Με τα άρματα του Ισραήλ στη Ράφα, ο Νετανιάχου τονίζει ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν για όλο το 2024

Με τα άρματα του Ισραήλ στη Ράφα, ο Νετανιάχου τονίζει ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν για όλο το 2024
Displaced Palestinians are arriving in Khan Yunis with their belongings after leaving Rafah in the southern Gaza Strip due to an evacuation order by the Israeli army, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Hamas movement, in Khan Yunis, Gaza Strip, on May 7, 2024. (Photo by Majdi Fathi/NurPhoto) (Photo by MAJDI FATHI / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Αφού η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι η επίθεση στη Ράφα δεν ισοδυναμεί με μεγάλη χερσαία επιχείρηση που θα προκαλούσε αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ.

Το Ισραήλ έστειλε άρματα μάχης σε επιδρομές στη Ράφα την Τετάρτη και δήλωσε ότι ο πόλεμός του κατά της Χαμάς στη Γάζα θα συνεχιστεί πιθανότατα όλο το χρόνο, αφού η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι η επίθεση στη Ράφα δεν ισοδυναμεί με μεγάλη χερσαία επιχείρηση που θα προκαλούσε αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν για πρώτη φορά στην καρδιά της Ράφα την Τρίτη, παρά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου να σταματήσει τις επιθέσεις του στην πόλη, όπου πολλοί Παλαιστίνιοι είχαν καταφύγει από τους εκτεταμένους βομβαρδισμούς.

Οι κάτοικοι της Ράφα δήλωσαν ότι τα τανκς είχαν προωθηθεί στο Τελ Αλ Σουλτάν στη δυτική Ράφα και στη Γίμπνα και κοντά στη Σαμπούρα στο κέντρο, προτού υποχωρήσουν προς μια νεκρή ζώνη στα σύνορα με την Αίγυπτο, αντί να παραμείνουν στη θέση τους όπως αλλού.

«Λάβαμε κλήσεις κινδύνου από κατοίκους στο Τελ Αλ Σουλτάν, όπου τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευαν εκτοπισμένους πολίτες καθώς μετακινούνταν από τις περιοχές όπου διέμεναν προς τις ασφαλείς περιοχές»είπε στο Reuters ο αναπληρωτής διευθυντής των υπηρεσιών ασθενοφόρων και έκτακτης ανάγκης στη Ράφα, Χαϊτάμ αλ Χαμς.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι ο στρατός του ελέγχει τα τρία τέταρτα της νεκρής ζώνης στα αιγυπτιακά σύνορα και στοχεύει να την ελέγξει ολόκληρη για να εμποδίσει τη Χαμάς να εισάγει λαθραία όπλα. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Ματζέντ Αμπού Ραμαντάν δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το συνοριακό πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει ξανά για βοήθεια σύντομα.

Οι μάχες στη Γάζα θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος 2024, πρόσθεσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, Τζάτσι Χανέγκμπι, σηματοδοτώντας ότι το Ισραήλ δεν είναι έτοιμο να τερματίσει τον πόλεμο, όπως απαιτεί η Χαμάς, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα προβλέπει την ανταλλαγή ομήρων κρατάει για Παλαιστίνιους αιχμαλώτους.

«Οι μάχες στη Ράφα δεν είναι ένας άσκοπος πόλεμος» σημείωσε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος είναι να τερματιστεί η κυριαρχία της Χαμάς στη Γάζα και να σταματήσουν η ίδια και οι σύμμαχοί της να επιτίθενται στο Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, επανέλαβαν την Τρίτη την αντίθεσή τους σε μια μεγάλη ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα, ενώ δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια τέτοια επιχείρηση.

Ο διαμεσολαβητής Κατάρ αναμένεται να διαβιβάσει την τελευταία πρόταση του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων στη Χαμάς την Τρίτη, δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση την Τετάρτη από τη Χαμάς, η οποία έχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες είναι άσκοπες αν το Ισραήλ δεν τερματίσει την επίθεσή του στη Ράφα.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς και εκείνη της συμμαχικής Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν τις δυνάμεις εισβολής στη Ράφα με αντιαρματικούς πυραύλους και βόμβες όλμου και ανατίναξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετήσει.

Τρεις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά, όπως ανακοίνωσε ο στρατός, από εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδοτήθηκε σε κτίριο της Ράφα, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan radio.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στην ανατολική Ράφα και ότι αποθήκες με είδη βοήθειας πυρπολήθηκαν. Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι οι συνεχείς ισραηλινοί βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας κατέστρεψαν πολλά σπίτια στην περιοχή, από την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν φύγει μετά από εντολές του Ισραήλ να εκκενώσουν την περιοχή.

Τα σήματα του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε τμήματα τόσο στα ανατολικά όσο και στα δυτικά καθώς το Ισραήλ επιτέθηκε, ανέφεραν το πρακτορείο ειδήσεων Shehab που υποστηρίζει τη Χαμάς, κάτοικοι και άλλοι δημοσιογράφοι. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ορισμένοι κάτοικοι ανέφεραν ότι είδαν αυτό που περιέγραψαν ως μη επανδρωμένα ρομποτικά τεθωρακισμένα οχήματα να ανοίγουν πυρ από πολυβόλα σε τμήματα της πόλης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Άσραφ Αλ-Κίντρα, ζήτησε να υπάρξουν άμεσα ασφαλείς διαδρομές για καύσιμα, ιατρική βοήθεια και ιατρικές ομάδες στη Ράφα και στη βόρεια Γάζα, όπου, όπως είπε, δεν υπήρχε βοήθεια για τους τραυματίες.

Περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που είχαν βρει καταφύγιο στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, από τις επιθέσεις του Ισραήλ αλλού, έχουν πλέον εγκαταλείψει τη χώρα μετά τις ισραηλινές εντολές για εκκένωση, ανέφερε την Τρίτη η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA.

Το Παγκόσμιο Δικαστήριο δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν είχε εξηγήσει πώς θα κρατήσει τους εκκενωμένους από τη Ράφα ασφαλείς και θα τους παράσχει τρόφιμα, νερό και φάρμακα.Με την απόφασή του κάλεσε επίσης τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων τους ομήρους που πήρε από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) δήλωσε ότι εκκένωσε τις ιατρικές ομάδες της από το νοσοκομείο της στην περιοχή Αλ-Μαβάσι, μια καθορισμένη ζώνη εκκένωσης πολιτών, λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών.

Στην κοντινή πόλη Χαν Γιουνίς, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε τρεις ανθρώπους κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένου του Σαλάμα Μπαράκα, πρώην ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας της Χαμάς, ανέφεραν γιατροί και μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι ένας από το προσωπικό της, ο Ισάμ Ακέλ, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο σπίτι του στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα, ανεβάζοντας σε 30 τον αριθμό των μελών του προσωπικού που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 17 από τους οποίους σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας.

Στη βόρεια Γάζα, άρματα μάχης βομβάρδισαν αρκετές συνοικίες της πόλης της Γάζας και οι δυνάμεις εισέβαλαν βαθύτερα στην Τζαμπάλια, όπου οι κάτοικοι δήλωσαν ότι καταστράφηκαν μεγάλες κατοικημένες συνοικίες.

Περισσότεροι από 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, δήλωσε το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε τον εναέριο και χερσαίο πόλεμο μετά την επίθεση μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας περισσότερους από 250 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς καταμετρητές.

Ο υποσιτισμός είναι ευρέως διαδεδομένος, καθώς οι παραδόσεις βοήθειας έχουν επιβραδυνθεί με το σταγονόμετρο, με τις οργανώσεις βοήθειας να κατηγορούν το Ισραήλ ότι εμποδίζει τις προσπάθειες διανομής τους και το Ισραήλ να κατηγορεί τις οργανώσεις.

Σε ένα περαιτέρω πλήγμα στις προσπάθειες παροχής βοήθειας, ένας προβλήτας βοήθειας που τοποθετήθηκε από τον αμερικανικό στρατό στα ανοικτά των ακτών της Γάζας τέθηκε εκτός λειτουργίας αφού μέρος του αποσπάστηκε, πιθανόν λόγω κακών καιρικών συνθηκών, δήλωσαν την Τρίτη δύο αμερικανοί αξιωματούχοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com