Παγκόσμια επίθεση χάκερ αναστατώνει κυβερνήσεις και επιχειρήσεις

Παγκόσμια επίθεση χάκερ αναστατώνει κυβερνήσεις και επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ένα άνευ προηγουμένου κύμα επιθέσεων. Χτυπήθηκαν στόχοι σε Ρωσία, Βρετανία Δανία και άλλα κράτη.

Μια μαζική επίθεση χάκερ μέσω της μεθόδου ransomware χτύπησε την Τρίτη πολλές ευρωπαϊκές κυρίως χώρες με τους βασικούς στόχους να βρίσκονται σε Ουκρανία και Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Γκρόισμαν χαρακτήρισε “άνευ προηγουμένου” το κύμα κυβερνοεπιθέσεων που έπληξε κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες την Τρίτη, τονίζοντας όμως ότι δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα σε “σημαντικά” πληροφοριακά συστήματα.

“Ήταν μια επίθεση άνευ προηγουμένου αλλά οι ειδικοί μας κάνουν τη δουλειά τους και προστατεύουν τις υποδομές στρατηγικής σημασίας. Τα σημαντικά συστήματα δεν έχουν πληγεί”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Χτύπησαν ακόμη και τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ επλήγησαν από την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση. Ως αποτέλεσμα, οι τεχνικοί που εργάζονται ακόμη στον –κλειστό πλέον– σταθμό, στην Ουκρανία, αναγκάστηκαν να μετρούν τα επίπεδα της ραδιενέργειας χρησιμοποιώντας συσκευές Γκάιγκερ αντί για ηλεκτρονικά μέσα, όπως ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος των ουκρανικών αρχών.

“Οι τεχνικοί μας μετρούν τη ραδιενέργεια με συσκευές Γκάιγκερ, όπως το έκαναν επί δεκαετίες”, είπε η Ολένα Κόβαλτσουκ, η εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας διαχείρισης της Ζώνης Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ. Και αυτό επειδή το λογισμικό σύστημα Windows, που κατέγραφε αυτόματα τη ραδιενέργεια δεν λειτουργεί.

Ελβετικές αρχές ίσως βρήκαν το λογισμικό για τις επιθέσεις

Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως επανεμφανίστηκε και πάλι το κακόβουλο λογισμικό Petya, ένα “λυτρισμικό” που χρησιμοποιείται από τους κυβερνοπειρατές για να ζητούν λύτρα από τους χρήστες των υπολογιστών τους οποίους προσβάλλουν.

Σύμφωνα με το MELANI, το ελβετικό Κέντρο Αναφοράς και Ανάλυσης για την Ασφάλεια της Πληροφορίας, περισσότερο έχουν πληγεί από τον ιό αυτό η Ουκρανία, η Ρωσία, η Βρετανία και η Ινδία. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι έχουν δεχτεί επίθεση και ελβετικές εταιρείες.

Ο ιός Petya είχε πλήξει πολλά συσστήματα το 2016.

Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Νορβηγίας, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι είναι σε εξέλιξη μια επίθεση “παρόμοια με εκείνη στη Maersk”. Ανέφερε ότι έχει πληγεί “μία διεθνής εταιρεία”, αποφεύγοντας όμως να την κατονομάσει.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μια παρόμοια επίθεση αναφέρθηκε επίσης στη γαλλική βιομηχανία Saint-Gobain.

Οι γερμανικές αρχές καλούν τις εταιρείες-θύματα να μην πληρώσουν λύτρα

Ορισμένες γερμανικές εταιρείες έπεσαν θύματα του κακόβουλου λογισμικού που εξαπλώνεται ταχύτατα, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας του κυβερνοχώρου BSI, καλώντας όσους έχουν πληγεί να ενημερώσουν τις αρχές.

Η υπηρεσία δεν κατονόμασε τις εταιρείες που δέχτηκαν επίθεση. Νωρίτερα όμως η γερμανική υπηρεσία ταχυδρομείου Deutsche Post ανέφερε ότι επηρεάστηκαν συστήματά της στην Ουκρανία.

Η BSI κάλεσε τις εταιρείες να αναφέρουν στις αρχές όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν με την ασφάλειά τους και να αρνηθούν να καταβάλουν λύτρα στους δράστες. Απηύθυνε επίσης και πάλι έκκληση στις εταιρείες να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τους κινδύνους και να επενδύσουν τώρα σε μέτρα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με τον Σένμπομ, μια ενημέρωση ασφαλείας που διαθέτει η Microsoft θα μπορούσε να αποτρέψει τη μόλυνση από ιούς σε πολλές περιπτώσεις. Φαίνεται όμως ότι ο Petya μάλλον επιτέθηκε και σε συστήματα που είχαν ενημερωθεί.

 

Στο στόχαστρο η Rosneft και ρωσικές τράπεζες

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δέχθηκε ισχυρή επίθεση από χάκερς. Στην ανακοίνωση της η ρωσική εταιρεία αναφέρει ότι ενημέρωσε τις αρχές για την επίθεση που δέχθηκε, ενώ παράλληλα εκφράζει την ελπίδα η επίθεση αυτή να μην σχετίζεται με την δικαστική διένεξη που έχει με την πετρελαϊκή εταιρεία AFK “Sistema”.

Αυτή την περίοδο στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Μπασκιρίας εξετάζεται η αγωγή που έχει καταθέσει η Rοsneft και η θυγατρική της Basneft κατά των εταιρειών AFK “Sistema” και “Sistema-Invest”, με αίτημα την καταβολή αποζημίωσης ύψους 170,6 δισεκατομμυρίων ρουβλίων για πρόκληση οικονομικής ζημίας που προκάλεσαν στην Basneft εξαιτίας της αναδιοργάνωσης της εταιρείας στην οποία προέβησαν το 2014.

Η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού της στο twitter ότι η επίθεση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, αλλά η εταιρεία χρησιμοποίησε το εφεδρικό της σύστημα ρύθμισης της παραγωγής, χωρίς να διακοπεί η παραγωγή.

Επίσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Movosti η ρωσική εταιρεία χαλυβουργίας Evraz ανακοίνωσε ότι οι σέρβερ της δέχθηκαν σήμερα επίθεση.

Εκτός από τις πετρελαϊκές εταιρείες, κυβερνοεπιθέσεις υπέστησαν και ρωσικές τράπεζες, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της Τράπεζας της Ρωσίας, «δεν παρατηρήθηκαν δυσλειτουργίες στα συστήματα των τραπεζών και στα σημεία εξυπηρέτησης των πελατών». Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι στην παρούσα φάση το αρμόδιο Κέντρο για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (FinCERT) της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας συνεργάζεται με τις υπόλοιπες τράπεζες για την εξάλειψη των συνεπειών που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις.

Τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών Sberbank και Alpha Bank λειτουργούν κανονικά, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Tass εκπρόσωποι των εν λόγω τραπεζών.

Στο μεταξύ η εταιρεία Group-IB η οποία ασχολείται με την αποτροπή των κυβερνοεπιθέσεων και την διερεύνηση τους, ανακοίνωσε ότι επιθέσεις με τον ιό Petya δέχθηκαν εκτός από τις πετρελαϊκές εταιρείες Rosneft και Basneft, οι εταιρείες Mars, Nivea και Mondelez International (παράγει τη σοκολάτα Alpen Gold).

Χάκερ χτύπησαν Δανία και ΗΠΑ

Δεκαεπτά τερματικοί σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων της εταιρείας APM Terminals, που ανήκει στη δανέζικη ναυτιλιακή εταιρεία Maersk έχουν δεχτεί κυβερνοεπίθεση, μετέδωσε το ολλανδικό τηλεοπτικό κανάλι Rotterdam TV, επικαλούμενο εργαζόμενους σε αυτούς τους σταθμούς.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, η φαρμακευτική εταιρεία Merck είναι το πρώτο θύμα στις ΗΠΑ της παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης.

Θύμα κυβερνοεπίθεσης η μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία του κόσμου

Η βρετανική WPP, η μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία παγκοσμίως, ανακοίνωσε κι αυτή με τη σειρά της την Τρίτη ότι δέχτηκε κυβερνοεπίθεση και ότι εξετάζει την κατάσταση, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Ένας εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι έχει πληγεί η εταιρεία, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο ιστότοπός της δεν ήταν διαθέσιμος.

Τις τελευταίες ώρες έχουν αναφερθεί κυβερνοεπιθέσεις ευρείας κλίμακας σε βάρος εταιρειών στη Ρωσία, τη Δανία και κυρίως την Ουκρανία όπου έχουν πληγεί τα δίκτυα τραπεζών και του αεροδρομίου του Κιέβου.