Μεγαλειώδης η «δημοκρατική πορεία» στο Παρίσι – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Μεγαλειώδης η «δημοκρατική πορεία» στο Παρίσι – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Συνολικά 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι και σε όλο τον κόσμο κατά της τρομοκρατίας στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων.

Συνολικά, 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι και στις άλλες πόλεις της Γαλλίας κατά του φόβου της τρομοκρατίας, αποτίοντας φόρο τιμής στους 17 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις των τζιχαντιστών την περασμένη εβδομάδα στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, στην πόλη Μονρούζ και στο εβραικό παντοπωλείο στο Παρίσι.

«Είμαι Charlie, εβραίος, αστυνομικός», «Ελευθερία, ισότητα, σκιτσάρετε, γράφετε», «Είμαι μουσουλμάνος αλλά όχι τρομοκράτης», ήταν μερικά από τα συνθήματα του πλήθους που τίμησε με τον τρόπο αυτό τα θύματα της γαλλικής «11ης Σεπτεμβρίου».

Πολύ πριν από τις 15.00, ώρα της προγραμματισμένης έναρξης της μεγαλειώδους, πρωτοφανούς πορείας που θα μείνει στην Ιστορία, η Πλατεία της Δημοκρατίας, σημείο εκκίνησης της διαδήλωσης, είχε ήδη καταληφθεί από μεγάλο πλήθος. Κρατώντας γαλλικές σημαίες, χιλιάδες αφισέτες «Je Suis Charlie» και υπό τον ήχο της Μασσαλιώτιδας, η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 4, με την άφιξη της ηγεσίας της γαλλικής κυβέρνησης και τους ξένους αρχηγούς κρατών που ήρθαν στο Παρίσι για να συμμετάσχουν στην διαδήλωση.

Στη μία πλευρά της Place de la Republique βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι «επιζώντες» και τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων της επίθεσης στα γραφεία της Charlie Hebdo. Οι 44 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ακολούθησαν τους συγγενείς των θυμάτων όταν ξεκίνησε η πορεία, ενώ πίσω τους, μαζί τους, από τις τέσσερις γωνίες της γαλλικής πρωτεύουσας, πυκνά πλήθη διαδηλωτών κατευθύνονται προς την Πλατεία, ώστε όλοι μαζί να καταλήξουν στην Place de la Nation όπου θα τελείωνε η διαδήλωση.

«Κάντε χιούμορ, όχι πόλεμο», «Είμαι η ελευθερία της ζωής», «Είμαι Γάλλος και δεν φοβάμαι», «Το μελάνι να τρέχει, όχι το αίμα», «Η ελευθερία της έκφρασης δεν έχει θρησκεία», ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών. Στην πορεία κυριάρχησε η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός, ενώ όλοι μιλούσαν για «ελπίδα», «ενότητα», «αδελφοσύνη», «ανεκτικότητα».

1/36

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σε όλον τον κόσμο
Η Μασσαλιώτιδα στη Μαδρίτη, η σημαία της Γαλλίας στο Λονδίνο, διαδηλωτές “Mαζί κατά του μίσους” στις Βρυξέλλες και αφισέτες “Είμαστε Charlie” παντού: δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ευρώπη και στον κόσμο διαδήλωσαν σήμερα την αλληλεγγύη τους προς τη βυθισμένη στο πένθος Γαλλία.

Στις Βρυξέλλες, 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν με το σύνθημα “Μαζί κατά του Μίσους”. “Είναι μία σπουδαία κινητοποίηση, υπήρχε ανάγκη να βρεθούμε μαζί… δηλώνουμε την προσήλωσή μας στην ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, στο πλαίσιο του σεβασμού των άλλων, είναι πολύ σημαντικό”, σχολίασε ο βέλγος σκιτσογράφος Φιλίπ Γκελούκ.

Στη Βιέννη, με το σύνθημα “μαζί κατά της τρομοκρατίας”, 12.000 άνθρωποι διαδήλωσαν έπειτα από πρόσκληση της αυστριακής κυβέρνησης των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Στο Bερολίνο, 18.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πρεσβεία της Γαλλίας με συνθήματα “Berlin ist Charlie”, “Η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι διαπραγματεύσιμη”.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη για να τηρήσουν πολλών λεπτών σιγή, να τραγουδήσουν την Μασσαλιώτιδα και να ξεδιπλώσουν μία γαλλική σημαία.

Στη Στοκχόλμη, 3.000 άνθρωποι αψήφησαν το κρύο για να σηκώσουν τα μολύβια τους και να ανάψουν κεριά, στο Λονδίνο δύο χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ . Απόψε το δημαρχείο του Λονδίνου φώτισε με μπλέ-λευκό και κόκκινο φως, τα χρώματα της γαλλικής σημαίας, την Εθνική Πινακοθήκη, τα συντριβάνια της Πλατείας Τραφάλγκαρ και την Γέφυρα του Πύργου.

Στην Ιρλανδία 2.000 διαδήλωσαν με αφισέτες “Είμαι Charlie”, στην Αθήνα εκατοντάδες συγκεντρώθηκανσ το Σύνταγμα, όπως και στη Ρώμη, το Λουξεμβούργο.

Εκτός της Ευρώπης, διαδηλώσεις οργανώθηκαν στην Ιερουσαλήμ, τη Βηρυτό, τη Μπουζουμπούρα (Μπουρούντι), στην γαλλική πρεσβεία του Μπουένος Αιρες.

Στη Βόρεια Αμερική, σιωπηλές πορείες έχουν προγραμματισθεί στην Ουάσινγκτον, τη Νέα Υόρκη. Στο Μόντρεαλ, 25.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία, ενώ συγκεντρώσεις έχουν προγραμματισθεί και σε άλλες πόλεις του Καναδά.

Απειλητικό τηλεφώνημα στην εφημερίδα Le Soir του Βελγίου
Εκκενώθηκε η έδρα της γαλλόφωνης εφημερίδας Le Soir στις Βρυξέλλες, έπειτα από απειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα, την ώρα που στην πόλη διαδήλωναν 20.000 άνθρωποι σε ένδειξη αλληλεγγύης για τα θύματα των επιθέσεων του Παρισιού. Ο άγνωστος που τηλεφώνησε στην εφημερίδα Soir είπε ότι θα γίνει έκρηξη στην αίθουσα σύνταξης της εφημερίδας και ότι πρέπει να τον πιστέψουν. Το εν λόγω άτομο, ισχυριζόμενο ότι ανήκει στο χώρο της άκρας αριστεράς, διαμαρτυρήθηκε για την αναδημοσίευση των σκίτσων του Μοχάμετ του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο “τροφοδοτείται η άκρα δεξιά”.

Το κτίριο της εφημερίδας έχει εκκενωθεί και η γύρω περιοχή είναι ακόμα αποκλεισμένη από την αστυνομία.

Όπως και άλλες βελγικές εφημερίδες, η Soir είχε αναδημοσιεύσει την επομένη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Charlie Hebdo σκίτσα του Μοχάμετ του σατιρικού περιοδικού.

Το απειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα στη γαλλόφωνη εφημερίδα, έγινε τη στιγμή που 20.000 άνθρωποι διαδήλωναν στους δρόμους των Βρυξελλών, στο πλαίσιο μιας πορείας “κατά του μίσους και της ελευθερίας της έκφρασης”, στον απόηχο των θανατηφόρων επιθέσεων στο Παρίσι.