Η «Μαύρη Πέμπτη» για 60.000 δανειολήπτες στην Ελλάδα

Η «Μαύρη Πέμπτη» για 60.000 δανειολήπτες στην Ελλάδα

Προβληματισμός στην ελληνική κυβέρνηση για το ελβετικό φράγκο- Απώλειες έως και 1 δισ. ευρώ για δανειολήπτες.

Περισσότεροι από 60.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα μπορεί να επηρεαστούν δυσμενώς από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να διακόψει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ. Παράλληλα έθεσε νέο range για το τριμηνιαίο libor μεταξύ-1,25% και -0,25%.

Η απόφαση αυτή που αιφνιδίασε ακόμα και το ΔΝΤ, όπως αποκάλυψε η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, πάρθηκε την Πέμπτη το πρωί, προκαλώντας αρχικά μεγάλο σοκ στις αγορές.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας είχε θέσει το όριο του 1,20 πριν τρία χρόνια, προκειμένου να ανασχέσει τις μαζικές αγορές μεσούσης της κρίσης στην Ευρωζώνη, ενώ αντιστεκόταν για αρκετούς μήνες στις πιέσεις για άρση της οροφής στην ισοτιμία του φράγκου. Το ενδεχόμενο όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης την ερχόμενη εβδομάδα (22 Ιανουαρίου) αύξησε τις πιέσεις, με την SNB να αγοράζει συνεχώς ευρώ τις τελευταίες ημέρες για να στηρίξει την ισοτιμία του 1,20.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε -σε διάστημα λίγων λεπτών- ζημιά που εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ σε περισσότερους από 60.000 έλληνες δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν δάνεια, κυρίως στεγαστικά, σε ελβετικό φράγκο.  Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει από 6 – 8 δισ. ευρώ και με την εκτίναξη στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου χρειάζονται πολλά περισσότερα ευρώ για να αποπληρώσουν κεφάλαιο και δόσεις.

Η μέχρι χθες ισοτιμία ήταν: 1 ευρώ = 1,20 ελβετικά φράγκα, ή αλλιώς 1 ελβετικό φράγκο = 0,805 ευρώ. Έναντι του ευρώ το φράγκο σημείωνε άλμα 17% στο €0,975, ενώ βρέθηκε να σημειώνει ράλι άνω του 30% σκαρφαλώνοντας πάνω από τα €1,17. Έναντι του δολαρίου το ελβετικό νόμισμα κερδίζει 16,6% στα 1,14 δολ.

Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι το άληκτο κεφάλαιο προς αποπληρωμή των δανειοληπτών αυξάνεται κατά 15% ενώ από τον επόμενο μήνα κιόλας θα δουν σημαντική αύξηση στις δόσεις των δανείων τους.

Πότε εμφανίστηκαν τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα
Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν εμφανιστεί το 2006 και διαφημίστηκαν έντονα τόσο το 2007 όσο και το 2008, λόγου του χαμηλού επιτοκίου libor της περιόδου στο 2% – 2,5%, όταν το ευρωπαϊκό επιτόκιο κυμαίνονταν αντίστοιχα στο 3,6% – 5%, με αποτέλεσμα σχεδόν το 15% των νέων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων να δινόταν, τότε, στο ελβετικό νόμισμα.

Την ίδια περίοδο (2007- 2008) η ισοτιμία ελβετικού φράγκου σε σχέση με το ευρώ ήταν στο 1,610 και κάποιος που έπαιρνε δάνειο σε ξένο νόμισμα ωφελούνταν τόσο από το χαμηλό επιτόκιο όσο και από το αδύναμο ελβετικό φράγκο. Το κλείδωμα της ισοτιμίας στο 1,20 έχει ζημιώσει ήδη πολλούς δανειολήπτες.

Πλέον, για όσους είχαν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο το 2008, η «ζημιά» φτάνει ή και ξεπερνά το 30% σε κεφάλαιο και δόσεις.
Μάλιστα δανειολήπτες είχαν συστήσει σύλλογο και έχουν προσφύγει στα δικαστήρια καθώς οι δόσεις των δανείων τους, κυρίως στεγαστικών, έχουν αυξηθεί ραγδαία. Η αδυναμία τους να αποπληρώσουν τις δόσεις τους έχει στρέψει κατά των τραπεζών.

Ενδεικτικά το περασμένο καλοκαίρι, το Πολυμελές Πρωτοδικείο στην Ξάνθη είχε εκδόσει απόφαση που δικαίωνε δανειολήπτη-συνταξιούχο αστυνομικό ο οποίος το 2007 είχε δανειστεί 166.680 ελβετικά φράγκα, ορίζοντας πως μπορεί να εξοφλήσει το δάνειό του βάσει της ισοτιμίας που ίσχυε μεταξύ ευρώ/ελβετικού φράγκου την περίοδο που εγκρίθηκε από την τράπεζα.

Ψυχραιμία συνιστούν οι τραπεζίτες
Όμως, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, οι δανειολήπτες θα πρέπει να παραμείνουν απολύτως ψύχραιμοι και να μην προχωρήσουν σε εσπευσμένες κινήσεις, όπως για παράδειγμα να μετατρέψουν τα δάνειά τους σε ευρώ διότι τότε θα γράψουν πραγματικές ζημιές, ενώ προσωρινά οι όποιες ζημιές είναι λογιστικές και ενδεχομένως πρόσκαιρες.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν, τα στεγαστικά αυτά δάνεια είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας, 20ετίας και άνω, και επηρεάζονται από τους οικονομικούς κύκλους, άλλοτε αρνητικά και άλλοτε θετικά. Επισημαίνουν ότι οι τράπεζες θα συμβάλουν ώστε να υπάρξει ενημέρωση σε όποιον την ζητάει, ενώ τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση θα αναζητηθούν λύσεις σε όσους πληγούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τόσο την κυβέρνηση όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς είχε επαφές με το οικονομικό επιτελείο αλλά κυρίως με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να συζητηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για συγκεκριμένες παρεμβάσεις προκειμένου να μην πληγούν ανεπανόρθωτα οι Ελληνες δανειολήπτες.