Μεγάλου στη Γ.Σ. της Τρ. Πειραιώς: Αποδίδει ήδη καρπούς το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης

Μεγάλου στη Γ.Σ. της Τρ. Πειραιώς: Αποδίδει ήδη καρπούς το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βασική επιδίωξη της τράπεζας είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας μέχρι το 2020 να περιλαμβάνει χορηγήσεις της Πειραιώς 5 δισ. ετησίως, σύμφωνα με τον CEO της τράπεζας.

O στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι να γίνει η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα και να επιστρέψει στην κερδοφορία, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου κατά τη Γενική της Συνέλευση.

Τα αποτελέσματα του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας, όπως είπε, είναι ήδη ορατά καθώς από τις μέχρι τώρα πωλήσεις θυγατρικών και χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα βασικά εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας ενισχύθηκαν κατά 40 μονάδες βάσης και ο δείκτης CET1 ανήλθε 14,4% από 14% στο τέλος Μαρτίου.

Ο ίδιος μίλησε για βελτίωση του οικονομικού κλίματος και των συνθηκών της αγοράς που θα επιτρέψουν στην τράπεζα να απεξαρτηθεί από τον ELA.

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, η Πειραιώς είναι η πρώτη τράπεζα που πούλησε δάνεια με εγγυήσεις αξίας 2 δισ. ευρώ, δίνοντας με τον τρόπο αυτόν το πλεονέκτημα για βελτίωση των μεγεθών της

Βασική επιδίωξη της τράπεζας είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας μέχρι το 2020 να περιλαμβάνει χορηγήσεις της Πειραιώς 5 δισ. ετησίως.

Το 2018 οι νέες εκταμιεύσεις θα φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ, πρόσθεσε, ενώ για το 2018 η σχέση δανείων προς καταθέσεις διαμορφώνεται κάτω από το 100%, το οποίο της επιτρέπει τις εκταμιεύσεις.

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν το 2017 κατά 7% σε σχέση με το 2016, με την τάση να είναι ανοδική το πρώτο 5μηνο του 2018.

Στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της τράπεζας Γ. Χατζηνικολάου εκτιμώντας ότι φέτος θα είναι της τάξεως του 2%, ενώ χαρακτήρισε ικανοποιητικές τις αποφάσεις του Eurogroup για την ελληνική οικονομία, αφού περιορίζουν τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας.