Με τα νοσοκομεία γεμάτα, οι Αμερικανοί δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε σημαντικές θεραπείες και άλλες ιατρικές πράξεις

Με τα νοσοκομεία γεμάτα, οι Αμερικανοί δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε σημαντικές θεραπείες και άλλες ιατρικές πράξεις
A healthcare professional prepares to enter a Covid-19 patient's room in the ICU at Van Wert County Hospital in Van Wert, Ohio on November 20, 2020. - As Covid-19 numbers spike across Ohio, rural hospitals and staff take on the rising number of patients being admitted. (Photo by Megan Jelinger / AFP) Photo: AFP
Και καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλες τις ΗΠΑ, πολλά συστήματα υγείας αναγκάστηκαν να βάλουν ένα στοπ στα επιλεκτικά χειρουργεία και στις σχετικές διαδικασίες, για να κάνουν χώρο για ασθενείς με COVID.

του Sy Mukherjee

Ο όρος «επιλεκτικό χειρουργείο» συχνά παρανοείται ως μια διαδικασία όπως π.χ. το να κάνεις μια πλαστική επέμβαση. Στην πραγματικότητα, ο όρος καλύπτει μια ευρεία γκάμα ιατρικών πράξεων στα νοσοκομεία, πολλές εκ των οποίων είναι πολύ σοβαρές, όπως π.χ. η αφαίρεση ενός καρκινικού όγκου.

Και καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλες τις ΗΠΑ, πολλά συστήματα υγείας αναγκάστηκαν να βάλουν ένα στοπ στα επιλεκτικά χειρουργεία και στις σχετικές διαδικασίες, για να κάνουν χώρο για ασθενείς με COVID. Σε κάποιες περιπτώσεις, ιατροί και νοσοκόμοι συγκεκριμένων ειδικοτήτων εγκατέλειψαν τις κλινικές τους για να εστιάσουν σε ασθενείς με κορωνοϊό ενώ οι Αμερικάνοι αναγκάστηκαν να αναβάλλουν τους τακτικούς ελέγχους για καρκίνο ή τα καρδιολογικά check-up.

«Το επιλεκτικό χειρουργείο δεν σημαίνει ότι είναι προαιρετικό. Σημαίνει απλά ότι πρόκειται για χειρουργική επέμβαση που μπορεί να προγραμματιστεί από πριν» σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine.

«Αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να αφορά σοβαρή ασθένεια, όπως π.χ. καρκίνος. Παραδείγματα επιλεκτικού χειρουργείου περιλαμβάνουν την αφαίρεση μιας ελιάς ή μιας πέτρας στο νεφρό. Μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί εάν άλλες μορφές θεραπείας δεν δουλεύουν».

Υπάρχουν πλέον πάνω από 13,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID στις ΗΠΑ και σχεδόν 267.000 θάνατοι. Φυσικά, ο αριθμός των θανάτων δεν είναι ένας δείκτης που αντανακλά από μόνος του τη σοβαρότητα της κατάστασης για τα νοσοκομεία. Πρόκειται για ένα νούμερο που δείχνει το τελικό στάδιο για κάποιους ασθενείς μιας αλυσίδας σύνθετων ιατρικών logistics – αλυσίδα που ξεκινά με το τεστ και στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε νοσηλεία εντός του νοσοκομείου, ανάλογα με τη σοβαρότητα του κρούσματος.

Σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ υπάρχουν αυτοί τη στιγμή πάνω από 93.000 Αμερικανοί ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19, σύμφωνα με το COVID Tracking Project. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό από την έναρξη της πανδημίας, και οι ειδικοί λένε ότι τα ταξίδια λόγω των διακοπών του Thanksgiving θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα μέσα στις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Αυτή η κατάσταση δοκιμάζει τις αντοχές των νοσοκομείων και των μονάδων εντατικής θεραπείας, ειδικότερα. Ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, είπε τη Δευτέρα ότι δεν θα υπάρξουν επιλεκτικά χειρουργεία στην Κομητεία Erie από τις 4 Δεκεμβρίου και μετά.

«Η χωρητικότητα των νοσοκομείων είναι πλέον η κορυφαία έγνοια των πολιτειακών αρχών» ανέφερε χαρακτηριστικά.