Με απόδοση 7,75% η Alpha Bank άντλησε 450 εκατ. ευρώ από τις αγορές

Με απόδοση 7,75% η Alpha Bank άντλησε 450 εκατ. ευρώ από τις αγορές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μειωμένη η απόδοση του ομολόγου της Alpha Bank σε σχέση με την αρχική. Μεγάλο το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσε η έκδοση του ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred bond) της Alpha Bank, με την Τράπεζα να αντλεί τελικώς από τις αγορές 450 εκατ.ευρώ υπερβαίνοντας αισθητά τον αρχικό στόχο των 300 εκατ. ευρώ.

Το νέο ομόλογο, όπως αναφέρεται σε ενημέρωση, έχει διάρκεια 4,5 ετών και δυνατότητα ανάκλησης στα 3,5 έτη, με κουπόνι 7,50% και απόδοση 7,75%, χαμηλότερη από την απόδοση αναφοράς που είχε τεθεί στην έναρξη της διαδικασίας. H έκδοση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον άνω των 100 επενδυτών με τα κύρια μέρη της να καλύπτονται κατά 42% από θεσμικούς επενδυτές και υπερεθνικούς οργανισμούς, 45% από διαχειριστές κεφαλαίων και 13% από το wealth management.

Τα 2/3 της έκδοσης τοποθετήθηκαν εκτός Ελλάδος.

Η Alpha Bank αποφάσισε να καλύψει εκ των προτέρων μέρος των μελλοντικών αναγκών της σε κεφάλαια MREL, επιτυγχάνοντας έτσι νωρίτερα τον στόχο που είχε θέσει, ενώ υπενθυμίζεται ότι η σημερινή έκδοση έρχεται μόλις ενάμιση μήνα μετά την άντληση 400 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης senior preferred ομολόγου 3ετους διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στη διετία.

Ταυτόχρονα, η Τράπεζα προχώρησε σε πρόταση πρόωρης αποπληρωμής υφιστάμενου senior preferred ομολόγου (έκδοσης Δεκ. 2021 με λήξη Φεβ. 2024 και με δυνατότητα ανάκλησης τον Φεβ. 2023). Η πρόταση έγινε στo πλαίσιo ενεργητικής διαχείρισης του προφίλ χρέους της Τράπεζας και σε εθελοντική βάση, επιτρέποντας επιπλέον στους επενδυτές τη μεταφορά της θέσης τους στη νέα έκδοση. Η κατά πλειοψηφία αποδοχή της πρότασης στο σκέλος της ανταλλαγής από τους επενδυτές, που προτίμησαν να ανανεώσουν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα την επένδυση τους στην Τράπεζα, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται ότι η Αlpha Bank είναι η πρώτη ευρωπαϊκή τράπεζα που λαμβάνει έγκριση από τον εποπτικό μηχανισμό για την πρόωρη αποπληρωμή κεφαλαίων που εμπίπτουν εντός των εποπτικών απαιτήσεων (MREL), γεγονός που επισφραγίζει την επαρκή και διαρκή κάλυψη των εποπτικών της υποχρεώσεων υπό το πρίσμα αυστηρών προδιαγραφών που έχουν τεθεί στο σχετικό πλαίσιο. Με τη νέα έκδοση, ο Όμιλος Alpha Bank επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των αγορών στο Στρατηγικό του Σχέδιο, θωρακίζει επιπλέον την κεφαλαιακή του βάση και τη μακροπρόθεσμη ρευστότητά του και ανταποκρίνεται, νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα, στην υλοποίηση των εποπτικών απαιτήσεων (MREL) της 1ης Ιανουαρίου 2026.

Η αυξημένη ζήτηση που εκδηλώθηκε στη χθεσινή διπλή συναλλαγή επιβεβαιώνει την ισχυρή θέση της Τράπεζας στις κεφαλαιαγορές, ως αποτέλεσμα των ενισχυμένων θεμελιωδών της μεγεθών και της βελτίωσης στην ποιότητα της κερδοφορίας της, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την συνολική της παρουσία στις αγορές χρέους την τελευταία τριετία, μέσω εκδόσεων ομολόγων συνολικού ύψους 2,8 δισ.ευρώ.

Οι BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs και Morgan Stanley ενήργησαν ως Συντονιστές της Έκδοσης (joint bookrunners).