μελλοντικές διαφημιστικές εκστρατείες.

Η Toshiba είναι μια από τις εταιρείες που προσέλαβαν την Rocket Fuel για να βοηθήσει τις πωλήσεις του μοντέλου της Kira Ultrabook. Με τη χρήση της πλατφόρμας της, η Rocket Fuel ανακάλυψε ότι οι επαγγελματίες που ταξιδεύουν και οι γευσιγνώστες του κρασιού ήταν οι πιο πιθανοί πελάτες για το laptop. Στοχεύοντας με τη διαφημιστική εκστρατεία αυτές τις ομάδες, η Toshiba είδε την απόδοση ανά διαφημιστική δαπάνη να διαμορφώνεται στο 8:1 – δηλαδή 8 δολάρια σε πωλήσεις για κάθε ένα δολάριο που ξοδεύεται σε διαφήμιση.

Η AirPR είναι μια άλλη τεχνολογική εταιρεία που ειδικεύεται στο χώρο της διαφήμισης. Με την πλατφόρμα που έχει αναπτύξει μετρά την απόδοση των δημοσίων σχέσεων και των διαφημιστικών εξόδων. Βασικό στοιχείο στην πλατφόρμα που χρησιμοποιεί είναι η «νοημοσύνη δημοσίων σχέσεων», μια αναλυτική μηχανή που αξιολογεί τις μεγάλες εταιρείες έναντι των ανταγωνιστών τους.

«Τα δεδομένα από μόνα τους δεν αρκούν», λέει ο ιδρυτής της AirPR, Φουλατζάρ-Μέρσερ. «Οι εταιρείες που βλέπουν πέρα από την επιφάνεια ποια δεδομένα είναι σημαντικά βοηθούν στην αναβάθμιση ολόκληρου του συμβουλευτικού αυτού κλάδου».

Η Πάτεκ, που συστηματικά συνεργάζεται με εταιρείες σε θέματα στρατηγικής, λέει ότι το πλεονέκτημα της στρατηγικής πωλήσεων με βάση τα δεδομένα βρίσκεται στη μετάλλαξη ολόκληρης της εταιρείας – όχι μόνο της ομάδας μάρκετινγκ – για την κατανόηση του τρόπου χρήσης των δεδομένων για να κερδίσουν και να διατηρήσουν την πελατεία τους.

Διαβάστε ακόμη: Οι ελληνικές εταιρείες επενδύουν στη διασφάλιση βάσεων δεδομένων