Με 153 «ναι» ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός για το 2016

Με 153 «ναι» ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός για το 2016
ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Χωρίς εκπλήξεις η ψηφοφορία - Καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (145 ψήφοι).

Με 153 «ναι» της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) ψηφίστηκε από την Ολομέλεια ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016. «Όχι» ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση με 145 ψήφους (ΝΔ, ΧΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων). Απόντες από την ονομαστική ψηφοφορία ήταν ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Βαγιώνας, οι οποίοι δήλωσαν με επιστολές τους την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό αν ήταν παρόντες.

Οι επιστολικές ψήφοι δεν προσμετρήθηκαν στο αποτέλεσμα, καθώς οι βουλευτές δεν απουσίαζαν σε αποστολή της Βουλής. Τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας υπερψήφισαν 153 βουλευτές της συμπολίτευσης και τα καταψήφισαν 145 βουλευτές της Αντιπολίτευσης.

Το δικό μας σχέδιο είναι στους αντίποδες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Σημείωσε ότι «ακόμα και μέσα σε αυτό το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο που ορίζει η δύσκολη συμφωνία που πετύχαμε τον περασμένο Ιούλη, πετυχαίνουμε τον πρώτο στόχο, την ανακατανομή βαρών, για να ακολουθήσει ο δεύτερος που είναι η μεγάλη μάχη της αναδιανομής». Στο στενό δημοσιονομικό περιβάλλον, είπε ο πρωθυπουργός, ο προϋπολογισμός δίνει προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη και μπαίνουν οι βάσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Διαβάστε όλη την ομιλία του πρωθυπουργού εδώ

«Είναι η ώρα να σηκωθούν και να μετρηθούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη όσοι πιστεύουν στο κοινωνικό κράτος και σε μια διαφορετική πολιτική», τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για μια διαφορετική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, γιατί όπως είπε είναι «τρέλα» οι βόρειες χώρες που είναι πλεονασματικές να μην επενδύουν για να βοηθήσουν τις χώρες του Νότου, να μην έχει η Ευρώπη ένα «μεγάλο προϋπολογισμό» όπως περισσότερες μεγάλες νομισματικές ενώσεις. Στη συνέχεια καταλόγισε στη σοσιαλδημοκρατία και τα λαϊκά κόμματα στην Ευρώπη ότι «έκαναν συμφωνία με τον διάβολο».

«Πρέπει να ξέρετε ότι όλα αυτά ήταν στην πρόταση του Γιούνκερ» είπε ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Πλακιωτάκη. «Τότε είπατε ναι ή όχι;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Ψηφίσατε ναι για να αυξηθούν οι μισθοί;»

Συνεχίζοντας απευθύνθηκε στους βουλευτές της συμπολίτευσης. «Για να σας βοηθήσω στα επιχειρήματά σας», είπε, «θα σας δώσω τέσσερις αριθμούς: Το 25, το 28, το 33, το 50, και το 35 θα είναι το τζόκερ. Το 25 είναι το ποσοστό κατά το οποίο μειώθηκε το εθνικό εισόδημα στα 5 χρόνια της κρίσης, το 28 η αύξηση της ανεργίας, το 33 είναι το ποσοστό που πληθυσμού που βρίσκεται ή κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας και το 50 οι ποσοστιαίες μονάδες που έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια οι δυνάμεις του δικομματισμού». «Ο Τζόκερ», είπε, είναι τα 35 χρόνια που χτίζονταν το πελατειακό κράτος.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει «φοροεπιδρομή» και η συμφωνία του Αυγούστου αποτελεί το «χειρότερο μνημόνιο», ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι περιλαμβάνει φόρους 2,67 δισ. ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπονταν φόροι 4 δισ. ευρώ και στον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου μείωση μισθών και συντάξεων 4,7 δισ. ευρώ.

Συγκριτικά με την Ευρώπη, είπε ο κ. Τσακαλώτος, το σύνολο των άμεσων και των έμμεσων φόρων αντιστοιχεί στο 25,7% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 26,7%.

Διαβάστε τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών εδώ