Οι μεγάλες εταιρείες στο επίκεντρο της συνόδου για το περιβάλλον

Οι μεγάλες εταιρείες στο επίκεντρο της συνόδου για το περιβάλλον

Οι εταιρείες εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στην επανάσταση της καθαρής ενέργειας.

Μερικά χρόνια πριν, στις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Μπαλί, τα επιχειρηματικά στελέχη είχαν μαζευτεί σε ένα γειτονικό ξενοδοχείο και κουβέντιαζαν κυρίως γύρω από το πώς θα μπορούσαν να βγάλουν λεφτά από το πρόβλημα. Έξω, αγανακτισμένοι διαδηλωτές κατηγορούσαν τους εμπόρους του διοξειδίου του άνθρακα ότι προσπαθούσαν να γίνουν πλούσιοι εκμεταλλευόμενοι τους φτωχούς.

Ας πάμε τώρα στο σήμερα, όπου πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών από τη λίστα Fortune 500 έλαβαν θέση στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη. Περίπου 125 πρόεδροι και πρωθυπουργοί συμμετείχαν χθες, Τρίτη, στην ημερίδα, στην οποία οι ηγέτες του κόσμου παρέθεσαν το όραμά τους για την καταπολέμηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης του πλανήτη. Και τα στελέχη, από εταιρείες όπως η Royal Dutch Shell, McDonalds, Unilever και Ikea, γευμάτισαν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν και συζήτησαν περαιτέρω το πρόβλημα της ανόδου της θερμοκρασίας.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολύ θετικό σημάδι» είπε ο Τοντ Στερν, επικεφαλής διαπραγματευτής του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ για το κλίμα.

«Οι επιχειρήσεις εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στο να γίνουν μέρος της επανάστασης της καθαρής ενέργειας που λαμβάνει χώρα σε όλο τον πλανήτη. Είναι πολύ θετικό ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι αναγνωρίζουν αυτό το ζήτημα σαν κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, είτε επειδή αυτό θα είναι καλό για τις επιχειρήσεις, είτε επειδή το ζήτημα πρόκειται να επηρεάσει τις επιχειρήσεις είτε το θέλουν είτε όχι».

Η σύνοδος ήρθε σε μια στιγμή όπου πληθαίνουν οι εκθέσεις επιχειρηματικών οργανώσεων, των Ηνωμένων Εθνών και του Λευκού Οίκου που δείχνουν το αυξανόμενο κόστος της μη ανάληψης δράσης και τα οφέλη της υιοθέτησης ενός πιο πράσινου μέλλοντος. Μια έκθεση την προηγούμενη εβδομάδα συμπέρανε ότι η αντιμετώπιση των εκπομπών δεν σημαίνει απαραίτητα και επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ μια άλλη έκθεση, του Λευκού Οίκου αυτή τη φορά, προειδοποίησε ότι η απραξία θα μπορούσε να κοστίσει 150 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Την ίδια στιγμή, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων εταιρειών έχουν αποτύχει επανειλημμένα να ανακοινώσουν στόχους για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και δεσμεύσεις για την περικοπή των εκπομπών των ίδιων των επιχειρήσεων.

«Στην Κοπεγχάγη, οι εταιρείες έμειναν να περιμένουν τις κυβερνήσεις να επιλύσουν το πρόβλημα», λέει ο Λου Λέοναρντ, αντιπρόεδρος της WWF, σχετικά με τις αποτυχημένες συνομιλίες του 2009. «Ύστερα απ’ αυτή την εμπειρία, πολλοί στον ιδιωτικό τομέα αποφάσισαν να προχωρήσουν με τα δικά τους σχέδια δράσης, δίχως να περιμένουν την κυβέρνηση. Στις ΗΠΑ, μεγάλες εταιρείες όπως η Walmart, η Mars και η Procter & Gamble συμβάλλουν στη δημιουργία μιας επανάστασης στον τομέα της ενέργειας, στρεφόμενες 100% σε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές».

Τη Δευτέρα, η Hewlett Packard ανακοίνωσε σχέδιο μείωσης της έντασης των εκπομπών στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της μέχρι το 2020, κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 2010. Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας ανάμεσα στις εταιρείες σχετικά με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.

«Οι εταιρείες πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές τι πουλάνε, και πρέπει να το κάνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να απεικονίζεται όλο το αποτύπωμα, και όχι μόνο ένα κομμάτι ώστε να φαίνονται καλές», επισήμανε ο Κουκ.

Η οργάνωση Ceres, που στόχο έχει την προαγωγή περιβαλλοντικά αειφόρων πρακτικών, ανακοίνωσε ότι 43% των εταιρειών στη λίστα Fortune 500 έχουν θέσει πλέον στόχους καθαρής ενέργειας. Επιπλέον, ο αριθμός των θεσμικών επενδυτών που έχουν δεσμευτεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει αυξηθεί από 10 το 2003 σε 110 το 2013, με συνολικό ενεργητικό 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στη διάθεσή τους.

«Πολλοί μέσα στην επιχειρηματική κοινότητα ανυπομονούν να ληφθεί περιβαλλοντική δράση» λέει η Μίντι Λούμπερ, πρόεδρος της Ceres. Η ίδια προβλέπει ότι οι εταιρείες θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 25%, θα βελτιώσουν την ενεργειακή αποτελεσματικότητα κατά 50%, θα λαμβάνουν 30% της ενέργειάς τους από ανανεώσιμες πηγές, και θα μειώσουν τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια κατά 15%. Κι όλα αυτά μέχρι το 2020.

Δεν είναι όμως όλοι οι CEO πεπεισμένοι ότι απαιτείται άμεση δράση για το περιβάλλον. Η Exxon, η BP και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες δεν παρευρέθηκαν στη σύνοδο, ενώ το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ ηγείται των δυνάμεων ενάντια στο Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας του Ομπάμα, που καλεί σε μείωση κατά 30% των εκπομπών το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Ο φόβος τους; Ότι το σχέδιο θα καταστρέψει την οικονομία χωρίς να βοηθήσει πολύ το περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα:

Η κλιματική αλλαγή στο παγκόσμιο προσκήνιο αυτήν την εβδομάδα