Μεγάλες αλλαγές στην ομάδα διοίκησης της IBM

Μεγάλες αλλαγές στην ομάδα διοίκησης της IBM
epa07509553 (FILE) - A close-up image of an IBM, International Business Machines, logo on a computer at IBM stand at CeBIT computing and IT trade fair in Hanover, Germany, 16 March 2015 (reissued 16 April 2019). IBM ist to release their 1st quarter 2019 results on 16 April 2019. EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
H μακροχρόνια προσπάθεια ανάκαμψης της IBM συνεχίζεται.

Η IBM ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου με μια σημαντική διοικητική αναδιάρθρωση.

Ο πρόεδρος Jim Whitehurst, προηγουμένως διευθύνων σύμβουλος της Red Hat, της εταιρείας επιχειρηματικού λογισμικού που η IBM εξαγόρασε το 2019 έναντι 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παραιτήθηκε.

Από τότε που συνέβη η εν λόγω εξαγορά, η Red Hat έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για τη λεγόμενη στρατηγική υβριδικού νέφους της IBM. Όπως και ο σκληρός ανταγωνιστής της, VMware, η IBM πουλά λογισμικό για τις εταιρείες που διαχειρίζονται τις υπηρεσίες πληροφορικής τους, είτε από τα δικά τους κέντρα δεδομένων είτε από εκείνα των κολοσσών του cloud computing, όπως η Amazon και η Microsoft.

Όταν η IBM δήλωσε το 2020 ότι η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος Ginni Rometty θα αντικαθίστατο από τον Arvind Krishna, οι αναλυτές σημείωσαν τη σημασία του πρόσθετου διορισμού του Whitehurst ως προέδρου. Ήταν μια ασυνήθιστη κίνηση επειδή η IBM δεν δίνει συνήθως σε άτομα εκτός εταιρείας τέτοιες εξέχουσες ηγετικές θέσεις. Παρόλα αυτά, η εταιρεία επιθυμούσε να αφήσει το αξιοσέβαστο στέλεχος της Red Hat να βοηθήσει στη διαμόρφωση της εταιρικής στρατηγικής μετά από μια δύσκολη περίοδο. Πριν αναλάβει τη θέση και κατά τη διάρκεια της θητείας της Rometty, η IBM είχε βιώσει 22 συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης των πωλήσεων.

Στο τελευταίο τρίμηνο της IBM, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά ένα πενιχρό 1% στα 17,7 δισεκατομμύρια δολάρια, υπογραμμίζοντας τις συνεχείς προκλήσεις ανάπτυξης της εταιρείας.

Οι μετοχές της IBM υποχώρησαν κατά 4,4% στις μεσημεριανές συναλλαγές της περασμένης Παρασκευής, στα 140,36 δολάρια, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τον διοικητικό ανασχηματισμό.

Ο Krishna δήλωσε ότι ο Whitehurst θα γίνει «ανώτερος σύμβουλός του», αλλά δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει αυτό. Στην Salesforce, ο συνδιευθύνων σύμβουλος Keith Block παραιτήθηκε μετά από μόλις 17 μήνες και στη συνέχεια πέρασε μόνο ένα χρόνο ως ανώτερος σύμβουλος του CEO της Salesforce, Marc Benioff.

Την Παρασκευή, ο Krishna παρουσίασε λεπτομερώς αρκετές άλλες αλλαγές στην ηγεσία. Μεταξύ άλλων, η Bridget van Kralingen, ανώτερη αντιπρόεδρος παγκόσμιων αγορών και πρώην μέλος της λίστας Most Powerful Women του Fortune, αποχωρεί από την εταιρεία και αντικαθίσταται από το στέλεχος της IBM, Rob Thomas. Παράλληλα, ο Ric Lewis, πρώην στέλεχος της Hewlett Packard Enterprise, θα γίνει ανώτερος αντιπρόεδρος συστημάτων της IBM.

Σε κάθε περίπτωση, η μακροχρόνια προσπάθεια ανάκαμψης της IBM συνεχίζεται.

Πηγή: fortune.com