Μαθητές λυκείου δημιούργησαν μια πλατφόρμα ανταλλαγής βιβλίων

Μαθητές λυκείου δημιούργησαν μια πλατφόρμα ανταλλαγής βιβλίων

Το Book4Book μετράει ήδη 743 χρήστες στα δύο χρόνια δραστηριότητας του και στοχεύουν στη διάδοση του. 

Το Book4Book είναι μια πλατφόρμα ανταλλαγής βιβλίων με σκοπό την ανακύκλωση τους, ώστε να μη παραμένουν άχρηστα στα ράφια των μαθητών ή στην χειρότερη περίπτωση να πετάγονται. Με την πλατφόρμα αυτή επιδιώκουμε μέσω της τεχνολογίας να ενισχύσουμε τη δραστηριότητα των μαθητών στα πλαίσια μίας κοινότητας πολιτών η οποία ενεργεί χωρίς τη συνδρομή του κράτους ή τρίτων. Ο ιστοχώρος είναι ανοιχτός σε όσους θέλουν να μοιραστούν ή να ζητήσουν σχολικά βιβλία, ενώ ενθαρρύνει και τη δημιουργία συναντήσεων (events) μαζικής ανταλλαγής.

Η πρωτότυπη πλατφόρμα παρουσιάστηκε από τη Κάσση Παπασωτηρίου, μαθήτρια της Β΄ λυκείου, και ιδρυτικό μέλος του  Book4Book στην εναρκτήρια εκδήλωση για το φετινό TEDxThessaloniki που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου, στο Βασιλικό Θέατρο. Στο φετινό TEDxThessaloniki με τίτλο «Κάθε Τέλος Μια Αρχή», το οποίο εμπνεύστηκε από τη φράση του T.S. Eliot «Αυτό που ονομάζουμε αρχή είναι συχνά το τέλος. Και το να φτάνει κανείς στο τέλος, σημαίνει να κάνει μια αρχή. Το τέλος είναι το σημείο από το οποίο ξεκινάμε.», άνθρωποι κάθε ηλικίας θα μοιραστούν ιδέες, προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες που φανερώνουν τη διαρκώς εξελισσόμενη σχέση ανάμεσα στις νέες αρχές και το αντίστοιχο τέλος της κάθε μίας.

Διαβάστε ακόμα: Νέο φτηνότερο iPhone 5C ρίχνει στην αγορά η Apple

Στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, η Κάσση αποφεύγοντας περιττές μακροσκελείς περιγραφές, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός κοινωνικού δίκτυο ανταλλαγής βιβλίων με παγκόσμια, όπως τόνισε, προοπτική. Και γιατί επιτακτική ανάγκη; Τα νούμερα μίλησαν από μόνα τους: 26.000.000 εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται για τη δημιουργία 45.000.000 εκατομμυρίων σχολικών εγχειριδίων και κατά αντιστοιχία 270.000 δέντρα που κόβονται.

Στόχος του Book4Book είναι η ενίσχυση της δραστηριότητας των μαθητών, στο πλαίσιο μιας κοινότητας πολιτών, η οποία λειτουργεί χωρίς τη συνδρομή του κράτους ή τρίτων. Το εγχείρημα τους, μάλιστα, απέσπασε έκτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό World Summit Youth Award.

Για την επίτευξη αυτή, συνεισφέρουν επίσης: Ο Σωτήρης -ιδρυτικό μέλος και αυτός και διευθυντής δημιουργικού, η Ντόρα, ο Φώτης και ο Κώστας. Ενώ σύντομα η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη και στη Κύπρο.

Διαβάστε ακόμα: Brainstorm Tech: Γιατί η Ελλάδα μπορεί και να καινοτομεί