“Μαύρο πρόβατο” οι τραπεζικές υπηρεσίες με κρυπτονομίσματα στις ΗΠΑ

“Μαύρο πρόβατο” οι τραπεζικές υπηρεσίες με κρυπτονομίσματα στις ΗΠΑ
Photo: pixabay.com
Τι θα χρειαστεί για να αρθεί το ρυθμιστικό «πάγωμα» από τις αρχές.

Οι θεαματικές χρεοκοπίες της Silvergate Capital, της Signature Bank και της Silicon Valley Bank έχουν εκθέσει τις αδυναμίες του τομέα των τραπεζικών υπηρεσιών με κρυπτονομίσματα (cryptobanking) στις ΗΠΑ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το μέλλον τους και τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ο κλάδος στην εγχώρια αγορά. Από τον Μάρτιο, η διάθεση των τραπεζών και των ρυθμιστικών αρχών να επιτρέψουν την περαιτέρω επέκταση των κρυπτονομισμάτων στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μειώθηκε σημαντικά.

Τα κρυπτονομίσματα γνώρισαν άνθιση κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης του 2008. Η χρεοκοπία της Lehman Brothers και άλλων μεγάλων ιδρυμάτων ανακατηύθυνε την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών στις πολύ μεγάλες τράπεζες, μακριά από τις μικρότερες τράπεζες. Τον Ιανουάριο του 2009, διακινήθηκε το πρώτο μπλοκ bitcoin. Καθώς η ευαισθητοποίηση για τα κρυπτονομίσματα αυξανόταν, οι συναλλαγές διευρύνθηκαν και οι τιμές ανέβηκαν στα ύψη, και δημιουργήθηκε μια υποδομή ανταλλαγών και νέας χρηματοδότησης εγχειρημάτων. Έχοντας δισεκατομμύρια σε μετρητά, αυτές οι επιχειρήσεις που εστιάζουν στα κρυπτονομίσματα αναζήτησαν ασφαλή μέρη για να επενδύσουν κεφάλαια.

Το 2014, η Silvergate κάλυψε αυτό το κενό και έγινε η πρώτη τράπεζα κρυπτονομισμάτων των ΗΠΑ. Αρχικά, υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση των καταθέσεων και των μετοχών της. Μέχρι το 2021, η Silvergate είχε μεταμορφωθεί από μια υποτονική, κοινοτική τράπεζα με έδρα την Καλιφόρνια με καταθέσεις λίγο πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα φιλικό προς τα κρυπτονομίσματα με ενεργητικό 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο, η κύρια ρυθμιστική αρχή της, φαινόταν να μην ανησυχεί για την υπερανάπτυξη και τη στρατηγική κινδύνου της Silvergate.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμφανίστηκαν επίσης και άλλες τράπεζες που ήθελαν να επενδύσουν στα κρυπτονομίσματα. Το 2018, η Signature με έδρα τη Νέα Υόρκη εισήγαγε κρυπτονομίσματα, αυξάνοντας γρήγορα τις καταθέσεις ψηφιακών στοιχείων ενεργητικού της στο 20% της βάσης χρηματοδότησής της (20 δισεκατομμύρια δολάρια). Μέχρι το 2022, η Signature ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα κρυπτονομισμάτων της χώρας. Η Silicon Valley Bank, σε μικρότερο βαθμό, διαχειριζόταν επίσης κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένης της Circle με έδρα τη Βοστώνη, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού stablecoin στον κόσμο. Αυτός ο μοναδικός πελάτης είχε «παρκαρισμένα» στην SVB πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια ανασφάλιστων κεφαλαίων. Η Coinbase, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο που εδρεύει στις ΗΠΑ, επίσης χρηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά από την SVB.

Η κατάρρευση της FTX τον Νοέμβριο του 2022 πυροδότησε μια αλυσιδωτή αντίδραση και αποκάλυψε τις αδύναμες πρακτικές ασφάλειας και ευρωστίας αυτών των τραπεζών κρυπτονομισμάτων. Η FTX είχε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε καταθέσεις στη Silvergate, που αντιπροσωπεύει περίπου το 9% της συνολικής χρηματοδότησης της τράπεζας. Μόλις η FTX κατέρρευσε, απέσυρε όλα τα κεφάλαια από τη Silvergate και την Signature Bank. Αυτό τροφοδότησε μεγαλύτερη νευρικότητα μεταξύ των εναπομεινάντων καταθετών και μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2022, αυτές οι τράπεζες γνώρισαν σημαντική φυγή καταθέσεων. Η Silvergate χρεοκόπησε στις 8 Μαρτίου, η SVB στις 10 Μαρτίου και η Signature στις 12 Μαρτίου. Σε τέσσερις μόνο ημέρες, ο κεντρικός τομέας τραπεζικών υπηρεσιών με κρυπτονομίσματα των ΗΠΑ γκρεμίστηκε. Άλλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Cross River Bank με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων – αλλά το εύρος τους είναι πενιχρό σε σύγκριση με τα τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που χρεοκόπησαν.

Αυτές οι ξαφνικές καταρρεύσεις και η φυγή των καταθέσεων επεκτάθηκαν και σε τράπεζες που δεν ανήκουν στον τομέα αυτό, συμπεριλαμβανομένων των Credit Suisse και First Republic Bank, εντείνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με την πιθανή δευτερογενή επίδραση που θα μπορούσε να έχουν τα κρυπτονομίσματα στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα.

Ακόμη και πριν από αυτές τις καταρρεύσεις του περασμένου Μαρτίου, οι ρυθμιστικές αρχές έστρεφαν την προσοχή τους στα κρυπτονομίσματα. Τον Ιανουάριο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξέδωσε κοινή ρυθμιστική προειδοποίηση, περιγράφοντας τον κίνδυνο για τις τράπεζες που στοχεύουν πελάτες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει επίσης υιοθετήσει μια ολοένα και πιο εχθρική στάση προς τα κρυπτονομίσματα, εντείνοντας τις νομικές ενέργειες κατά των Binance και Coinbase, των δύο μεγαλύτερων ανταλλακτηρίων του κλάδου.

Για να αναπτυχθεί ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων πρέπει να υπάρχουν τράπεζες και χρηματοδότηση. Ωστόσο, ο κλάδος πρέπει να αστυνομεύσει καλύτερα τον εαυτό του εσωτερικά και να εφαρμόσει υψηλότερα πρότυπα εμπορικών πρακτικών. Οι τράπεζες που εισέρχονται σε αυτόν τον χώρο πρέπει επίσης να ακολουθούν ισχυρότερα πρότυπα διαχείρισης κινδύνων. Η αρνητική στάση θα μειωθεί όταν εφαρμόζονται κατάλληλες τραπεζικές πρακτικές στον κλάδο. Μόλις ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των ρυθμιστικών αρχών, το ρυθμιστικό «πάγωμα» θα αρθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πηγή: Fortune.com