Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Έλληνες για τα Χριστούγεννα

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Έλληνες για τα Χριστούγεννα
Σε φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, διακρίνεται το χωριό Κάτω Βέρμιο καλλυμένο από χιόνι, κοντά στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο στο Σέλι Ημαθίας, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022. Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ορεινές περιοχές και δημοφιλείς προορισμοί του εξωτερικού έχουν την τιμητική τους

Με ιδιαίτερη αγωνία περιμένουν οι Έλληνες τις διακοπές των εορτών καθώς φέτος, δύο χρόνια μετά την πανδημία, μπορούν να ταξιδέψουν δίχως το βάρος των υγειονομικών περιορισμών. Εξωτερικό, αλλά και παραδοσιακοί προορισμοί, ανά την Ελλάδα, έχουν την τιμητική τους με την πληρότητα στη δεύτερη περίπτωση να αγγίζει το 80%.

Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες του κλάδου της ξενοδοχίας είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, δεδομένου ότι έχουν να αντιμετωπίσουν παράλληλα την ενεργειακή κρίση και τις αυξημένες τιμές πρώτων υλών. Θετική εξέλιξη συνιστά πάντως το γεγονός ότι ο καιρός για τα δεδομένα της εποχής είναι καλός, πράγμα που σημαίνει ότι η θέρμανση είναι, ως ένα βαθμό, διαχειρίσιμη.

Την καλή πορεία της χειμερινής σεζόν επιβεβαιώνει ο Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA) υπογραμμίζοντας πως τα φετινά Χριστούγεννα κινούνται στα προ πανδημίας επίπεδα με τους Έλληνες να δίνουν, για μια ακόμα φορά, ψήφο εμπιστοσύνης στην Περιφέρεια.

Ζαγοροχώρια, Τζουμέρκα, Λίμνη Πλαστήρα, Περτούλι, Ελάτη, Τρίκαλα, Καλάβρυτα, Πήλιο, Καρπενήσι, Αράχωβα, Ιτέα, Γαλαξίδι, Ναύπλιο και Καλαμάτα, είναι μερικές από τις περιοχές που η πληρότητα χτυπάει «κόκκινο».

«Μιλάμε για περιοχές που παραμένουν ζωντανές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το οργανωμένο ταξίδι έχει δυναμική και παραμένει ο κυρίαρχος μοχλός ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας» αναφέρει στο Fortune ο κ. Τσιλίδης.

Ως προς τους εκδρομείς που θέλουν να αλλάξουν παραστάσεις και να βγουν εκτός των ελληνικών συνόρων, οι επιλογές ποικίλλουν, ενώ δεν είναι μικρός ο αριθμός των ταξιδιωτών που κάνουν μακρινά ταξίδια. Ροβανιέμι, Παρίσι, Μόναχο, Βιέννη, Βουδαπέστη, Μπάνσκο, Βελιγράδι. Ρώμη, Βενετία και Φλωρεντία, θα γεμίσουν με ελληνικές φωνές τις προσεχείς ημέρες. Αντίστοιχη εικόνα με Έλληνες ταξιδιώτες θα επικρατήσει σε Αίγυπτο, Ντουμπάι, Μαρόκο, Τυνησία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Πολύ δυνατά κινούνται Τουρκία και Ισραήλ, καθώς διαθέτουν Ορθόδοξα Πατριαρχεία και είθισται ο Έλληνας εκείνες τις ημέρες να εκκλησιάζεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων που θα πραγματοποιήσουν μακρινά ταξίδια σε Ινδία, Λατινική Αμερική, Νέα Υόρκη, Μαϊάμι και Λος Άντζελες, είναι άνθρωποι που προέρχονται από τον χώρο του τουρισμού, δούλευαν όλο το καλοκαίρι και τώρα που οι επιχειρήσεις τους είναι κλειστές έχουν τα χρήματα και τον χρόνο για αναψυχή».

Ο Έλληνας είναι αποφασισμένος να εκδράμει

Στο μείγμα των ξένων τουριστών που θα επισκεφτούν τη χώρα μας προστίθενται και οι Βαλκάνιοι, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα απείχαν. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο, αρκετές πόλεις του Βορρά, μεταξύ των οποίων Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη αναμένεται να δεχτούν κύμα τουριστών από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια και Σερβία.

«Είναι ένα εορταστικό 15νθήμερο με μέση πληρότητα 80% και μέσο όρο διανυκτέρευσης τις 3 ημέρες. Περιοχές που διαθέτουν Χριστουγεννιάτικα θεματικά πάρκα έχουν συγκεντρώσει κόσμο ήδη από αρχές Δεκεμβρίου. Ωστόσο, εξίσου μεγάλη δυναμική καταγράφουν ο Άγιος Αθανάσιος, τα λουτρά Πόζαρ, όλος ο νομός Ιωαννίνων και το Πήλιο. Ακολουθούν η ορεινή Αρκαδία και η Αράχωβα που είναι must προορισμοί. Όλα θυμίζουν την εικόνα που είχε ο τουρισμός την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και εκτιμούμε ότι οι καιρικές συνθήκες θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής» τονίζει ο κ. Τάσιος.

Την ικανοποίησή της εκφράζει και η Διευθύντρια του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κα Αγνή Χριστίδου, επισημαίνοντας πως τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αποτελούν την αιχμή της τουριστικής σεζόν, όπου πραγματοποιείται ένα σημαντικό μέρος του τζίρου για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

«Ο Έλληνας θα ταξιδέψει και θα επισκεφτεί παραδοσιακούς ορεινούς προορισμούς για τις γιορτές. Δεν τίθεται θέμα πληρότητας, ούτε όμως και έντονων αυξομειώσεων συγκριτικά με την κίνηση που σημειώνεται παραδοσιακά αυτή την περίοδο» επισημαίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα καταλύματα

Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ταξιδιωτών της τελευταίας στιγμής, έχετε ακόμη την ευκαιρία να οργανώσετε κάτι ξεχωριστό για εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα τις ημέρες των εορτών. Ακόμη και σε τουριστικούς προορισμούς που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, υπάρχουν δωμάτια αδιάθετα.

«Η εποχή κινείται πολύ καλά, ωστόσο έχει περιθώρια ανάπτυξης. Οι κρατήσεις αγγίζουν το 80% και δεν παρατηρείται η υπερβάλλουσα ζήτηση που καταγράφηκε την 28η Οκτωβρίου όπου έπρεπε να δώσει κανείς μάχη για να κλείσει κατάλυμα. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε λίγο περισσότερο κόσμο, όμως οι ιώσεις, η περιορισμένη οικονομική δυνατότητα και τα υψηλά κόστη σε ότι αφορά τα καύσιμα μετακίνησης, είναι αποτρεπτικοί παράγοντες» επισημαίνει στο Fortune ο Νικόλαος Πέτσιος, Αντιπρόεδρος της πρωτοβουλίας ΖΕΝ και Ιδιοκτήτης του Zagori Suites.

Προσθέτει πως η εισερχόμενη τουριστική ροή στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αποτελείται από Έλληνες του εξωτερικού και ξένους που εργάζονται στην Ελλάδα.