Μαζική αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία ετοιμάζει ο Τραμπ

Μαζική αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία ετοιμάζει ο Τραμπ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι η κίνηση αυτή αποτελεί απάντηση για ενδεχόμενη άρνηση της συμμετοχής της Άνγκελας Μέρκελ σε μελλοντική σύνοδο των G7 στις ΗΠΑ.

Την απόσυρση έως και 15.000 Αμερικανών στρατιωτών από βάσεις στην Γερμανία σχεδιάζει μέχρι το φθινόπωρο ο Λευκός Οίκος, ως απάντηση ενδεχομένως στην άρνηση της Καγκελαρίου Μέρκελ να συμμετάσχει δια ζώσης στην σύνοδο της G7 που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το περιοδικό “Der Spiegel”, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη ενημερώσει τμήμα του Κογκρέσου ότι το Πεντάγωνο σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών που σταθμεύουν σε γερμανικό έδαφος, κατά 5.000-15.000.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, θα αποσυρθούν περίπου 9.000 στρατιώτες, ενώ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν έχει ήδη υπογράψει το σχετικό μνημόνιο.

Όπως επισημαίνει το Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολίασε τις πληροφορίες, ενώ η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο παρέπεμψε αντίστοιχο αίτημα του περιοδικού στον Λευκό Οίκο και στο Πεντάγωνο, το οποίο δήλωσε αναρμόδιο. Σύμφωνα πάντως με την WSJ, η Ουάσιγκτον δεν είχε προηγουμένως ενημερώσει το Βερολίνο, γεγονός το οποίο μεταξύ συμμάχων στο ΝΑΤΟ εκλαμβάνεται για μια τέτοιου εύρους κίνηση ως πρόκληση.

Η Γερμανία είναι για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ένας από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς κόμβους παγκοσμίως. Συνολικά υπηρετούν επί γερμανικού εδάφους περίπου 35.000 Αμερικανοί στρατιώτες και επιπλέον 17.000 Αμερικανοί και 12.000 Γερμανοί πολίτες, οι οποίοι απασχολούνται από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Από τις βάσεις στην Γερμανία εξυπηρετούνται οι αμερικανικές αποστολές στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Αφρική, ενώ εκεί νοσηλεύονται και πολλοί τραυματίες των αμερικανικών δυνάμεων.

Ως πιθανή αιτία για την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, το Spiegel αναφέρει την οργή του για την Καγκελάριο Μέρκελ, η οποία δεν δέχτηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει με φυσική παρουσία στην Σύνοδο της G7 που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αυτές τις μέρες. Η Καγκελάριος αρνήθηκε να μεταβεί στις ΗΠΑ, επικαλούμενη την κατάσταση με τον κορωνοϊό.

Η WSJ από την πλευρά της φιλοξενεί δήλωση Αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου ο οποίος δεν κατονομάζεται και συνδέει άμεσα την απόσυρση των στρατιωτών με το συγκεκριμένο θέμα. Η σχετική συζήτηση είχε ξεκινήσει πάντως ήδη από το φθινόπωρο του 2019, αλλά κανείς στο Βερολίνο δεν περίμενε μια τόσο δραστική ενέργεια, επισημαίνει το Spiegel. Πριν από το ταξίδι του στην Ευρώπη, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι σκεφτόταν να μεταφέρει την βάση στην Πολωνία, επειδή η Γερμανία, επωφελείται από την παρουσία των στρατευμάτων, αλλά δεν θέλει να συνεισφέρει επαρκώς στα έξοδά τους. “Είναι πραγματικά προσβλητικό να περιμένει κανείς ότι ο Αμερικανός φορολογούμενος θα πληρώνει για περισσότερους από 50.000 Αμερικανούς στρατιώτες στην Γερμανία, αλλά οι Γερμανοί θα χρησιμοποιούν το εμπορικό τους πλεόνασμα μόνο για εγχώριους σκοπούς”, είχε δηλώσει τότε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ο οποίος παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα πάντως με το Spiegel, το Βερολίνο έχει καταβάλει τα τελευταία επτά χρόνια περισσότερα από 240 εκατομμύρια ευρώ σε συνταξιοδοτικές παροχές για πρώην υπαλλήλους και για τη χρήση γης και κτιρίων από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η Πολωνία σπεύδει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε σημερα πως ελπίζει ότι κάποια από τα αμερικανικά στρατεύματα, που θα αποσυρθούν από τη Γερμανία, θα επανεγκατασταθούν στην Πολωνία.

«Έχω τη βαθιά ελπίδα πως, ως αποτέλεσμα των πολλών συνομιλιών που είχαμε … μέρος των στρατευμάτων που έχουν σήμερα βάση τη Γερμανία και απομακρύνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες … θα έρθουν στην Πολωνία», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό RMF24. «Η απόφαση βρίσκεται τώρα στην πλευρά των ΗΠΑ».