«Μαύρη μέρα» για την Ουκρανία

«Μαύρη μέρα» για την Ουκρανία

Ρίψη οβίδας σε στάση του τρόλεϊ στο Ντόνετσκ νωρίς το πρωί, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 34 ανθρώπων ανάμεσά τους 13 πολίτες.

Η Ουκρανία γνώρισε σήμερα μια από τις πιο αιματηρές ημέρες στους περισσότερο από εννέα μήνες σύγκρουσης, με τον θάνατο τουλάχιστον 34 ανθρώπων, ανάμεσά τους 13 πολίτες από ρίψη οβίδας σε στάση του τρόλεϊ νωρίς το πρωί, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός αποχωρούσε από το στρατηγικής συμμαχίας αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ.

«Δώδεκα άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο τρόλεϊ σκοτώθηκαν και ένας ακόμη ο οποίος βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο που περνούσε από κοντά. Επίσης υπάρχουν δέκα τραυματίες», διευκρίνισε εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών της πόλης αυτής που είναι προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Από την έναρξη της σύγκρουσης τον Απρίλιο, στον απόηχο της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και της εξέγερσης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική χώρα, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες μεταξύ Ουκρανών στρατιωτών και αυτονομιστών ανταρτών, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Και τίποτα δεν δείχνει μια προοπτική ειρήνης.

«Η κατάσταση όντως χειροτερεύει. Το βλέπουμε από τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, που είναι πολύ μεγάλος. Ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ξεπερνά τις 5.000 και τους 10.000 τραυματίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία Μάικλ Μποτσιούρκιβ στον ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό «Radio News».

Στο πεδίο της μάχης, η σύγκρουση γνώρισε επίσης μείζονα στροφή με την ανακοίνωση της αποχώρησης του ουκρανικού στρατού από την κυριότερη θέση στο αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ, το νέο τερματικό σταθμό. Ουκρανοί στρατιώτες και αντάρτες διεκδικούσαν λυσσαλέα το αεροδρόμιο που έχει καταστραφεί ολοσχερώς από τον Μάιο.

Οι αντάρτες είχαν εξαπολύσει μεγάλη επιχείρηση στις 15 Ιανουαρίου για να καταλάβουν θέσεις του αεροδρομίου. Ο ουκρανικός στρατός είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι είχε απωθήσει την επίθεση, κυρίως χάρη στις ενισχύσεις με άρματα μάχης.

«Αποτύχαμε να διατηρήσουμε τον έλεγχο των ερειπίων του νέου τερματικού σταθμού επί έξι ημέρες», παραδέχτηκε ο σύμβουλος του προέδρου Ποροσένκο, Γιούρι Μπιριούκοφ, στη σελίδα του στο Facebook, προσθέτοντας ότι «το αεροδρόμιο ήταν και παραμένει γραμμή μετώπου».

Γιατσενιούκ: «Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για το περιστατικό αυτό»
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε τους φιλορώσους αντάρτες για την αιματηρή επίθεση στο τρόλεϊ και δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να φέρει την ευθύνη για το περιστατικό αυτό.

«Σήμερα, Ρώσοι τρομοκράτες διέπραξαν ξανά μια φρικτή ενέργεια κατά της ανθρωπότητας. Η Ρωσία φέρει την ευθύνη γι ‘αυτό», δήλωσε σε διάρκεια τελετής για τον εορτασμό της Ημέρας Ενότητας στο Κίεβο.

Σε ανακοίνωσή του, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί τους φιλορώσους αυτονομιστές για τον βομβαρδισμό της στάσης του τρόλεϊ που σκότωσε 13 πολίτες σήμερα το πρωί σε νότια συνοικία του Ντονέτσκ, προπυργίου τους στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι τρομοκράτες (όπως αποκαλεί το Κίεβο τους αυτονομιστές) βομβάρδισαν τρόλεϊ στο Ντονέτσκ και σκότωσαν αμάχους. Ο βομβαρδισμός αυτός ενός μέσου μεταφοράς πραγματοποιήθηκε σε συνοικία όπου δεν σημειώνονται συγκρούσεις. Το σημείο όπου το τρόλεϊ χτυπήθηκε απέχει περισσότερο από 15 χλμ. από την περιοχή όπου βρίσκονται οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις (όπως αποκαλούνται τα ουκρανικά στρατεύματα που πολεμούν τους αυτονομιστές).

Μέχρι σήμερα, καμία ζημιά δεν είχε καταγραφεί στη συνοικία αυτή. Όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι οι τρομοκράτες πυροβόλησαν εναντίον αυτής της αστικής συγκοινωνίας από κατοικημένες περιοχές της πόλης που ελέγχουν παράνομες ένοπλες ομάδες» (όπως επίσης αποκαλούνται οι αυτονομιστές), επισημαίνει το υπουργείο Άμυνας.

Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον πολιτών μετά την υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στις 14 Ιανουαρίου, βομβαρδισμός φράγματος που τελούσε υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού κοντά στο Βολνοβάκα (35 χλμ. νοτίως του Ντονιέτσκ) είχε πλήξει λεωφορείο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 πολίτες. Το Κίεβο και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνταν για τα πυρά.

Ο βομβαρδισμός του τρόλεϊ σημειώνεται μερικές ώρες μετά την έκκληση των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για διακοπή των εχθροπραξιών και απόσυρση των βαρέων όπλων.