Μέγαρο Μαξίμου: Οι ελληνικές προτάσεις έγιναν θετικά δεκτές από τους Ευρωπαίους

Μέγαρο Μαξίμου: Οι ελληνικές προτάσεις έγιναν θετικά δεκτές από τους Ευρωπαίους
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Α), κατά την διάρκεια της συνάντησης του στις Βρυξέλλες, Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Ικανοποίηση εκφράζουν κυβερνητικές πηγές για την πορεία των διεργασιών -Οι προτάσεις  Τσίπρα μπορούν να γίνουν αποδεκτές, δήλωσε ο Ολάντ.

Ικανοποιημένες από το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τους ιθύνοντες της ευρωζώνης, δήλωναν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Όπως υπογράμμιζαν πρωταρχικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης για την ελληνική οικονομία λύσης που θ’ αποσκοπεί στην προστασία των πτωχότερων και μεσαίων εισοδημάτων, καθώς και η προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.ά.

Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι οι ελληνικές προτάσεις έγιναν θετικά δεκτές από τους Ευρωπαίους ιθύνοντες, σημειώνοντας ωστόσο ότι δε θα πρέπει ν’ αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που άρχισε στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θετική ήταν η αποδοχή των ελληνικών προτάσεων και από την ΕΚΤ. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής και με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ως προς το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων, κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση δε θέλησαν να επεισέλθουν σε λεπτομερή ενημέρωση σημειώνοντας ότι δεν έχει ακόμα περατωθεί η φάση των διαπραγματεύσεων.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν επίσης ότι βασική επιδίωξη της Ελλάδας στην παρούσα φάση είναι να συνοδευτεί η επίτευξη της συμφωνίας με τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πάντως ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά, η έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 500.000 ευρώ κέρδη, καθώς και μια σειρά από άλλα ζητήματα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται επίσης και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα αρχής γενομένης από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Αναφερόμενες στα ενδεχόμενα προβλήματα στις τράπεζες, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα και ότι υπάρχει καλή συνεργασία της ΕΚΤ και της ΤτΕ.

Διαβάστε επίσης: Τα 20 μέτρα που θα φέρουν την πολυπόθητη συμφωνία

Μοσκοβισί: Επιθυμούμε συμφωνία για την Ελλάδα

«Επιθυμούμε μια συμφωνία», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συμφωνία είναι και εφικτή και αναγκαία.

Ο Π. Μοσκοβισί είπε ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για το μέλλον της Ελλάδας, της ευρωζώνης και της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δείχνουν ότι έχει γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός, ότι υπάρχει πρόοδος και αποτελεί βάση συζήτησης, κυρίως όσον αφορά τα δημοσιονομικά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι απομένει ακόμα δουλειά όσον αφορά τον ΦΠΑ και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Καταλήγοντας, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι σήμερα πρέπει να προχωρήσουν οι συζητήσεις και να χαραχθεί η διαδικασία της δουλειάς που θα οδηγήσει στην τελική συμφωνία. «Υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη: Δύο μέρες προθεσμία για την Ελλάδα

Οι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Τσίπρα μπορούν να γίνουν αποδεκτές, δήλωσε ο Ολάντ

«Οι προτάσεις του (Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη) Τσίπρα μπορούν να γίνουν αποδεκτές»,, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αναφέρει στον ιστότοπό της η γαλλική εφημερίδα Libération. Υποδεχόμενος σήμερα μία αντιπροσωπεία πολιτικών και ακτιβιστών της αριστεράς που υπογράφουν την έκκληση

«Η θέση της Γαλλίας είναι δίπλα στον ελληνικό λαό», που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα από τη Libération, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επανέλαβε τις θέσεις του ότι «πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία», «η συμφωνία είναι κοντά» και «οι προτάσεις του Τσίπρα μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

Ωστόσο από το προεδρικό μέγαρο, σύμφωνα πάντα με τη γαλλική εφημερίδα, επισημάνθηκε: «Το μπορούν να γίνουν αποδεκτές δεν σημαίνει ότι έγιναν αποδεκτές. Πρόκειται για μία διαπραγμάτευση».