“Ξεφεύγει” η πυρκαγιά στον Κουβαρά – Μηνύματα του 112 για εκκενώσεις οικισμών

“Ξεφεύγει” η πυρκαγιά στον Κουβαρά – Μηνύματα του 112 για εκκενώσεις οικισμών
Φωτιά καίει δίπλα σε πυλώνα υψηλής τάσης ρεύματος, κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στον Κουβαρά Αττικής, τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023. Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους του Κουβαρά Αττικής, καλώντας τους να εκκενώσουν τον οικισμό Πέτα Κουβαρά και τις περιοχές Μελισσουργός και Τραμπουριάς, λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στη περιοχή Κουβαράς της Αττικής, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν εκεί να έχουν ενισχυθεί,

Στο σημείο επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα καθώς και 31 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 5 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο.

Τέλος, σύμφωνα με ενημέρωση απο την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.

Προειδοποιητικά μηνύματα του 112

Νέο μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε πριν λίγο σε όσους βρίσκονται σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο καλώντας τους να απομακρυνθούν προληπτικά από τους οικισμούς.

Είχε προηγηθεί έκκληση προς τους πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές Μελισσουργός – Τραμπουριά να εκκενώσουν προς Ανάβυσσο, μέσω Λεωφόρου Αναβύσσου και τους κατοίκους, εάν βρίσκονται στην περιοχή Πέτα Κουβαρά, να εκκενώσουν προς Κερατεά.

Στον οικισμό Πέτα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής, οι φλόγες βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τα σπίτια. Παράλληλα, όπως τόνισε, απειλείται και ο οικισμός Μεγάλη Αυλή.

 

Αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής: Η φωτιά έχει ξεφύγει

Ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής Θανάσης Μακροδημήτρης μιλώντας στο Open ανέφερε πως «δυστυχώς, η φωτιά έχει ξεφύγει», ενώ τόνισε πως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στο σημείο είναι ισχυρές.

 

Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές δομές

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί, από το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, οι όμορες υγειονομικές δομές με τον Κουβαρά, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη πυργαγιά. Στο σημείο έχουν σταλεί 2 ασθενοφόρα και μία μοτοσυκλέτα της Ομάδας Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ για κάλυψη.

Προς το παρόν το ΕΚΑΒ έχει λάβει 2 κλήσεις, για ένα αναπνευστικό περιστατικό και για ένα πιθανό εγκεφαλικό, και ήδη επιχειρεί για να διακομισθούν. Το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ.

Meteo: Υψηλή ευφλεκτότητα και τη νύχτα

Σύμφωνα με την Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους ΒΑ ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών).

Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (17.07.2023, 13:00) BA άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h. Η θερμοκρασία είναι στους 33 – 34 oC, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%).

Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

Έκτακτη ενημέρωση

Έκτακτη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στο Νέο Κουβαρά Αττικής, στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Υπάρχουν σπίτια που καίγονται» δηλώνει ο δήμαρχος Σαρωνικού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: